Η πόλη-βιβλίο

—Μια καλλιτέχνις μεταμορφώνει το Σικάγο σε μια γιγάντια παιδική χαρά της τυπογραφίας—

Αν και καθημερινά βλέπουμε χιλιάδες γράμματα και αριθμούς, κατά κανόνα είναι περιορισμένα σε μια σελίδα ή μια οθόνη — άντε, το πολύ πολύ σε μια επιγραφή. Μέχρι που μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών έβγαλε την αλφαβήτα από τον περιορισμό των δύο διαστάσεων και την έφερε στο αστικό περιβάλλον.

Η Audra Hubbell ανέλαβε αυτό το πρότζεκτ για το μάστερ της, το οποίο ασχολείται με τη δύναμη της τυπογραφίας σε μεγάλη κλίμακα. Προβάλλοντας γιγάντια μεμονωμένα γράμματα στα κτήρια, τους δρόμους και τα δημόσια έργα τέχνης του Σικάγο, η Hubbel διερευνά το πώς ο περιβάλλων χώρος μετασχηματίζει τα γράμματα και πώς, αντίστοιχα, τα γράμματα διαμορφώνουν τον χώρο.

«Ο τρισδιάστατος χώρος μετασχημάτισε τα γράμματα σε αναπάντεχα σχήματα», εξηγεί η Hubbell. «Το πρότζεκτ κατέληξε σε μια προσπάθεια αναζήτησης της αρμονίας μεταξύ της φόρμας των γραμμάτων και της εικαστικής διάστασης του ίδιου του αστικού χώρου».

Σε σκοτεινό φόντο που θυμίζει ταινία noir, τα μινιμαλιστικά γράμματα επιδεικνύουν δυναμικά την αυτονομία τους — ότι μπορούν να σταθούν μόνα τους, έξω από τη γλώσσα, αποκλειστικά ως εικαστικές φόρμες. Καθώς προβάλλονται στα πάντα, από τις γραμμές του τρένου μέχρι το έργο «Cloud Gate» του γλύπτη Anish Kapoor, τα γράμματα μεταμορφώνουν το Σικάγο σε ένα εκπληκτικό κρυπτικό μήνυμα.

«Θεωρώ επίσης ότι οφείλω να αναφέρω πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που προβάλλει γράμματα σε αρχιτεκτονική», λέει η Hubbell. Έχουν προηγηθεί οι Imi Knoebel, Jenny Holzer, και Tobias Battenberg, μεταξύ άλλων».

Πηγή: Huffington Post
Απόδοση για το dim/art: Γιώργος Τσακνιάς

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Αρχιτεκτονική / αστικό τοπίο

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

 

3 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.