Ο τζόγος με τα Νόμπελ

Haruki Murakami
Haruki Murakami

Το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes έχει τον Χαρούκι Μουρακάμι φαβορί για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας με 3 προς 1. Ο συγγραφέας του 1Q84, του Νορβηγικού δάσους, του Κουρδιστού πουλιού και του Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage θεωρείται συχνά σιγουράκι. Το 2012 ο Γκάρντιαν τον είχε για βέβαιο νικητή, το Νόμπελ όμως το πήρε ο κινέζος Mo Yan, πρωτοεμφανιζόμενο όνομα τότε στο γραφείο Ladbrokes. Στη φωτό, πάντως, μοιάζει να περιμένει υπομενετικά τη σειρά του.

Peter Nadas και Cormac McCarthy
Peter Nadas και Cormac McCarthy

Σοβαρές πιθανότητες δίνονται και σε άλλους συγγραφείς: στη δεύτερη θέση είναι Joyce Carol Oates (6-1), στην τρίτη ο Ούγγρος Peter Nadas (7-1), ο νοτιοκορεάτης ποιητής Ko Un στην τέταρτη (10-1) και στην πέμπτη η Alice Munro (12-1), διηγηματογράφος από τον Καναδά.

Alice Munro
Alice Munro

Ακολουθούν μερικοί συνήθεις ύποπτοι: ο Philip Roth (16-1) βρίσκεται στην όγδοη θέση, ο Thomas Pynchon (20-1) στη δέκατη, ο Cormac McCarthy (40 -1), η Margaret Atwood (40-1) — και η λίστα συνεχίζεται μέχρι το 100 προς 1 και με ονόματα όπως του Jonathan Franzen, του Don DeLillo, του Junot Diaz και της Marilynne Robinson.

Marilynne Robinson
Marilynne Robinson

Θα μάθουμε αν το Ladbrokes έπεσε μέσα τον Οκτώβριο, όταν η Ακαδημία της Σουηδίας θα απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από το 1901 έχει απονεμηθεί σε 109 συγγραφείς και ποιητές, μεταξύ των οποίων μόλις δώδεκα γυναίκες (τελευταία η γερμανορουμάνα Herta Müller). Το Νόμπελ έχει να πάει στην Αμερική από το 1993, όταν το κέρδισε η Toni Morrison. Ο Bob Dylan, παρ’ όλο το lobbying των θαυμαστών του εδώ και χρόνια και παρ’ όλο που το 2011 έφτασε στο δέκα προς ένα, δεν έχει κερδίσει ποτέ το βραβείο. Εάν σε αντίθεση με πέρσι η σιγουριά για τον Μουρακάμι επιβεβαιωθεί, ή αν βγει από την εξωτερική ο (τρίτος στις προβλέψεις) Ούγγρος, η «αμερικάνικη ξηρασία» των Νόμπελ λογοτεχνίας θα κλείσει εικοσαετία και η μουρμούρα ότι η σουηδική Ακαδημία σνομπάρει τους αμερικάνους συγγραφείς θα συνεχιστεί.

nobel-lit-scales

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Βιβλίο < Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.