«Κυκλώπεια»

Η ζωγραφική σειρά “Κυκλώπεια” του Θωμά Τουρναβίτη επέστρεψε από το εξωτερικό και θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 8 Μαΐου 2014 στο Χώρο Τέχνης “-ισμός”. Στο παρελθόν η σειρά παρουσιάστηκε στους χώρους Java Gallery στο Serajevo και Gradska Gallery στο Bihac. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Μαΐου και ώρα 8:00μ.μ.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο κάθε άνθρωπος του μέλλεται να ζήσει τη δική του Κυκλώπεια. Είτε στο ρόλο του Οδυσσέα, είτε στο ρόλο των συντρόφων»

Δημήτρης Λιαντίνης

«Αυτή η περιπέτεια του Οδυσσέα προωθείται στη νεο-ζωγραφική, με την επιστροφή στις ρίζες- και συνεπώς με την εξάπλωση του μυθικού στοιχείου, ενώ προτείνεται έντονα η επιστροφή στο μύθο (τον ίδιο το μύθο ή το μύθο της ίδιας της τέχνης από το ξεκίνημά της). Πρόκειται για την επιλογή του μύθου ενάντια στο λόγο (όπου μύθος εκφράζει την χαοτική διάσταση της ζωής, ενώ λόγος, με την έννοια της λογικής, αντιπροσωπεύει την οργάνωση). Και όπου ο καλλιτέχνης, ως σύγχρονος Οδυσσέας, είναι ένας μύθος που παίρνει πολλά ονόματα: Ρέμπραντ, Βαν Γκογκ, Πόλλοκ…

Στην περίπτωση του Θωμά Τουρναβίτη, ο μύθος του Οδυσσέα και των συντρόφων του επιστρέφει σε μια προσπάθεια ανάδειξης εννοιών όπως ο ανώνυμος (οι σύντροφοι του Οδυσσέα, το πλήθος των ανθρώπων που δεν θα ακουστεί ποτέ το όνομά τους) και ο επώνυμος ή αλλιώς ο μύθος (ο ίδιος ο Οδυσσέας που νικώντας τη φωνή της φύσης ως ανώνυμος- τυφλώνοντας τον Πολύφημο- παίρνει το όνομά του ως μυθικός βασιλιάς)».

Ήρα Παπαποστόλου

ATH CYCLOPIA_Thomas Tournavitis-ismos_INV

Από 8 έως 23 Μαΐου 2014

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη με Κυριακή 6:00 με 10:30μ.μ., ή με ραντεβού

Event Facebook. www.facebook.com/events/517858654990919/

Θωμάς Τουρναβίτης. www.thomastournavitis.org

Χώρος Τέχνης –ισμός

Ευπατριδών 17 & Τριπτολέμου 7

Γκάζι 11854 Αθήνα

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εκθέσεις < Προτάσεις

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.