It’s a jungle out there

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1454
Dj της ημέρας, η Εύη Τσακνιά

It’s a jungle out there (ε,μα δεν είναι;) — το τραγούδι του Ράντι Νιούμαν με το οποίο ξεκίναγε η πετυχημένη τηλεοπτική σειρά Monk μού είχε κολλήσει όλη μέρα χθες.

Βγήκα για την εβδομαδιαία αποστολή μου στο outer space ειδοποιώντας το Κέντρο ελέγχου για διπλή μετακίνηση 2 (λαϊκή & σούπερ μάρκετ) και μετακίνηση 1 (φαρμακείο), βάλε και το βενζινάδικο που δεν ξέρω πού εμπίπτει και εν μέσω ασταμάτητης (ίσως και όξινης) βροχής, αντισηπτικών και γαντιών, τραγουδούσα από μέσα μου: It’s a jungle out there / Disorder and confusion everywhere... — και το εννοούσα.

Ο χαρούμενος σκοπός αυτού του τζαζ τραγουδιού,που πραγματικά είναι δύσκολο να μην σου κολλήσει, παρά τον άκρως απειλητικό κόσμο που περιγράφουν οι στίχοι του, γράφτηκε από τον Ράντι Νιούμαν το 2003 και χρησιμοποιήθηκε στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά»Monk»από τη δεύτερη σεζόν και μετά. Κέρδισε μάλιστα και βραβείο Emmy το 2004,στην κατηγορία Καλύτερη Μουσική Τίτλων Αρχής.

Ο Άντριαν Μονκ,τον οποίον υποδύεται εκπληκτικά ο ηθοποιός Τόνι Σολούμπ, ήταν ντετέκτιβ στο αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο, μέχρι που η αγαπημένη του γυναίκα,η Τρούντι, σκοτώθηκε από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ. Ο Μονκ έπαθε βαρύτατο νευρικό κλονισμό και έκανε να βγει από το σπίτι του τριάμισι χρόνια.

Με τη βοήθεια της Σαρόνα,της νοσοκόμας και πολύτιμης βοηθού του, και παρά την καραμπινάτη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή από την οποία υποφέρει, καταφέρνει σιγά-σιγά να βγει έξω στον κόσμο και να δουλέψει μάλιστα ως ιδιωτικός ντετέκτιβ και σύμβουλος της αστυνομίας σε δύσκολες υποθέσεις.

Όσα εμπόδια του βάζει η πάθησή του στην καθημερινή του ζωή, άλλες τόσες  ιδιαίτερες ικανότητες του χαρίζει, οι οποίες τον κάνουν αστέρι στη δουλειά του. Η εκπληκτική του μνήμη, οι εμμονές του και η εκνευριστική προσήλωσή του στις λεπτομέρειες γίνονται οι σύμμαχοί του, ενώ τα μικρόβια,η ασυμμετρία και οι κλειστοί χώροι, εχθροί του.

Καθώς τσεκάρω τη λίστα μου με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, το μυαλό μου πηγαίνει στη λίστα με τα 312 καταμετρημένα πράγματα που φοβάται ο Άντριαν Μονκ, ανάμεσά τους και οι πασχαλίτσες — καθόλου τυχαίο,μια που κάπου πήρε το μάτι μου στα ράφια μια σχετική συσκευασία γεμάτη από δαύτες.

Γυρνώντας από τα ψώνια επιτέλους στο (ασφαλές;) σπίτι, καθώς πλένω τα χέρια μου,τις σακούλες,τα παπούτσια μου,τα πορτοκάλια κι ύστερα πάλι τα χέρια μου, πιάνω τον εαυτό μου να τραγουδάει: Poison in the very air we breathe / Do you know whats in the water that you drink? It’s a jungle out there / It’s a jungle here too

Γι’ αυτό, όπως θα σας συμβούλευε κι ο Μονκ, να προσέχετε εκεί έξω, αλλά κι εδώ μέσα. Λίγη παραπάνω προσοχή, καταπώς λέει, σε βοηθάει να παραμείνεις ζωντανός τη σήμερον ημέρα.

For the record, το τραγούδι έχει κυκλοφορήσει επίσης σε διασκευή από τον ράπερ Snoop Dogg και το 2017 χρησιμοποιήθηκε στην τηλεοπτική σειρά  Dark Matter.

* * *

Ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com
για να γίνετε ο Dj της ημέρας.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.