Οι «Ορκισμένες Παρθένες» της Αλβανίας

Πορτρέτα γυναικών που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή ως άντρες

—του Michael Zhang. Μετάφραση για το dim/art: Ελένη Κεχαγιόγλου

H φωτογράφος Jill Peters, για το πρότζεκτ της Ορκισμένες Παρθένες της Αλβανίας, επισκέφθηκε τα ορεινά χωριά της βόρειας Αλβανίας προκειμένου να φωτογραφίσει τις «burneshas» ή, αλλιώς, γυναίκες που έχουν ζήσει τη ζωή τους σαν άντρες, για λόγους που έχουν σχέση με τα ήθη της κοινωνίας στην οποία ζουν.

Πολλές από τις γυναίκες αυτές υιοθέτησαν την αντρική τους ταυτότητα από τη νεαρή τους ηλικία ως έναν τρόπο για να αποφύγουν τους παλιούς κώδικες αξιών που ρυθμίζουν τις πατριαρχικές φυλές και οι οποίοι όριζαν πως κάθε γυναίκα ήταν ιδιοκτησία του συζύγου της. Η Peters εξηγεί:

Η ελευθερία να ψηφίζουν, να οδηγούν, να διοικούν επιχειρήσεις, να κερδίζουν χρήματα, να πίνουν, να καπνίζουν, να βρίζουν, να έχουν όπλο ή να φοράνε παντελόνια ήταν αποκλειστικά και μόνο των αντρών. Τα νέα κορίτσια κατά κανόνα εξαναγκάζονταν να παντρευτούν με συνοικέσιο, συνήθως άντρες πολύ μεγαλύτερούς τους, σε απομακρυσμένα χωριά. Ως εναλλακτική λύση, το να γίνει μια γυναίκα «Ορκισμένη παρθένα» ή «burnesha» την προβίβαζε στο στάτους ενός άντρα και της προσέφερε όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια του αντρικού πληθυσμού.  Προκειμένου να καταδηλωθεί η «μετάβαση» αυτή, μια γυναίκα έκοβε τα μαλλιά της, ντυνόταν με αντρικά ρούχα και, ενίοτε, άλλαζε το όνομά της. Και ασκούνταν στις αντρικές χειρονομίες και το αντρικό βάδισμα μέχρι που να γίνουν δεύτερη φύση της. Το δε πιο σημαντικό, έπαιρνε όρκο αγαμίας: να παραμείνει αγνή για όλη της τη ζωή, διά βίου. Κι έτσι, αυτή γινόταν «αυτός». Η πρακτική αυτή συνεχίζεται και σήμερα, αλλά καθώς βαθμηδόν εκσυγχρονίζονται τα μικρά χωριά που φωλιάζουν ψηλά στα βουνά, η αρχαϊκή αυτή παράδοση σταδιακά έχει περιπέσει σε αχρηστία. Εξακολουθούν να υπάρχουν μοναχά λίγες ηλικιωμένες «Ορκισμένες παρθένες».

Η Peters ήθελε λοιπόν να αιχμαλωτίσει με το φακό της τη φθίνουσα αυτή παράδοση, προτού εξαφανιστεί διά παντός. Όπως μάλιστα γράφει, διδάχτηκε πάρα πολλά χάρη στην αλληλεπίδραση και με τις γυναίκες αυτές που είναι το θέμα των φωτογραφίων της, και με τις κοινωνίες στις οποίες ζουν:

Έμαθα ότι η «burnesha» είναι πρόσωπο κοινωνικά αξιοσέβαστο. Έχει τεράστια ισχύ και περηφάνια και πάνω απ’ όλα βάζει την τιμή της οικογένειας. Η ολοκληρωτική τους μετάβαση είναι πλήρως αποδεκτή, θεωρείται δεδομένη και δεν αμφισβητείται από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Το πιο εκπληκτικό απ’ όλα, όμως, είναι που δεν μετανιώνουν καθόλου για τα όσα —ουκ ολίγα— θυσίασαν.

Πηγή: PetaPixel

Εδώ άρθρο της Wikipedia για τις «burneshas»

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά < Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.