Μικρές, μεγάλες ματαιώσεις

—της Μαρίας Κατσουνάκη—

Ματαιώθηκε, λέει, ένας ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την «Παραγωγή καλλιτεχνικών έργων που προωθούν την ισότητα των φύλων». Μικρή, ελάχιστη όχληση, μέσα σε ορυμαγδό γεγονότων και πιέσεων, εσωτερικών και εξωτερικών. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (επί της προηγούμενης γεν. γραμματέως) κατόρθωσε να δεσμεύσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτήσει την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων εικαστικής, παραστατικής και οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 1η Οκτωβρίου 2012. Την ίδια μέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε παράταση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών και την επομένη ανάρτησε ανακοίνωση ότι ο διαγωνισμός ματαιώνεται χωρίς κάποια επίσημη εξήγηση.

Οσοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν, δαπανώντας χρόνο και χρήματα (τρεξίματα σε εφορείες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, για να εκδοθούν οι απαραίτητες εγγυητικές επιστολές) άρχισαν να διαμαρτύρονται. Με επιστολές στον Τύπο (όπως η «ομάδα πρωτοβουλίας ντοκιμαντεριστών», που είχε υποβάλει 23 προτάσεις) και σχόλια στο Διαδίκτυο. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές (από ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ) στον αρμόδιο υπουργό.

Ως εκεί. Τα δέοντα έγιναν, η απορία παρέμεινε. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο διαγωνισμός «δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς και αποτελεσματικά στη νέα πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών»; Τίποτα, μάλλον. Στερεοτυπικά, αδιάφορα, διεκπεραιωτικά, με την αποστασιοποιημένη γλώσσα της γραφειοκρατίας, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Κάποιοι καλλιτέχνες προσπάθησαν, επένδυσαν, αναθάρρησαν, σε μια εποχή διαρκών εμποδίων και ματαιώσεων, και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άρνηση. Σύμφωνοι. Δεν είναι η πρώτη φορά και ούτε θα είναι η τελευταία. Μία ακόμη ιστορία προστέθηκε σε δεκάδες αφηγήσεις που βασίζονται στην ασυνέχεια της δημόσιας διοίκησης. Αλλαγές προσώπων, αλλαγές πολιτικών. Τόσο απλό, τόσο καταλυτικό, τόσο στενά συνδεδεμένο με τη χρεοκοπία της χώρας. Εν προκειμένω, όμως, δεν υπάρχει ούτε το αποστομωτικό επιχείρημα του κόστους. Τα έργα θα τα χρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αρα; Τα συμπεράσματα περιστρέφονται κι αυτά γύρω από γνώριμες αποτιμήσεις: απαξίωση των ανθρώπων που πήραν στα σοβαρά τον διαγωνισμό, ακύρωση της δουλειάς τους.

Είπαμε όμως εξαρχής: το πρόβλημα φαίνεται να απασχολεί κυρίως όσους αναμείχθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και, ενδεχομένως, τους οικείους τους. Αν κάπου απέτυχε παταγωδώς η ελληνική πολιτεία και κοινωνία ήταν (εκτός από την αξιοκρατία) και στην αξιολόγηση των προβλημάτων. Επί χρόνια, αναδεικνυόταν ως μέγιστο το επουσιώδες, η διαρκής διαμαρτυρία κατέληγε σε γκρίνια και όσο η ευμάρεια επέτρεπε τις μεσοβέζικες έστω διευθετήσεις, όλοι έμεναν στο τέλος, με έναν τρόπο, ικανοποιημένοι.

Τώρα, που η κοινωνία αλλάζει βίαια και δραματικά, η δημόσια διοίκηση αρνείται να ακολουθήσει. Η όποια ευελιξία εξακολουθεί να θυσιάζεται σε μικροπολιτικές, ο επόμενος να μη λειτουργεί, ως συνέχεια του προηγούμενου, να ανακοινώνονται δράσεις και προθέσεις που σπάνια ολοκληρώνονται, να ξεχερσώνεται το μακροπρόθεσμο από το βραχυπρόθεσμο.

Πράγματι, ένας (ακόμη) διαγωνισμός που ακυρώνεται σ’ αυτούς τους καιρούς, των μεγάλων ανατροπών, ίσως να μην προκαλεί σοβαρές αναταράξεις. Οφείλουμε όμως να ξέρουμε ότι οι συνέπειες «επιστρέφουν» ενισχυμένες. Οχι τόσο στον πολιτισμό ή στη δημιουργία όσο στις σχέσεις κράτους – πολίτη. Δηλαδή, στα θεμέλια.

Πηγή: Καθημερινή

 

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τη ματαίωση του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων που προωθούν την ισότητα των φύλων (8/10/2012)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: Ματαίωση του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων που προωθούν την ισότητα των φύλων

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ματαιώθηκε στις 2 Οκτωβρίου ο ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός σε τμήματα με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά για την επιλογή αναδοχών στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Παραγωγή καλλιτεχνικών έργων που προωθούν την ισότητα των φύλων» της Πράξης «Ενίσχυση και προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας που προωθεί την ισότητα των φύλων – Παραγωγή καλλιτεχνικού έργου». Ξαφνικά, και ενώ το έργο είχε ανακοινωθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Ζέττα Μακρή, και είχε πάρει μόλις μια ημέρα πριν παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων, το Υπουργείο αποφάσισε τη ματαίωση ενός έργου ενταγμένου στο ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Επειδή με τη ματαίωση του έργου θα χαθούν δια παντός οι σχετικοί πόροι από τον Άξονα του ΕΣΠΑ που προωθεί την ισότητα των φύλων, και

επειδή το έργο που ματαιώθηκε σχετίζεται με την προσπάθεια αλλαγής στερεοτύπων που θα έπρεπε να αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου για την ουσιαστική ισότητα των φύλων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιους λόγους προέβη στη ματαίωση του εν λόγω έργου, ενώ είχε προχωρήσει σε σχετική παρουσίαση και ενημέρωση στην ελληνική Βουλή στις 26 Σεπτεμβρίου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαρία Ρεπούση

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Πάρις Μουτσινάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.