Τριπ με το ποδήλατο

Στις 16 Απριλίου του 1943, ο ελβετός χημικός Άλμπερτ Χόφμαν πειραματιζόταν στο εργαστήριό του με διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος, μια ουσία που είχε παρασκευάσει ο ίδιος από τον μύκητα ερυσίβη (Claviceps purpurea) τον Νοέμβριο του 1938, για λογαριασμό φαρμακευτικής εταιρίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη φαρμακευτική χρήση των βοτάνων. Εκεί που πειραματιζόταν, λοιπόν, του έπεσαν μερικές σταγόνες στο χέρι. Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο trip με LSD, όπως ονομάστηκε το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος. Ο Χόφμαν εντυπωσιάστηκε από την εμπειρία και, τρεις μέρες αργότερα, πήρε ένα τέταρτο του γραμμαρίου και βγήκε με το ποδήλατό του μια βόλτα στους δρόμους της Βασιλείας. Αυτό ήταν το πρώτο εσκεμμένο trip.

Η βόλτα αυτή ενέπνευσε τους animators Lorenzo Veracini, Nandini Nambiar και Marco Avoletta που γύρισαν το 2008 ένα ταινιάκι με τίτλο: «Βόλτα με το ποδήλατο».

Η ταινία προσπαθεί να αποδώσει αυτά που είδε ο Χόφμαν. Ταυτόχρονα, τον δείχνει να στουκάρει σε ένα φράχτη, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους του trip.

Το 2002 η καναδή σκηνοθέτης Connie Littlefield γύρισε ένα εξαιρετικό ντομιμαντέρ για το θέμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και αρχειακό υλικό και μιλούν, μεταξύ άλλων, ο Άλντους Χάξλεϊ, ο Τίμοθι Λίρι, ο Στανίσλαβ Γκροφ, ο Ραμ Ντας και, βέβαια, ο Άλμπερτ Χόφμαν.

* * *

Εδώ άλλα video και animation

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.