ΕΞΟΔΟΣ στις τέχνες 1.4.2013

 

-της Τάνιας Σιμοπούλου-

 

Δευτέρα 01 Απριλίου 2013

Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Faruk Akbaş

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης διοργανώνει την Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 ώρα 07:30μμ προβολή φωτογραφιών – ηχοραμάτων του Τούρκου φωτογράφου Faruk Akbaş που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της, Πιττακού 15.

Θα προβληθούν τα παρακάτω ηχοράματα:
1 – «Maçahel»: Παρουσίαση που δείχνει τον τοπικό τρόπο ζωής στα χωριά των συνόρων της Τουρκίας και της Γεωργίας. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μια περίοδο 7 χρόνων σε διάφορα ταξίδια, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους.
2 – «Διαδρομές στην Ασία»: Μια επιλογή από φωτογραφίες που ελήφθησαν σε διάφορα ταξίδια στην Ασία. Αυθεντικά πορτραίτα, συλλαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά της Συρίας, της Αιγύπτου, του Αφγανιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Ιράν, του Πακιστάν, της Ινδίας, του Νεπάλ, της Κίνας, της Καμπότζης, του Βιετνάμ και της Σρι Λάνκα.
3 – «Νέο Μάκρι»: Φωτογραφίες σε πόλεις της Τουρκίας με ελληνικό πληθυσμό, της επαρχίας Fethiye και του χωριού Kaya.
4 – «Νερό»: Αυτό το σύντομο φιλμ δείχνει κυρίως την καταπληκτική χλωρίδα. Δείχνει, επίσης τις επιπτώσεις στη φύση, τον πολιτισμό και τις κοινότητες, από τις αυξανόμενες κατασκευές φραγμάτων σε όλη την Τουρκία.

Ο Faruk Akbaş είναι γνωστός στην Τουρκία για τη λήψη φωτογραφιών και την καταπληκτική κινηματογράφηση σε μεγάλα προγράμματα ντοκιμαντέρ, έχει επίσης ταξιδέψει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων της καριέρας του ως φωτογράφου. Οι φωτογραφίες και γραπτές παρατηρήσεις του υπάρχουν σε πολλά από τα πιο γνωστά περιοδικά, όπως: «Kamil Koç» (www.yolculuk.com.tr), «National Geographic», «SkyLife», «Anadolu jet» και «Gazella» (www.gazellafotosafari.com).
Ο Faruk Akbaş επιλέχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την τουρκική FujiFilm για να τραβήξει φωτογραφίες σε Αφγανιστάν, Κίνα, Σι¬βηρία, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Αφρική και Τουρκία. Κατά τη διάρ¬κεια αυτών των περιηγήσεων του Akbaş, επίσης γυρίστηκε ντοκιμαντέρ που περιγράφει τα ταξίδια του, που μεταδόθηκαν στα μεγά¬λα τηλεοπτικά κανάλια TRT TV & İz.
Οι φωτογραφίες της φύσης, του τρόπου ζωής, η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν φωτογραφηθεί με θαυμαστό τρόπο από τον Akbaş.
Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έχουν χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψιν τις φωτογραφίες του σε πολλά βιβλία και πολυτελή λευκώματα. Επίσης ο Akbaş έχει επιλεγεί ως κριτής για πολλούς διαγωνισμούς φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πότε: 1 Απρίλιος, 2013 – 19:30 – 21:00

Που: Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, Πιττακού 15, 81100, Μυτιλήνη

Καλλιτέχνης – Ομιλητής:  Faruk Akbaş

Διοργάνωση: Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Επικοινωνία: T: 2251041555, E: photo@fem.gr

Υπερσύνδεσμος:  www.fem.gr

Κόστος:  Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη 2 Απριλίου Ωρα: 20.30’
Αίθουσα Παρνασσού

mousikes giortes

Συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων στο

9ο κύκλο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών.

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με έργα Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984), Ναπολέοντα Λαμπελέτ(1864-1932), Θεόδωρου Σπάθη (1883-1943), Αριστοτέλη Κουντούρωφ (1896-1969), Λεωνίδα Ζώρα (1905-1987) και Ανδρέα Νεζερίτη (1897-1980)
Σολίστ: Μαρία Ζώη, Ζάχος Τερζάκης τραγούδι
Διευθυντής Ορχήστρας: Βύρων Φιδετζής

Παρασκευή 5 Απριλίου, ώρα 19.00

ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

arxitektoniki

1η ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΈΡΓΟΥ

Την 1η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου παρουσιάζουν ο ΟΠΑΝΔΑ και το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών-ΠΕΑ (Σ.Α.Δ.Α.Σ.) από 3 Απριλίου έως 3 Ιουνίου 2013, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο.

