ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Πετσέτας προς τιμήν του Douglas Adams, του συγγραφέα του Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ.

—του Γιώργου Τσακνιά—

Το Σύμπαν πρόκειται να καταστραφεί σε πέντε λεπτά. Ή, ίσως, όχι όλο το Σύμπαν, αλλά μόνο ο πλανήτης Γη — ο οποίος, στο κάτω κάτω, έχει χαρακτηριστεί «σχετικά ακίνδυνος». Εσείς πληροφορείστε την επικείμενη καταστροφή. Τι κάνετε; Μην πανικοβληθείτε· βγείτε στην αυλή και σηκώστε τον αντίχειρα, με την ελπίδα να σας σώσει κάποιο διερχόμενο διαστημόπλοιο. Α, και μην ξεχάσετε να πάρετε μια πετσέτα: είναι τρομερά χρήσιμη όταν κάνετε διαγαλαξιακό οτοστόπ.

Ο Douglas Adams εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο στις  11 Μαΐου του 2001. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, οι οπαδοί του βγήκαν με μια πετσέτα και έκαναν οτοστόπ σε διερχόμενα διαστημόπλοια. Δεν ξέρουμε πόσοι επέστρεψαν σπίτια τους και πόσοι βρήκαν μπάρκο για διαστημικό ταξίδι· πάντως, η συνήθεια έμεινε. Κάθε 25η Μαΐου βγαίνουμε έξω με μια πετσέτα, ελπίζοντας να γυρίσουμε τον Γαλαξία με οτοστόπ.

Γιατί όμως είναι τόσο χρήσιμη η πετσέτα; Μα, φυσικά, για να αποφύγετε το βλέμμα του Αδηφάγου Σαχλομανικού Κτήνους του Τράαλ, καθώς και για μια σειρά από άλλους λόγους, που τους εξηγεί αναλυτικά ο Douglas Adams — βασικά, τους εξηγεί το Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ, η συμπαντική υπερεγκυκλοπαίδεια για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα, στο εξώφυλλο της οποίας είναι γραμμένη με κεφαλαία η λέξη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.

Το Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ έχει μερικά πράγματα να πει για το θέμα πετσέτα.

Μια πετσέτα, λέει, είναι το πιο απίστευτα χρήσιμο πράγμα που μπορεί να έχει ένας διαστρικός οτοστοπατζής. Από τη μία, έχει μεγάλη πρακτική αξία –μπορείτε να την τυλίξετε γύρω σας για ζεστασιά καθώς ταξιδεύετε στα ψυχρά φεγγάρια του Σούρα Βήτα, μπορείτε να ξαπλώσετε πάνω της στις σπινθηροβόλες ακρογιαλιές με τη μαρμαρένια άμμο του Σαντράγκινους V, εισπνέοντας τους μεθυστικούς θαλάσσιους ατμούς, να σκεπαστείτε με αυτή όταν κοιμάστε κάτω από τα άστρα που λάμπουν τόσο κόκκινα στις ερήμους του Κακραφούν, να τη βάλετε για πανί σε μια μικρή σχεδία όταν θα διασχίζετε τον αργό, βαρύ ποταμό Μοθ, να τη βρέξετε και να τη χρησιμοποιήσετε στη μάχη εκ του σύνεγγυς, να την τυλίξετε στο κεφάλι σας για να προστατευθείτε από βλαβερά αέρια ή για να αποφύγετε το βλέμμα του Αδηφάγου Σαχλομανικού Κτήνους του Τράαλ (ένα απίστευτα ηλίθιο ζώο. Πιστεύει πως αν δε μπορείτε να το δείτε, ούτε αυτό μπορεί να σας δει – έξυπνο όσο ένας θάμνος, αλλά πολύ-πολύ λιμασμένο), σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να κάνετε σινιάλο κουνώντας την πετσέτα σας και -φυσικά- μπορείτε και να σκουπιστείτε, αν είναι ακόμα καθαρή.

Το σπουδαιότερο όμως είναι πως η πετσέτα έχει τεράστια ψυχολογική αξία. Για κάποιο λόγο αν ένας στρανγκ (στρανγκ: κάποιος που δεν είναι οτοστοπατζής) δει πως ένας οτοστοπατζής έχει την πετσέτα μαζί του, θα βγάλει αυτομάτως το συμπέρασμα πως έχει επίσης και οδοντόβουρτσα, σφουγγάρι, σαπούνι, μπισκότα, παγούρι, πυξίδα, χάρτη, σπάγκο, σπρέι για τα κουνούπια, εξοπλισμό βροχής, διαστημικό σκάφανδρο κ.λπ. κ.λπ. Επιπλέον, ο στρανγκ θα δανείσει ευχαρίστως στον οτοστοπατζή οποιοδήποτε από αυτά ή κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορεί να έχει χάσει ο οτοστοπατζής. Ένας στρανγκ πιστεύει πως κάθε άνθρωπος που μπορεί να γυρίσει το γαλαξία με οτοστόπ κατά μήκος και κατά πλάτος, να ζει όπως- όπως με στερήσεις, να παλεύει με τρομερά εμπόδια, να τα ξεπερνά και παρόλα αυτά να ξέρει πού είναι η πετσέτα του, είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να βασίζεσαι σε αυτόν.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και μια φράση που έχει περάσει στη σλανγκ του οτοστόπ, όπως: “Έι, φάε αυτόν τον έτσι τον Φορντ Έσκορτ. Ο θείος ξέρει πού έχει την πετσέτα του” (Φάε: γνώρισε, μάθε για, κάνε έρωτα με. Έτσι: πολύ εντάξει τύπος. Θείος: πολύ καταπληκτικά εντάξει τύπος).

Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ, Εκδόσεις: «Ars-Longa», Μετάφραση: Δ. Αρβανίτης

Ακολουθούν τα βασικά σλόγκαν της ημέρας, καθώς και φωτογραφίες επίδοξων διαγαλαξιακών οτοστοπατζήδων.

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.