Μπου!

—Μια φαντασ(μα)τική έκθεση για τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Τόκυο—

Αυτό το καλοκαίρι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκυο, οι κανόνες για τους μικρούς επισκέπτες είναι πολύ αυστηροί: τους επιβάλλουν να τρέχουν, να αγγίζουν, να μιλάνε και να γελάνε ελεύθερα. Βέβαια, ίσως, όχι σε όλους τους χώρους του μουσείου, όμως σίγουρα σε έναν χώρο που φτιάχτηκε ειδικά για παιδιά και με το σκοπό να τα φέρει κοντά στην τέχνη και να τα πείσει πως μια επίσκεψη στο μουσείο δεν είναι απαραίτητα βαρετή εμπειρία, κάθε άλλο.

Η ειδική αυτή έκθεση που ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου και θα τελειώσει 8 Σεπτεμβρίου 2013 έχει τον τίτλο: Ghosts, Underpants and Stars («Φαντάσματα, βρακιά κι αστέρια»). «Φαντάσματα» επειδή συμβολίζουν τη φαντασία, «βρακιά» γιατί παραπέμπουν στα παιδιά που μεγαλώνουν συνεχώς, κι «αστέρια» γιατί πραγματοποιούν τις παιδικές ευχές.

ghosthousebanners

Στο χώρο λοιπόν αυτό, τα παιδιά όχι μόνο κάνουν μια πρώτη γνωριμία με διάσημα έργα τέχνης αλλά ενθαρρύνονται να γίνουν κομμάτι τους μέσα από το παιχνίδι και τη διάδραση. Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτό είναι το έξυπνο Haunted House («Στοιχειωμένο Σπίτι»), δημιουργία της αρχιτεκτονικής ομάδας Torafu. Αρχικά όλα φαίνονται να είναι απόλυτα φυσιολογικά αλλά σύντομα τα παιδιά (και οι γονείς τους) ανακαλύπτουν με έκπληξη —και κάποιον τρόμο— πως οι πίνακες που είναι κρεμασμένοι στους τοίχους του Στοιχειωμένου Σπιτιού κινούνται, αλλάζουν μορφή, τους ακολουθούν στο χώρο με τα μάτια, αποκτούν χέρια που χαϊδεύουν τα μαλλιά όποιου περάσει από μπροστά τους και γενικώς συμπεριφέρονται με τρόπους εντελώς ανάρμοστους σε σοβαρά έργα τέχνης.

Πολύ σύντομα οι μπόμπιρες ανακαλύπτουν το μυστικό πέρασμα που οδηγεί στο εσωτερικό του Σπιτιού, και όπου, αν μπουν, γίνονται οι ίδιοι το επόμενο φάντασμα που θα τρομάξει τους ανυποψίαστους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που δεν είναι ακόμα στο κόλπο.

Ακόμα και οι φωτογραφίες είναι απολαυστικές.

ghosthouse1

ghosthouse2

ghosthouse3

ghosthouse4

ghosthouse5

ghosthouse6

ghosthouse7

ghosthouse8

ghosthouse9

ghosthouse10

ghosthouse11

ghosthouse12

ghosthouse13

ghosthouse14

ghosthouse15

ghosthouse16

ghosthouse17

ghosthouse18

ghosthouse19

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά < Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.