Στην έκθεση συμμετέχουν αρχιτέκτονες, μέλη του Σ.Α.Δ.Α.Σ, με περισσότερα από 100 υλοποιημένα ή μη αρχιτεκτονικά έργα, μελέτες ή επεμβάσεις, στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, από την ευρύτερη διοικητική περιοχή της Αττικής.

Σκοπός της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων είναι η ένταξη, με τον πιο αρμονικό τρόπο, κτιριακών έργων και ανθρώπινων επεμβάσεων στο περιβάλλον.

Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Απριλίου, ώρα 19.00
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:
Λεωνίδου και Μυλλέρου – Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420, 210 5202421, στάση Μετρό: Μεταξουργείο
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00-21:00, Τετάρτη – Σάββατο: 10:00-19:00,
Κυριακή: 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Απριλίου

Δωρεάν Ξεναγήσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους και
Γειτονιές της Αθήνας τον Απρίλιο

bolta sta mouseia

Τον Απρίλιο σας περιμένουμε για μία επιμορφωτική βόλτα στον πολιτιστικό πλούτο και στις ομορφιές της πόλης μας, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, μέσα από το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.
Ευχαριστούμε θερμά τις ξεναγούς για την εθελοντική προσφορά τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ , ώρα 10.30 Ξεναγός : Νόρα Παντελάκη
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Μουσείου, Πανός & Θεωρίας 12, Πλάκα
2. ΠΝΥΚΑ: Λόφος Νυμφών-Λόφος Μουσών-΄Αρειος Πάγος , ώρα 10.30 Ξεναγός: Λαυρεντία Γιαννόλα Σημείο συγκέντρωσης: Αγ.Δημήτριος Λουμπαδιάρης
3. ΑΙΟΛΟΥ, ώρα 10.30 Ξεναγός: Στέλλα Γαλανοπούλου
Σημείο συγκέντρωσης: Εκκλησία Αγ. Ειρήνης

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – MYKHNAΪKA – ΣΕΣΚΛΟ, ώρα 10.30
Ξεναγός: Μαρία Μεντρινού
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του Μουσείου, Τοσίτσα 1 2. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Ξεναγός : Γιαννόλα Λαυρεντία
Σημείο συγκέντρωσης: Ναός Αγ. Τρύφωνα στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
3. ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ –ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ξεναγός : Νόρα Παντελάκη
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Μουσείου, Σταδίου 13
4. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ώρα 10.30
Ξεναγός: Ασημίνα Γκόγκου Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Μουσείου, Ερμού 148

Για τις ξεναγήσεις στα Μουσεία είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 3243023 & 210 3313038.

Και μην ξεχνάτε, κάθε Κυριακή στις 12.00, γίνεται δωρεάν ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης – κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου), από τον ξεναγό Δημήτρη Νοταρά και την υπάλληλο του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α εικαστικό Κάλλη Πετροχείλου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 3243022 & 210 5202421 της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Από την Παρασκευή 5/4 έως τις 19/5

Μουσείο Μπενάκη

bost

Μποστ της κρίσης στο Μουσείο Μπενάκη

«Πάμε στο άγνωστο για μάρκα με ελπίδα – να ζητιανέψουμε σε τόπους μακρυνούς – να ορθοποδήσουμε πριν έρθει καταιγίδα» έγραφε δεκαετίες πριν ο Μποστ σατιρίζοντας με τα πνευματώδη και καυστικά του σκίτσα γεγονότα της ελληνικής πραγματικότητας απ’ ότι φαίνεται διαχρονικά επίκαιρα… Να προβλέψουμε σουξέ για την έκθεση «Cherchez να φαμ! Ο Μποστ του Τύπου» που ετοιμάζουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη στο παράρτημά του στην οδό Πειραιώς; Το σίγουρο είναι ότι από τις 5/4 έως τις 19/5 θα βρείτε αρκετές αφορμές για να κατηφορίσετε στο αφιέρωμα: για να θυμηθείτε στιγμές από την (ανορθόγραφη) γελοιογραφική σάτιρα του ιδιοσυγκρασιακού δημιουργού στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο κατά την περίοδο 1950-1980 με πρωταγωνιστές τους θρυλικούς χαρακτήρες του (την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα), για να δείτε το τιμητικό αφιέρωμα από σύγχρονους γελοιογράφους, για να ανακαλύψετε τη σύγχρονη σημασία του έργου του Μποστ στην ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στο μουσείο στις 14/4, αλλά και πώς τα σκίτσα του ζωντανεύουν στη σκηνή (χάρη στη δραματοποίηση που θα επιχειρήσουν φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη στις 20/4). Στην «προίκα» της έκθεσης για τους επισκέπτες θα τρέξουν ξεναγήσεις για πέντε Παρασκευοσάββατα, αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά.

