Αραβικό φθινόπωρο


Το πρόσφατο κύμα επιθέσεων σε τεμένη στη Λιβύη έχει προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε σκληροπηρυνικούς μουσουλμάνους και σε κατοίκους που προσπαθούν να προστατεύσουν τα τεμένη τους: οι επθέσεις γίνονται από Σαλαφί, μια ομάδα σκληροπηρυνικών Σουννιτών με στενές σχέσεις προς τους Ουαχαμπίτες, που θωρούν αίρεση τη λατρεία των ιερών από τους Σούφι.

Μόλις προχθές, τρία άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τρυματίστηκαν στη Rajma, πενήντα χιλιόμετρα από τη Βεγγάζη, όταν οι Σαλαφί προσπάθησαν να καταστρέψουν το μαυσωλείο του Sidi al-Lafi. Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες. Τον Αύγουστο, οι φονταμενταλιστές κατέστρεψαν τρία μνημεία των Σούφι στη Βόρεια Λιβύη: το Ισλαμικό Κέντρο του σεΐχη Abdel Salam al-Asmar στο Zlitan, τον ναό του Sidi Ahmed Zaroug στη Misrata και τον ναό του Sidi Al-Sha’ab στην Τρίπολη.

«Αυτές οι επιθέσεις στη θρησκευτική ελευθερία θα υπονομεύσουν την εύθραυστη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Λιβύης», λέει ο Larbi Sadiki, που διδάσκει Middle Eastern politics στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Σύμφωνα με τον Peter Cole,  αναλυτή του  International Crisis Group, ο οποίος εργαζόταν στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της επανάστασης, «ο ρόλος της θρησκείας στην κοινωνία της Λιβύης αποτελεί κεντρικό ζήτημα, για πρώτη φορά από τότε που ο Καντάφι πήρε την εξουσία. Οι ομάδες των φονταμενταλιστών θα προσπαθήσουν να βάλουν την ατζέντα αλλάζοντας τα πραγματικά δεδομένα, π.χ. κατεδαφίζοντας ναούς».

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.