Βρισκόμαστε εδώ. Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Κάθε καινούριο βιβλίο του Όλιβερ Τζέφερς είναι σημαντικό γεγονός για το σπιτικό μας. Σχεδόν δίνουμε μάχη για το ποιος θα το πρωτοδιαβάσει. Αυτή τη φορά κέρδισα εγώ αυτή τη μάχη. Και ήμουν η πρώτη που πήρα στα χέρια μου το Βρισκόμαστε εδώ. Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη. Και για ακόμα μια φορά μαγεύτηκα.

βρισκόμαστεΕδω

Αυτό το βιβλίο είναι κάπως διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Γιατί ο Όλιβερ Τζέφερς εμπνεύστηκε από τη γέννηση του γιου του και έγραψε ένα βιβλίο αφιερωμένο σε εκείνον. Όπως γράφει ο ίδιος: «Το βιβλίο αυτό γράφτηκε τους πρώτους δύο μήνες της ζωής σου, όταν προσπαθούσα να καταλάβω τι σημαίνει αυτό για σένα. Είναι όλα όσα νομίζω ότι χρειάζεται να γνωρίζεις». Ο συγγραφέας μάς παίρνει από το χέρι για μια βόλτα στη Γη. Μια βόλτα στον πλανήτη μας μέσα από τη ματιά του πατέρα. Μας μιλάει για τη θέση του πλανήτη μας στο σύμπαν, για τη Γη και όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτή. Μας μιλάει για τη στεριά, τη θάλασσα, τον ουρανό. Και για τα πλάσματα που κατοικούν τον πλανήτη μας. Τους ανθρώπους που ενώ μοιάζουν διαφορετικοί στην πραγματικότητα είναι όλοι άνθρωποι και για τα ζώα που δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά αξίζουν την προσοχή και το σεβασμό μας. Ο Jeffers μιλάει για όλα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του στο γιο του. Του μιλάει ακόμα και για το ενδεχόμενο να μην είναι εκείνος δίπλα του. Και τον προτρέπει να στηριχτεί σε κάποιον άλλο. Γιατί «ποτέ δεν είσαι μόνος στη γη».

Ένα υπέροχο, τρυφερό και γεμάτο ευαισθησία βιβλίο. Με κείμενο απλό και σύντομο που δίνει όμως ερεθίσματα στο παιδί και σου δίνει την αίσθηση ότι έχει διαλέξει ξεχωριστά την κάθε λέξη. Και ύστερα η εικονογράφηση. Με υπέροχα χρώματα και εικόνες με λεπτομέρεια ο Tζέφερς συμπληρώνει το κείμενο του και ταξιδεύει τους μικρούς του αναγνώστες στον πλανήτη. Και χωρίς ίχνος διδακτισμού μας προτρέπει να είμαστε ευγενικοί, να σεβόμαστε τους άλλους αλλά και τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Ο Πέτρος διάβασε το βιβλίο με ενθουσιασμό παρά το γεγονός ότι είναι «μεγάλος» πια, όπως λέει. Και φυσικά είχε πολλές ερωτήσεις και έκανε πολλές ζωγραφιές προσπαθώντας να αντιγράψει τις υπέροχες εικόνες που έβλεπε. Και του έκανε χώρο δίπλα στα άλλα βιβλία του Τζέφερς. Που φωνάζουν από μακριά πόσο τα έχουμε διαβάσει.

Ένα βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και που πιστεύω πως θα γίνει κλασικό. Ίσως ένα βιβλίο που πρέπει να κάνουμε δώρο σε κάθε παιδί που γεννιέται, για να βρίσκει το δρόμο του κάθε φορά που χάνεται· και γιατί ο Τζέφερς γράφει και ζωγραφίζει αριστουργηματικά όλα όσα θα θέλαμε να πούμε και εμείς στα δικά μας παιδιά.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ-ΕΔΩ-3

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.