Διαβάζω για τους Άλλους

Ιστορίες ανάγνωσης #52 — μια στήλη για επίμονους αναγνώστες, γραμμένη από λάτρεις της ανάγνωσης

Σήμερα παρουσιάζουμε μια εξαιρετική πρωτοβουλία: το εθελοντικό δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους». Να υπενθυμίσουμε ότι η στήλη Ιστορίες ανάγνωσης δανείστηκε τον τίτλο της από το βιβλίο Η ιστορία της ανάγνωσης (μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς, «Νέα Σύνορα» – Λιβάνη, Αθήνα 1997) του Alberto Manguel, ο οποίος στα νιάτα του διάβαζε για τον Μπόρχες, που είχε ήδη αρχίσει να χάνει την όρασή του.

Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από το site του δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους».

* * *

Το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο Διαβάζω για τους Άλλους αποτελεί μια ομάδα εθελοντών που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αυτοί είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, μη βλέποντες, άνθρωποι που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι φυλακισμένοι.

Με μότο «Για να ακούνε με μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» και με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση στην λογοτεχνία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους, οι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσουν δράσεις ζωντανών αναγνώσεων σε όλο και περισσότερα ιδρύματα κάθε μέρα, στην Αθήνα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι εθελοντές του Δικτύου διαβάζουν και ηχογραφούν, παραμύθια και βιβλία λογοτεχνίας, προκειμένου να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών.

Το Διαβάζω για τους Άλλους, τον Ιούλιο του 2015, απέκτησε νομική υπόσταση ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ).

Πώς προέκυψε η ιδέα

Την ιδέα για το Διαβάζω για τους Άλλους εμπνεύστηκε η Αργυρώ Σπυριδάκη. Σε συζήτηση της με τον φίλο της Θοδωρή (ο οποίος είναι τυφλός), σχετικά με βιβλία που έχει «διαβάσει» ο καθένας τους, η Αργυρώ συνειδητοποίησε πόσο μικρή, σε σχέση με την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή, είναι οι διαθέσιμοι τίτλοι ακουστικών βιβλίων στην Ελλάδα.

Αποφάσισε λοιπόν να εμπνεύσει εθελοντές να αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους ώστε να ηχογραφούνται όλο και περισσότερα βιβλία σε ειδικά εξοπλισμένα στούντιο ηχογράφησης. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών, έτσι ώστε οι μη βλέποντες να έχουν όσο το δυνατόν πιο ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία.

Αρχικά λοιπόν η Αργυρώ κοινοποίησε την ιδέα της στο Facebook. Η άμεση προσέλευση και ανταπόκριση των ανθρώπων, οδήγησε άμεσα, ένα μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2015 στην 1η Συνάντηση Εθελοντών του Διαβάζω για τους Άλλους, όπου το εθελοντικό αυτό Δίκτυο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Έκτοτε, η ανταπόκριση του κόσμου είναι όχι μόνο πολύ μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα συγκινητική. Αυτή τη στιγμή στο Διαβάζω για τους Άλλους είναι πλέον των 1200 εγγεγραμμένων εθελοντών από όλη της Ελλάδα, ενώ δράσεις αναπτύσσονται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μια φορά περίπου κάθε δύο μήνες λαμβάνει χώρα η καθιερωμένη πλέον «Συνάντηση Εθελοντών» όπου συναντιόμαστε για να καλωσορίσουμε τα νέα μέλη του Διαβάζω για τους Άλλους, να οργανώσουμε τις δράσεις μας, να συζητήσουμε ιδέες για νέα projects, να σχεδιάσουμε το μέλλον της εθελοντικής και μη κερδοσκοπικής αυτής οργάνωσης.

Το όραμά μας

Όραμά του Διαβάζω για τους Άλλους είναι όλοι οι συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και γενικότερα σε κάθε είδους ανάγνωσμα. Θεωρούμε χρέος κάθε ανεπτυγμένης κοινωνίας να έχουν όλοι οι πολίτες πραγματικά ίσες και δίκαιες ευκαιρίες.

Για τον λόγο αυτό, το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο εθελοντών Διαβάζω για τους Άλλους στοχεύει να αναπτύξει όλες τις δράσεις που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη χαρά της ανάγνωσης.

Θέλουμε ΟΛΟΙ οι συμπολίτες μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο Διάβασμα!
Για να ακούνε όλοι με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας!

Οι στόχοι μας

Κύριος στόχος του Διαβάζω για τους Άλλους είναι η αύξηση των ηχογραφήσεων και κατ’ επέκταση η παραγωγή ακουστικών βιβλίων για τυφλούς. Για τον λόγο αυτό, σήμερα πραγματοποιούνται ηχογραφήσεις σε διάφορα ιδιωτικά, επαγγελματικά και δημόσια στούντιο ανά την Ελλάδα.

