Το μοτίβο της δυτικής Ενοχής

210

—του Νικόλα Σεβαστάκη—

«Πώς είναι δυνατόν να απαξιώσουμε την παράδοση τόσων χρόνων για το πώς γίνεται ο γάμος, η οικογένεια γιατί το θέλει ο μοντερνισμός της Ευρώπης; Ο οποίος καλλιεργήθηκε πάνω σε μια βάση αθεΐας. Το κενό της αθεΐας το κάλυψε το Ισλάμ στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή η Ευρώπη κινδυνεύει». (Άνθιμος)

Η θέση πως για τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό (αυτόν εννοεί ο Άνθιμος) φταίει ο ευρωπαϊκός «μοντερνισμός» είναι μια ακόμα παραλλαγή του μοτίβου της δυτικής Ενοχής. Τι λέει τελικά αυτός ο λόγος; Σχηματικά, ότι για την ύπαρξη των φονταμενταλιστών φταίει η αθεΐα ή η ρηχότητα των συγχρόνων. Μια αριστερή διασκευή θα καταφύγει εδώ στην «αλλοτρίωση», ενώ η πατροπαράδοτη συντηρητική-εθνικιστική εκδοχή αναφέρεται στην «απαξίωση της παράδοσης».

Με αυτό τον τρόπο πλησιάζει κανείς μέχρι εκείνη την πολύ βαθιά σκέψη που λέει εδώ και χρόνια ότι για τους βιασμούς φταίνε τα έξαλλα ντυσίματα των γυναικών.

* * *

210

Εικόνα εξωφύλλου: Charles Vigor, Ενοχή και Αθωότητα (1893)

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

 

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.