Καινούργιος Van Gogh

Το μουσείο του Άμστερνταμ βεβαιώνει τώρα πως το ανυπόγραφο έργο Sunset at Montmajour ανήκει στον διάσημο ζωγράφο.

—του Javier Pes. Μετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος

Το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ ανακοίνωσε χτες την ανακάλυψη ενός πίνακα ο οποίος αποδίδεται με σχετική βεβαιότητα στον μεγάλο Ολλανδό καλλιτέχνη. Το Sunset at Montmajour, που χρονολογείται το 1888 και δεν φέρει την υπογραφή του, πρόκειται να εκτεθεί ανάμεσα σε άλλα έργα του ζωγράφου στην έκθεση με τίτλο Van Gogh at Work, η οποία θα διαρκέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2013 ώς τις 14 Ιανουαρίου 2014.

Ο διευθυντής του μουσείου, Axel Rüger, είπε χαρακτηριστικά πως είναι η πρώτη φορά που το μουσείο προχωρά σε πιστοποίηση ανυπόγραφου πίνακα του Van Gogh. Λέγεται, άλλωστε, πως στο παρελθόν αρμόδια επιτροπή του μουσείου είχε εξετάσει και απορρίψει την περίπτωση ο εν λόγω πίνακας να είναι έργο του μεγάλου ζωγράφου.

van-gogh-sunset

Εκπρόσωπος του μουσείου βεβαιώνει ότι το Sunset at Montmajour ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη ο οποίος συμφώνησε να τον παραχωρήσει στο μουσείο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε άλλο σχετικά με την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, οι μελέτες που έκαναν οι ειδικοί του μουσείου επιστρατεύοντας την σύγχρονη τεχνολογία αποκάλυψαν πως τα χρώματα του Sunset at Montmajour είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούσε ο Van Gogh στο ατελιέ του στην Αρλ. Το ίδιο ισχύει και για τον τύπο καμβά στον οποίον είναι ζωγραφισμένο το έργο, που είναι πανομοιότυπος με αυτόν τουλάχιστον ενός ακόμα έργου του που ανήκει στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον. Εξάλλου, υπάρχουν και δύο γράμματα του ίδιου του Van Gogh, γραμμένα στην Αρλ το καλοκαίρι του 1888, στα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, ο ζωγράφος αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο, περιγράφοντας ένα τοπίο που απεικονίζει έναν λόφο κοντά στη συγκεκριμένη πόλη της νότιας Γαλλίας.

Πηγή: The Art Newspaper

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία

Εικαστικά < Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

  1. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ο τίτλος του πίνακα αναγράφεται στα αγγλικά;
    Υποθέτω ότι τα αγγλικά δεν ήταν η γλώσσα στην οποία τιτλοφόρησε το έργο του ο ίδιος ο ζωγράφος, (ο οποίος ήταν Ολλανδός που έδρασε και στη Γαλλία), ούτε οι τυχόν μεταγενέστεροι ιδιοκτήτες του. Άρα, ή θα πρέπει να το μεταφράσετε στα ελληνικά, (δεν είναι και τόσο δύσκολο), ή να βρείτε τον πρωτότυπο ολλανδικό ή γαλλικό τίτλο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.