Milo Manara — Bolero

Η ιστορία της ανθρωπότητας 

—της Αθηνάς-Χριστίνας Μιχαλακέα—


Ο ιταλός Milo Manara, από τις πιο γνωστές μορφές του ερωτικού κόμικ, δημιούργησε ένα χρονογράφημα που εικονογραφεί την ιστορία του ανθρώπινου είδους μέσα από μια οπτική γωνία στην οποία η βία και το σεξ ως φυσιολογικές σταθερές τής ύπαρξής μας βρίσκονται σε έναν συνεχή διάλογο, που φτάνει ώς τις μέρες μας.

manara9Το έργο αυτό ονομάζεται Bolero και εκδόθηκε το 1999. Το Bolero, το γνωστό μουσικό είδος, προσδίδει ως τίτλος μια νότα ειρωνίας σε οτιδήποτε ρομαντικό μπορεί να υπάρχει —εάν υπάρχει— μέσα στο πεπρωμένο της ανθρωπότητας: Έρωτας και βία.

Σκίτσα σε γραμμική ακολουθία, χωρίς διαχωριστικά μεταξύ τους, αλλά εμφανώς διακριτά, απεικονίζουν ήθη και έθιμα πληθυσμών που έζησαν τους προηγούμενους αιώνες, χωρίς ο δημιουργός να διστάζει να συμπεριλάβει όλα όσα τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να πράξουν. Σεξ χωρίς όρια, πρωτόγονες συμπεριφορές, εγκλήματα, πόλεμοι. Όλα σχεδιασμένα με φωτεινά παστέλ χρώματα, με χάρη και ζωντάνια, υπηρετούν πιστά τον στόχο του Manara: να μας θυμίσει ότι η αγριότητα και τα τερατώδη εγκλήματα, μπορούν να συναντηθούν με την ομορφιά και την τέχνη.

Η μεγαλοφυής αυτή απεικόνιση της ανθρώπινης ιστορίας, με τη βία, το θάνατο, την ερωτική πράξη, την προσπάθεια επιβολής, αποκαλύπει ότι είναι αδύνατον ο άνθρωπος να ξεφύγει από τα πρωτόλεια ένστικτά του, όσο και αν βελτιωθεί ο τρόπος ζωής του.

Manara2

Η νέα χιλιετία φαντάζει νεφελώδης, με απτό τον κίνδυνο της επανάληψης του φαύλου κύκλου του αίματος, αλλά και με την ελπίδα τα σύννεφα να μην κρύβουν μέσα τους την απελπισία, τα ανεξέλεγκτα βίαια ένστικτα, τον πόλεμο και την οδύνη που υπήρξαν μέχρι σήμερα πρωταγωνιστές της ανθρώπινης ιστορίας.

 

 

* * *

Manara1

Manara3

Manara4

Manara5

Manara6

Manara7

Manara8

 

Πηγή: Lamula.Pe

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.