Οι ανάγκες ηχογράφησης για τους μη βλέποντες δεν περιορίζονται σε λογοτεχνικά μόνο βιβλία αλλά και σε κάθε είδους περιοδικά, εγχειρίδια, συνταγές μαγερικής, παρενέργειες φαρμάκων και οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να δημιουργήσει το Διαβάζω για τους Άλλους -μέσα από χορηγίες και δωρεές- όλο και περισσότερα στούντιο ηχογράφησης ανά την Ελλάδα, προκειμένου η ηχογράφηση όλων των παραπάνω να μη σταματά ποτέ και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της ηχογράφησης εθελοντές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Παράλληλα το Διαβάζω για τους Άλλους δημιουργεί τη δυνατότητα ζωντανών αναγνώσεων σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και όπου αλλού φιλοξενούνται κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμοί. Οι αναγνώσεις πραγματοποιούνται από εθελοντές αναγνώστες, κατάλληλα εκπαιδευμένοι ανάλογα με την ανάγκη που καλούνται να καλύψουν, και λαμβάνουν χώρα σε σταθερή εβδομαδιαία βάση.

Ταυτόχρονα, εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους έχουν ξεκινήσει να διαβάζουν ιδιωτικά σε ανθρώπους τετραπληγικούς ή και ηλικιωμένους, οι οποίοι αδυνατούν να κρατήσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο. Η ιδιαιτερότητα της δράσης αυτής καθιστά απαραίτητη την προηγούμενη εκπαίδευση των εθελοντών μας και την άριστη συνεννόηση με την οικογένεια του επωφελούμενου.

Καθώς το Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσεται και ο ιστός των εθελοντών ολοένα και αυξάνεται, ξεκινάμε όλο και περισσότερες δράσεις ανάγνωσης. Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε δράσεις ανάγνωσης μέσα στις φυλακές, ενηλίκων και ανηλίκων, για κρατούμενους που είναι αναλφάβητοι, αλλά και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όποιο ίδρυμα στην Ελλάδα το έχει ανάγκη!

Για τους λόγους αυτούς και αν εμπνέεστε από τις δράσεις μας, σας καλούμε να έρθετε μαζί μας στο ταξίδι αυτό. Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν κι εσάς. «Ανθρώπους που παλεύουν για το αδύνατον, επειδή γνωρίζουν ότι έτσι μόνο ξεριζώνεται το χάος»! 
Για να φτάσει το Διαβάζω για τους Άλλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Για να δώσουμε τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στην λογοτεχνία σε κάθε άνθρωπο που αδυνατεί!

Οι αξίες μας

Οι δράσεις και το όραμα του Διαβάζω για τους Άλλους διαπνέονται από τις παρακάτω αξίες:

  • Ισότιμη πρόσβαση στην λογοτεχνία, στην πληροφορία και σε κάθε είδους ανάγνωσμα για τους μη βλέποντες και για κάθε άτομο που ανήκει σε κοινωνικά ευπαθή ομάδα. Πιστεύουμε ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής κατάστασης ή άλλων ιδιαιτεροτήτων, θα πρέπει να μπορεί να βιώνει τη χαρά της ανάγνωσης. Πόσο μάλλον που για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, η ανάγνωση δεν είναι μόνο πηγή χαράς αλλά και αναγκαιότητα για την καθημερινή ζωή και την εκπαίδευσή τους.
  • Ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού, μέσα από ένα πλαίσιο ευθύνης και υπευθυνότητας, έμπνευσης και προσφοράς και εξέλιξης του ίδιου του ατόμου μέσα από τη συναναστροφή και την εκπαίδευση τους με τις δράσεις και το έργο του Διαβάζω για τους Άλλους.

Οι πυλώνες δράσης του Διαβάζω για τους Άλλους είναι δύο:
– η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων για εντυποανάπηρους (δηλαδή για ανθρώπους που για λόγους υγείας ή άλλους δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους, πχ άνθρωποι με προβλήματα όρασης), και
– η διοργάνωση ζωντανών αναγνώσεων σε γηροκομεία, ιδρύματα παιδικής προστασίας, σε αναλφάβητους στις φυλακές, σε ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας που δεν μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους, και γενικά σε όλες τις ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούν μόνοι τους να χαρούν το αγαθό της ανάγνωσης.

Μέχρι σήμερα, το Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Χανιά, ενώ είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για να φτάσει το εθελοντικό μας έργο και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.

rudolf-ernst-the-reader.jpg

Rudolf Ernst, Η αναγνώστρια

* * *

Επιμέλεια στήλης: Γιώργος Τσακνιάς

Εδώ άλλες Ιστορίες ανάγνωσης

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

One comment

  1. Γειά σας και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Ονομάζομαι Βαζουβιάδου Στέλλα και μένω στο Βόλο. Ενημερώθηκα για την ύπαρξη αυτής της δραστηριότητας από τη διαφήμιση της COSMOTE και το βρήκα τόσο γλυκό. Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν να μιλούσα με κάποιον από εσάς και να μάθαινα περισσότερα. Έτσι σαν πρώτη σκέψη θα ήθελα και θα μπορούσα να ηχογραφούσα (στα ελληνικά ή ακόμη και στα αγγλικά) διάφορα κείμενα. Θα χαιρόμουν πολύ αν επικοινωνούσατε μαζί μου και κατάφερνα να πάρω μέρος σε όλο αυτό. Να σας θυμίσω μόνο ότι μένω στο Βόλο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.