Για τις δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνα Μάρκου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το επαπειλούμενο κλείσιμο των δημοτικών καλλιτεχνικών σχολών. Το θέμα αφορά την εξαίρεση των διδασκόντων από τους περιορισμούς στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου — στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι περισσότεροι καθηγητές των δημοτικών καλλιτεχνικών σχολών χωρίς, ωστόσο, να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των ΟΤΑ, καθώς η μισθοδοσία τους εξασφαλίζεται από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι μαθητές ή οι γονείς τους.

Σημειωτέον, ότι οι δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές (ωδεία, σχολές χορού, εικαστικά και φωτογραφικά εργαστήρια κ.ά.) παράγουν ιδιαίτερα σημαντικό έργο, με ορατά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία και στους νέους: στο άγονο πολιτιστικά περιβάλλον της ελληνικής περιφέρειας, λειτουργούν ως πόλος έλξης χιλιάδων παιδιών, πολλά από τα οποία συνεχίζουν τις σπουδές τους στις τέχνες, διακρίνονται ως καλλιτέχνες και στελεχώνουν στη συνέχεια θεσμούς με πανελλήνια ή διεθνή εμβέλεια, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Γ. Παπαϊωάννου (Καβάλα), το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής & Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης Συνθέρμια (Θέρμη), η Θερινή Ακαδημία & Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Δικτύου Δημοτικών Ωδείων, η Ορχήστρα Πατρών, η Ορχήστρα Καλαμάτας, οι Συμφωνικές Ορχήστρες Βόλου και Λάρισας κ.ά.

Δεδομένης της ανταποδοτικότητας, τόσο της έμμεσης όσο και της άμεσης (δίδακτρα), είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για συντεχνιακό αίτημα των ωρομίσθιων καθηγητών. Οι δήμοι, οι σύλλογοι γονέων και οι τοπικοί κοινωνικοί φορείς ομόφωνα ζητούν τη διατήρηση των δημοτικών καλλιτεχνικών σχολών.

Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνας Μάρκου για το κλείσιμο των δημοτικών καλλιτεχνικών σχολών.

Προς τους Υπουργούς: α) Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη και β) Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα

Με το άρ. 37 του νόμου 3986/2011 επιβλήθηκαν ποσοτικοί περιορισμοί στις προσλήψεις από Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, στο πλαίσιο της περιστολής των δημοσίων δαπανών. Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών, εξεδόθη η υπ’ αρ. 8735/2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών [ΦΕΚ 700 Β’] με αντικείμενο τον ορισμό μέγιστου αριθμού προσλήψεων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τους ΟΤΑ για το έτος 2012. Με το νόμο 4071/2012 που δημοσιεύτηκε μόλις ένα μήνα μετά, εξαιρέθηκαν ρητά από τους περιορισμούς αυτούς το προσωπικό ορισμένου χρόνου που απασχολείται σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του άρθρου 205 του ν. 3584/2007, καθώς και το προσωπικό που αμείβεται από την καταβολή αντιτίμων με τη μορφή διδάκτρων. Για το έτος 2012, όμως, είχε ήδη καθοριστεί ως μέγιστος αριθμός προσωπικού που μπορεί να αμείβεται από την καταβολή αντιτίμων τα 800 άτομα για όλη την Επικράτεια. Το προσωπικό αυτό απασχολείται ιδίως στις διάφορες καλλιτεχνικές σχολές των Δήμων (ιδιωτικά ωδεία, σχολές χορού και φωτογραφίας κλπ), ενώ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ΟΤΑ, δεδομένου ότι αμείβεται αποκλειστικά από το αντίτιμο που καταβάλλουν οι χρήστες των υπηρεσιών. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:
Α) Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην έκδοση της προβλεπόμενης από το άρθρο 12 παρ. 14 του ν. 4071/2012 ΚΥΑ για την έγκριση των απαιτούμενων θέσεων και πότε;
Β) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επαπειλούμενη διακοπή λειτουργίας δημοτικών καλλιτεχνικών σχολών σε όλη τη χώρα;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.