Ο μοντέρνος κύριος Pierce

Ο αρχιτέκτονας της αμερικάνικης suburbia

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

pierce_w
Οι μοντερνιστές αρχιτέκτονες έφτασαν στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής τη δεκαετία του ’40, και με εκπροσώπους όπως ο Walter Pierce (1920-2013), βάλθηκαν να εμπλουτίσουν τη μέχρι τότε γραφική ομοιομορφία των αποικιακού τύπου κατοικιών και των παραδοσιακών ξύλινων σπιτιών με τα δικά τους, χαμηλού κόστους, απλά στην αισθητική και λειτουργικά στο χώρο κτίρια.

Ο Walter Pierce, που πέθανε στα 93 του στις 27 Φεβρουαρίου του 2013, έζησε τα τελευταία 55 χρόνια της ζωής του σε ένα από τα σπίτια που σχεδίασε ο ίδιος και ο συνεργάτης του, Danforth Compton, για τον οικισμό Peacock Farm στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης στο διάστημα 1952-1958. Η περιοχή, έκτασης 200 στρεμμάτων, είχε απορριφθεί από τους παραδοσιακούς αρχιτέκτονες ως ακατάλληλη για ανάπτυξη, ιδίως λόγω του επικλινούς εδάφους της. Για τον Pierce όμως, η κλίση αποτελούσε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

A Peacock Farm-type house, 6 Rogers RoadΣτην ουσία, ο Pierce κατάφερε να φτιάξει ένα σχέδιο σπιτιού που μπορούσε να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε ανάγλυφο, και οι χώροι του να μετατοπίζονται κατά τη βούληση του αρχιτέκτονα και τις ανάγκες του περιβάλλοντος ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός προσανατολισμός και η βέλτιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός. Ασύμμετροι όγκοι, μεγάλες τζαμαρίες και ημιυπόγειοι χώροι, σε συνδυασμό με μια φιλοσοφικού χαρακτήρα αποστροφή προς οποιοδήποτε διακοσμητικό στοιχείο, ήταν τα χαρακτηριστικά των σπιτιών του οικισμού.

Peacock Farm Home Citation2

Peacock Farm Home Citation

Το ενδιαφέρον για τον Μοντερνισμό είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του ’40 στις αρχιτεκτονικές σχολές του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ και συνέχισε να παράγει «διαφορετικά» σπίτια, που «θύμιζαν κοτέτσια», κατά τους ντόπιους, άκρως επιθυμητά όμως για τους νέους διδάσκοντες των μεγάλων πανεπιστημίων που ήθελαν να εγκατασταθούν στην περιοχή. Στη δεκαετία του ’50, η ομάδα Architects Collaborative, στην οποία συμμετείχε και αρχιερέας του Bauhaus, ο Walter Gropius, σχεδίασε και κατασκεύασε τον οικισμό Six Moon Hill και, αργότερα, το Five Fields.

SONY DSCΟ οικισμός Peacock Farm διατήρησε μέσα στο χρόνο αναλλοίωτο τον μοντερνιστικό του χαρακτήρα, αφού οι ιδιοκτήτες γενικά υπάκουαν στον κανονισμό που απαγορεύει σημαντικές μετατροπές στα κτίσματα. Έτσι σήμερα, το Peacock Farm περιλαμβάνεται πλέον επισήμως στα διατηρητέα μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των ΗΠΑ.

«Όλοι μας εμφορούμασταν από την ιδέα του σύγχρονου σπιτιού, που θα ήταν όμως τόσο τυποποιημένο ώστε να μπορεί να αγοραστεί από νέους ανθρώπους», έλεγε σε συνέντευξη το 2011 ο Pierce, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να υπογραμμίζει πως ο σκοπός του όλου εγχειρήματος του Peacock Farm ήταν σπίτια που να βελτιώνουν τη ζωή των ενοίκων μέσα από τη βελτίωση της σχέσης τους με το περιβάλλον.

28_peacock_farm_road

* * *

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Αρχιτεκτονική / αστικό τοπίο

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.