O Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλάμε από αυτήν εδώ τη στήλη για τον Benji Davies μιας και σε αυτό το σπίτι είμαστε όλοι μεγάλοι φαν του. Μικροί και μεγάλοι. Έτσι, όταν πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα,  μια ακόμα ιστορία με πρωταγωνιστή το μικρό Νόι, ενθουσιαστήκαμε όλοι πάρα πολύ. Ο Πέτρος έτρεξε στο ράφι για να φέρει το πρώτο βιβλίο, που είχε τίτλο Ο Νόι και η θάλασσα και απαίτησε να το διαβάσουμε ξανά για να θυμηθούμε την ιστορία όπως είπε.

Ο μικρός Νόι δεν μπορούσε να ξεχάσει το φαλαινάκι που έσωσε μαζί με τον μπαμπά του το περασμένο καλοκαίρι. Νόμιζε πως το έβλεπε παντού αλλά πάντα ήταν κάτι άλλο. Ο χειμώνας πλησίαζε και το νερό γύρω από το νησί τους είχε αρχίσει να παγώνει. Ο μπαμπάς του Νόι βγήκε για τελευταία φορά στη θάλασσα για ψάρεμα. Νύχτωσε και ο μπαμπάς του δεν είχε γυρίσει ακόμα. Ο Νόι άρχισε να ανησυχεί και αποφάσισε να ψάξει. Το νερό είχε παγώσει και ο Νόι ξεκίνησε να περπατάει πάνω στον πάγο. Η χιονοθύελλα είχε δυναμώσει για τα καλά όταν κατάφερε να εντοπίσει το καΐκι που όμως ήταν άδειο. Απελπισμένος ο Νόι άρχισε να φοβάται. Κάποια στιγμή άκουσε ένα μεγάλο θόρυβο. Ήταν το φαλαινάκι που μαζί με όλη του την οικογένεια είχε έρθει να τον σώσει. Γιατί ούτε εκείνος τον είχε ξεχάσει.

Μια ακόμα υπέροχη και τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστή το Νόι και το φαλαινάκι. Μια ιστορία που απευθύνεται κατευθείαν στην καρδιά και μας γεμίζει συναισθήματα. Μας μιλάει για την αγάπη του γιου για τον μπαμπά του, που τον ωθεί να ξεπεράσει κάθε φόβο και να αψηφήσει κάθε κίνδυνο. Και φυσικά μας μιλάει για τους φίλους μας, που είναι η οικογένεια που εμείς διαλέγουμε και που θα είναι εκεί για εμάς όταν τους χρειαστούμε. Η εικονογράφηση του Benji Davies για ακόμα μια φορά είναι εκπληκτική. Με υπέροχα χρώματα μαγεύει τον αναγνώστη και τον ταξιδεύει.

Νομίζω ότι είναι περιττό να πω ότι ο Νόι είναι ένας ήρωας που ο Πέτρος θα θυμάται για πάντα. Κάθε φορά θέλει να διαβάζουμε και τα δυο βιβλία μαζί γιατί όπως λέει είναι ωραίο να βλέπουμε όλη την ιστορία. Πρόσφατα διάλεξε αυτά τα βιβλία δώρο για ένα συμμαθητή του και πολλές φορές τον ακούω να προσπαθεί να τα διαβάσει μόνος του. Αλλά δεν είναι μόνο ο Πέτρος που αγαπάει τον μικρό Νόι. Νομίζω ότι έχει μαγέψει και μένα αλλά και τον μπαμπά μας, μιας και πραγματικά πρόκειται για δυο βιβλία που κατατάσσονται στα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας.

Η απόδοση στα ελληνικά είναι του Αντώνη Παπαθεοδούλου και απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών — αν και είμαι σίγουρη ότι κανείς δεν θα μείνει ασυγκίνητος διαβάζοντας τούτη την ιστορία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

NOI

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.