Το Γκρότλιν

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Νομίζω ότι έχετε ήδη καταλάβει την αδυναμία που έχουμε οικογενειακώς στον Benji Davies, δημιουργό του μικρού Νόι αλλά και άλλων βιβλίων που αγαπάμε πολύ και για τα οποία σας έχουμε μιλήσει. Το Γκρότλιν είναι το νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Από το εξώφυλλο καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό το βιβλίο θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Πάει για ύπνο η Ρουμπίνη
μα στο μυαλό της έχει μείνει
ένα τραγούδι που με τρόμο
να παίζουν άκουσε στο δρόμο

Το Γκρότλιν σπίτι σου τα βράδια
Στριφογυρίζει στα σκοτάδια….
Μα πρόσεχε, μην μπερδευτείς!
Το μάτι βλέπει ό,τι σκεφτείς.

Η μικρή Ρουμπίνη λοιπόν, επηρεασμένη από τις ιστορίες που ακούει για ένα πλάσμα που το λένε Γκρότλιν, το σκέφτεται και νομίζει ότι το ακούει και το βλέπει παντού. Και όταν ξημερώνει ξανά όλοι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Άραγε τι είναι αυτό το Γκρότλιν; Και σε τι θα του χρησιμέψουν όλα αυτά που έχει αρπάξει;

Αυτή τη φορά, ο βραβευμένος συγγραφέας επιστρέφει ξεπερνώντας τον εαυτό του με μια σκοτεινή ιστορία γεμάτη μυστήριο αλλά και ανατροπές. Μας μεταφέρει σε μια βικτωριανή πόλη (που ίσως είναι το Λονδίνο) και διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι θα διαβάσουμε ένα καλοστημένο θρίλερ. Αλλά στο τέλος έρχεται η ανατροπή και καταλαβαίνουμε ότι αλλιώς τα βλέπουμε και αλλιώς είναι τελικά. Χρησιμοποιεί έμμετρο στίχο για να μας διηγηθεί την ιστορία του και να δώσει ρυθμό. Η εικονογράφηση είναι για ακόμα μια φορά μαγική. Χρησιμοποιεί πολύ το μαύρο για να τονίσει το σκοτάδι και το φόβο, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, και αξιοποιεί τις σκιές, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για τα πράγματα που τελικά μπορεί να μην είναι πάντα όπως φαίνονται. Να μιλήσουμε για το πώς το μυαλό μας καμιά φορά παραμορφώνει τα πράγματα και τους δίνει μεγαλύτερη έκταση από ό,τι πρέπει. Και αν ανησυχείτε ότι θα τρομάξουν, σας διαβεβαιώνω πως δεν θα συμβεί. Εμείς διαβάζουμε συνέχεια το Γκρότλιν, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε καινούρια στοιχεία για αυτό το παράξενο πλάσμα. Τις προάλλες ήθελε να το διαβάσουμε κάτω από τα σκεπάσματα με το φακό για να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα όπως είπε.

Ένα βιβλίο που θα σας μαγέψει με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η εικονογράφηση και ο λυρισμός της αφήγησης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος και η εξαιρετική απόδοση στα ελληνικά είναι του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα μην ξεχνάτε: «Το μάτι βλέπει ό,τι σκεφτείς!»

ΓΚΡΟΤΛΙΝ

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.