Ψηφίστε το για να σωθεί

─Μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας στο Facebook οι Ιταλοί ψηφίζουν ποιο έργο τέχνης από αυτά που χρήζουν άμεσης συντήρησης θα σωθεί─

l' arte aiuta

Η Ιταλία έχει μια τεράστια πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά η οποία φέρνει συχνά τους καθ’ ύλην αρμοδίους του ιταλικού κράτους αντιμέτωπους με μεγάλα διλήμματα: Ποια έργα πρέπει να σωθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να συντηρήσει όλα όσα έχουν άμεση ανάγκη;

Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο ιταλικός λαός μέσα από μια διαδικτυακή ψηφοφορία, βάσει του αποτελέσματος της οποίας ένα έργο θα συντηρηθεί ενώ άλλα ─τα οποία όμως είναι πιθανόν να θεωρούνται εξίσου σημαντικά για τον δυτικό πολιτισμό─ όχι.

Πολύ πρόσφατα, στο Εθνικό Μουσείο της Ρώμης, μουσικοί και conceptual artists έδωσαν μια βραδυνή avant garde θεατρική παράσταση ανάμεσα σε αγάλματα του Απόλλωνα και του Διονύσου, συμμετέχοντας, έτσι, στο εθνικό πρόγραμμα που αποκαλείται L’ Arte Aiuta l’ Arte (Η Τέχνη Βοηθά την Τέχνη). Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου αλλά και την εξασφάλιση των πόρων που χρειάζονται για να γίνει η συντήρηση καλλιτεχνικών θησαυρών της χώρας, ένα εγχείρημα το οποίο έχει αποδειχθεί πραγματικός άθλος εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Πώς δένει αυτό με την ψηφοφορία; Ως εξής: Το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε οκτώ έργα τέχνης τα οποία χρειάζονται άμεσα συντήρηση και ανέβασε φωτογραφίες και περιγραφή τους στο Facebook ζητώντας από τον κόσμο να ψηφίσει σε ποιο από όλα θα πρέπει να διατεθούν τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του L’Arte Aiuta L’Arte.  Η ιταλίδα υπουργός Κληρονομιάς, Πολιτισμού και Τουρισμού, Anna Maria Buzzi, υποστηρίζει πως το να εμπλέκεις τους πολίτες κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίνοντας τους δηλαδή το δικαίωμα ─και την συνακόλουθη ευθύνη─ να διαλέξουν οι ίδιοι, ενδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και ενθαρρύνει το ενδιαφέρον του απλού ανθρώπου για τον πολιτισμό.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, αυτή που εκφράζεται, φέρ’ ειπείν, από την αρχαιολόγο Gabriele Cifani η οποία περιγράφει το πρόγραμμα ως «άκρως δημαγωγικό» και φέρνοντας ως παράδειγμα τον αρχαιολογικό χώρο Domus Aurea, πλησίον του Κολοσσαίου, μιλάει για κάτι που εκείνη θεωρεί ένα από τα πολλά «σκάνδαλα» της Ιταλίας: «Πρόκειται ουσιαστικά πλέον για καταφύγιο αστέγων. Είναι εντελώς εγκαταλελειμένο και δεν μπορούν να το πλησιάσουν επισκέπτες γιατί είναι επικίνδυνο, ειδικά τις βραδινές ώρες».

Οι επικριτές της κυβέρνησης σημειώνουν πως χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ στη συντήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και πως το μόνο κράτος της ΕΕ που αφιερώνει μικρότερο ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού του στις τέχνες απ’ ό,τι η Ιταλία είναι η Ελλάδα.

«Η Ιταλία αυτοκτονεί πολιτιστικά», λέει η Luca Carra η οποία εργάζεται για την μη κερδοσκοπική Italia Nostra, το παλαιότερο σωματείο προστασίας της ιστορικής κληρονομιάς στην Ιταλία. «Κάθε φορά που έχουμε βροχοπτώσεις, μέρος της οροφής ή τοίχος ή κάποιο άλλο σημείο ενός μνημείου καταστρέφεται. Κατ’ εμέ πρόκειται για θέμα ύψιστης εθνικής ανάγκης. Ναι, είναι μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τον πολιτισμό αλλά είναι μαζί και πολλά περισσότερα».

Ακόμα και η η Πομπηία, ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ιταλίας, υφίσταται φθορά και μικρές καταστροφές σε ημερήσια βάση, το ίδιο και άλλοι λιγότερο διάσημοι αρχαιολογικοί χώροι. Η κυβέρνηση διατηρεί, πάντως, την αισιοδοξία της. Οι βραδινές εκδηλώσεις του προγράμματος L’Arte Aiuta L’Arte έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία και η διαδικτυακή ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου είχε μεγάλη συμμετοχή.  Ποιο έργο κέρδισε; Ο πίνακας του Perugino Madonna con il bambino. Για τα άλλα εφτά υποψήφια προς διάσωση έργα το Υπουργείο υπόσχεται πως σύντομα θα έρθει και η δική τους σειρά να συντηρηθούν. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί νέος παρόμοιος κύκλος ψηφοφορίας  κοινού.

Πηγή: Christopher Livesay – npr.org. Μετάφραση-απόδοση για το dim/art: Μαρία Τσάκος

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.