Κυριακή 7 Μαρτίου

Κινηματοθέατρο Τριανόν

skies 1

Σκιές του Κόσμου

H παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά, μετά το τέλος των πολύ επιτυχημένων παραστάσεων της Πεντάμορφης και του Τέρατος, δεν μας αφήνει…παραπονεμένους, καθώς έχει ετοιμάσει μια νέα υπέροχη δουλειά.  Από την Κυριακή 31 Μαρτίου και για πέντε Κυριακές, στο θέατρο Τριανόν, θα παίζονται οι «Σκιές του Κόσμου», μια ξεχωριστή παράσταση Καραγκιόζη με πολύχρωμα δισδιάστατα και τρισδιάστατα σκηνικά, όλα ζωγραφισμένα στο χέρι, παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς ήχους, κουκλοθέατρο, αφήγηση και διαδραστικά παιχνίδια!
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Ηλίας Καρελλάς, εκτός από θεατρικός δημιουργός είναι και καταξιωμένος σκιοπαίκτης (α, και φοβερός με τα παιδιά!!!). Παρέα του θα έχει την ηθοποιό Κωνσταντίνα Γκόρου και οι δυο τους υπόσχονται να μας ταξιδεψουν σε πανάρχαιους πολιτισμούς. Μέσα από αφήγηση μύθων και θρύλων, σκιές και κούκλες, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν το θέατρο σκιών της μακρινής Ανατολής και θα μάθουν πώς γεννήθηκε το θέατρο σκιών στην Κίνα, αλλά και πώς ταξίδεψε στην Ιάβα, την Ινδία και τη γειτονική μας Τουρκία. Το ταξίδι του Ηλία και της Κωνσταντίνας θα μας οδηγήσει τελικά στην Ελλάδα και κάθε Κυριακή το κοινό θα παρακολουθεί μια διαφορετική παράσταση Καραγκιόζη.

skies 2

Πιο συγκεκριμένα, οι παραστάσεις που θα παιχτούν είναι:
31/3: Ο γάμος του Μπαρμπαγιώργου
7/4: Θησέας και Μινώταυρος
14/4: Ο Καραγκιόζης Τραγουδιστής
21/4: Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι
28/4: Η Πασχαλιά του Καραγκιόζη

Στο τέλος της κάθε παράστασης, οι μικροί θεατές, με την καθοδήγηση των δυο σκιοπαικτών, θα συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, θα παίρνουν ρόλους από την παράσταση που παρακολούθησαν και  θα βλέπουν από κοντά φιγούρες από την Κίνα, την Ιάβα, την Ινδία και την Τουρκία.

skies 3

ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ ΗΛΙΑ ΚΑΡΕΛΛΑ
Πότε: Τις Κυριακές 31 Μαρτίου, 7, 14, 21 & 28 Απριλίου 2013 στις 11.30 π.μ
Πού: Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων
Πόσο: 6 ευρώ
Διάρκεια: 75 λεπτά
Κρατήσεις απαραίτητες στα τηλέφωνα 210-7777104  και 210-7777124

Εως την Κυριακή 7/3

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

festival doc

Αφιέρωμα 15 Χρόνια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην Ταινιοθήκη

Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κατηφορίζει στην πρωτεύουσα και πιο συγκεκριμένα από την Πέμπτη 28/3 έως την Κυριακή 7/4 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός, 2103609695). Μάλιστα στην Αθήνα θα προβληθεί το επετειακό πρόγραμμα του βορειοελλαδίτικου event «15 Χρόνια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Μια Συναρπαστική Διαδρομή», το οποίο περιλαμβάνει τις ταινίες-highlights του θεσμού. Δείτε παρακάτω τρεις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε. Επίσης, τσεκάρετε παρακάτω στη στήλη των Ειδικών Προβολών το ωρολόγιο πρόγραμμα του αφιερώματος από την Πέμπτη 28/3 έως την Τετάρτη 3/4http://www.tainiothiki.gr/v2/tain_new/view/299

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.