Ένα παιδί από βιβλία

paidi_vivlia

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

O Oliver Jeffers είναι ο αγαπημένος μας παραμυθάς. Και δεν τον αγαπάει μόνο ο μικρός Πέτρος. Τον έχουν αγαπήσει όλοι όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία του στον Πέτρο. Κάθε καινούριο του βιβλίο που κυκλοφορεί έρχεται να κάνει παρέα στα υπόλοιπα. Έτσι έγινε και με το «Ένα παιδί από βιβλία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Το κορίτσι της ιστορίας μάς συστήνεται ως ένα παιδί φτιαγμένο από βιβλία. Και ξεκινάει ένα ταξίδι με την σχεδία της. Στόχος της είναι να φτάσει μέσα από τις θάλασσες των λέξεων στο σπίτι ενός μικρού αγοριού και να τον προσκαλέσει σε μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών. Εκεί που όλα μπορούν να συμβούν με την δύναμη της φαντασίας. Το κορίτσι πιστεύει ότι μπορεί να βρει τον δρόμο μέσα από τις λέξεις, περνώντας από βουνά ψευδαισθήσεων και δάση παραμυθιών. Το αγόρι και το κορίτσι μαζί, ξεκινούν το ταξίδι τους βρίσκοντας το δρόμο τους στο ιδιότυπο τυπογραφικό τοπίο του Sam Winston που έχει κάνει την εικονογράφηση.

Ο Oliver Jeffers και ο εικαστικός Sam Winston συνεργάστηκαν και μας χάρισαν ένα βιβλίο-ύμνο στην δύναμη της αφήγησης και της φαντασίας. Στις εικόνες περιλαμβάνονται σαράντα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας, ευκαιρία για να τα θυμηθούμε και να τα ανακαλύψουμε ξανά, μαζί με τα παιδιά μας. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού συναντάμε αποσπάσματα του Πίτερ Παν, της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων και άλλων κλασικών έργων που έχουν ενσωματωθεί με ευφυή τρόπο. Τα κείμενα του Jeffers, γραμμένα στο χέρι, συνυπάρχουν με ένα ψηφιακό κολάζ από αντικείμενα φτιαγμένα από λέξεις· το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό έργο τέχνης.

Ο Πέτρος κατά την ανάγνωση ήθελε να διαβάζουμε και τις λέξεις στα σκίτσα και αυτό μας οδήγησε και σε άλλα βιβλία στα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που είναι κατά κάποιο τρόπο μαγικό γιατί μας παρασύρει σε ένα ταξίδι μαζί με τους ήρωες του και μας γεμίζει με συναισθήματα, ωθώντας μας ταυτόχρονα να καταδυθούμε ακόμα βαθύτερα στον κόσμο των βιβλίων.

Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο The Bologna Ragazzi Award 2017, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο των παιδικών εκδόσεων και συμπεριλήφθηκε στην μακρά λίστα για το βραβείο Goodreads Choice Awards 2016 στην κατηγορία εικονογραφημένων βιβλίων.

Απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά που αγαπούν τα βιβλία. Η δύναμη των εικόνων που ξεπροβάλλουν καθώς γυρίζεις τις σελίδες θα οδηγήσει την φαντασία μικρών και μεγάλων αναγνωστών σε νέα μονοπάτια.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.