Δύο χριστουγεννιάτικα βιβλία που αγαπήσαμε

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Και καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ετοιμαζόμαστε να τα γιορτάσουμε στα εξοχάς, αναζητήσαμε στα ράφια της βιβλιοθήκης και τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα βιβλία για να τα πάρουμε μαζί. Για φέτος λοιπόν διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε δυο από τις καινούριες κυκλοφορίες. Προλαβαίνετε ακόμα να πάτε σε ένα βιβλιοπωλείο. Θα είναι ιδανικό δώρο για τα παιδιά σας ή τα βαφτιστήρια σας. Ή ακόμα και για εσάς.

babuska_HI

Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο Μπάμπουσκα και είναι μια πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία, που μας έρχεται από τη μακρινή Ρωσία και που τη διασκεύασε η Ξένια Καλογεροπούλου. Πρωταγωνίστρια, μια γιαγιά που ζει μόνη της σε ένα σπιτάκι στο βουνό. Δεν έχει παιδιά ή συγγενείς και η μόνη της ασχολία είναι οι δουλειές του σπιτιού που για εκείνη είναι πολύ σημαντικές. Όπως είναι φυσικό το σπίτι της είναι πάντα τακτοποιημένο και λάμπει από καθαριότητα. Μια μέρα θα χτυπήσουν την πόρτα της τρεις μάγοι, οι οποίοι ακολουθούν ένα φωτεινό αστέρι για να οδηγηθούν εκεί που γεννήθηκε ο βασιλιάς και να του προσφέρουν τα δώρα τους. Η ηλικιωμένη γυναίκα τους περιποιείται και τους προσφέρει την φιλοξενία της. Πριν φύγουν την προσκαλούν να πάει μαζί τους να γνωρίσει το βασιλιά αλλά εκείνη αρνείται γιατί δεν θέλει να αφήσει το σπίτι της και τις δουλειές της. Μόλις οι τρείς μάγοι φεύγουν οι Μπάμπουσκα το ξανασκέφτεται και αποφασίζει να βάλει σε ένα σακούλι ότι μπορεί να σκεφτεί ότι είναι κατάλληλο για δώρο σε ένα παιδί και να ξεκινήσει να τους βρει. Θα τα καταφέρει άραγε;

Μια πραγματικά πολύ τρυφερή ιστορία που μας διδάσκει ότι σημασία δεν έχουν οι καθημερινές δουλειές και η τήρηση του προγράμματος μας χωρίς παρέκκλιση. Αυτά που είναι σημαντικά και ουσιαστικά είναι η αγάπη και η προσφορά προς το συνάνθρωπο. Και καμιά φορά αξίζει να ρισκάρουμε και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για έναν σκοπό πιο μεγάλο από εμάς. Η Άρτεμις Πρόβου ευθύνεται για την εξαιρετική εικονογράφηση που, χωρίς να «φωνάζει», συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μάρτης και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών.

μαγος

Το δεύτερο βιβλίο είναι ένα χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι με τίτλο Μα πότε θα φτάσει αυτός ο μάγος; της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Ο ήρωας της ιστορίας μας, ο Μάγος Αβασάλ, δεν είναι άλλος από τον τέταρτο μάγο· ξεκινάει καθυστερημένα για να συναντήσει τους άλλους τρεις μάγους προκειμένου να προσκυνήσουν και να προσφέρουν τα δώρα τους στο θείο βρέφος. Μαζί του στο ταξίδι θα είναι οι δύο καμήλες του και ένας παπαγάλος. Όμως το ταξίδι τους θα είναι τελικά γεμάτο περιπέτειες και δυσκολίες. Δράκοι, βασίλισσες και όχι μόνο θα βρεθούν στο δρόμο τους και θα προσπαθήσουν να τους εμποδίσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τελικά θα τα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους και στο θείο βρέφος;

Ένα παραμύθι διασκεδαστικό, γεμάτο χιούμορ και ανατροπές για τον τέταρτο μάγο των Χριστουγέννων και την προσπάθεια του να φτάσει στην Βηθλεέμ. Με λόγο ποιητικό μας διηγείται την ιστορία του μάγου και μας επιφυλάσσει ένα διαφορετικό αλλά υπέροχο τέλος. Τις εικόνες έχει ζωγραφίσει ο Γιάννης Κόττης και είναι πραγματικά έργο τέχνης. Το βιβλίο περιλαμβάνει και ένα CD με την Ιουλίτα Ηλιουπούλου να αφηγείται το παραμύθι και τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Κουρουπού. Οι ερμηνείες είναι της υψίφωνου Δάφνης Πανουργιά και του βαρύτονου Χρήστου Πρίφτη και πραγματικά θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών.

Εμείς (η μαμά Αγγελική και ο μικρός Πέτρος) σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και σας προτρέπουμε να αφεθείτε στην μαγεία των παραμυθιών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.