Το τζαμί της… Άρτας

—Της Ξένιας Κουναλάκη—

Ένα ακόμη εμπόδιο γραφειοκρατικής φύσεως ξεπεράστηκε για να δρομολογηθεί επιτέλους η κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα. Δημοσιοποιήθηκε το έργο στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Όχι ότι αυτό από μόνο του συνιστά λόγο για να επαναπαυθούμε και να θεωρήσουμε ότι οι μπουλντόζες κατευθύνονται ήδη στον Βοτανικό. Απλώς διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες ότι το ζήτημα έχει πάλι «παγώσει» ως σύνηθες θύμα, ανάμεσα στις συμπληγάδες της «πατριωτικής» εξωτερικής πολιτικής και του ανέξοδου εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση. Κάποια στιγμή, όμως, καλό είναι να συνειδητοποιήσει η πολιτεία ότι το θέμα του τζαμιού δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ή άλλων διεκδικήσεων προς την τουρκική πλευρά. Είναι ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού προς τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας. Είναι γνωστό ότι δεκάδες τζαμιά, από 100 έως 150 υπολογίζονται, λειτουργούν παράνομα σε υπόγεια πολυκατοικιών υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, εξοργίζοντας τους περιοίκους, αφού ο συνωστισμός συνεπάγεται παραβίαση κανόνων υγιεινής, ηχορρύπανση κ.λπ. Εξάλλου, οι συνθήκες παρανομίας, υπό τις οποίες διενεργούνται οι τελετές και οι προσευχές, ερεθίζουν την καχυποψία των γειτόνων. Η ισλαμοφοβία οξύνεται και η μισαλλοδοξία εδραιώνεται. Με δεδομένη την κρίση, είδαμε πού οδηγούν πολιτικά τέτοιου είδους συναισθήματα στις τάξεις του γενικού πληθυσμού.

xrush_aughΗ ίδια η πολιτεία, λοιπόν, έχει συμφέρον να αποκλιμακώσει τέτοιου είδους θρησκευτικές εντάσεις, τις οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν ακραίοι κομματικοί σχηματισμοί. Ειδικά η Ν.Δ., αντί να φλερτάρει με το ακροατήριο της Χ.Α., θα έπρεπε να διαχωρίσει πλήρως τη θέση της από φοβικές τάσεις, που εμφιλοχωρούν στους κόλπους της. Το ίδιο θα έπρεπε να πράξει και η Εκκλησία. Αντί να επιτρέπει στον Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ να «καπελώνει» τον δημόσιο λόγο της με τις γνωστές κορώνες περί «πέντε αιώνων ισλαμικής τυραννίας», θα έπρεπε ευθέως να τον αποδοκιμασει και να ενθαρρύνει την κατασκευή τζαμιού. Το οικόπεδο υπάρχει. Ειναι ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εγκαταλελειμμένο. Η μελέτη είναι στα σκαριά, έχουν επιλεγεί τα αρχιτεκτονικά γραφεία που θα την αναλάβουν. Απλώς κάθε λίγο και λιγάκι ορθώνονται ποικίλα προσχηματικά εμπόδια, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Στον χορό της κωλυσιεργίας μπήκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είναι πιθανό να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ερμηνευθούν οι χθεσινές επιφυλάξεις του για την ανέγερση του τζαμιού στον Ελαιώνα.

Την επανεκλογή του δεν σκέφτεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Εχει επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν νοιάζεται να γίνει αρεστός. Το περασμένο Σάββατο διέθεσε το Γενί Τζαμί σε γκρουπ σπουδαστών της ιερατικής σχολής Κομοτηνής για την καθιερωμένη βδομαδιάτικη προσευχή τους. Δυστυχώς, «η δημιουργία μόνιμου λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες του δήμου».

Πηγή: Η Καθημερινή

Θεσσαλονίκη, Γενί τζαμί
Θεσσαλονίκη, Γενί τζαμί
Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.