Paul Newman: Η ζωή του σε φωτογραφίες

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008, πέθανε ο Paul Newman.

Με αφορμή αυτή την επέτειο κάνουμε μια αναδρομή στη ζωή ενός από τα μεγαλύτερα αστέρια που πέρασαν από τον αμερικανικό κινηματογράφο μέσα από το φωτογραφικό άλμπουμ της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού TIME.

paul_newman_01

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, ραλίστας —και ο άνδρας με το πιο ωραίο βλέμμα του Hollywood—, Paul Newman, πέθανε σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008 (είχε γεννηθεί στις 26 Ιανουαρίου 1925). (Φωτογραφία: John Pearson Wright / Time Life Pictures / Getty)

paul_newman_02

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του υπηρέτησε στο στρατό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά πήγε στη Νέα Υόρκη όπου φοίτησε στη δραματική σχολή Αctor’s Studio. Πολύ σύντομα ξεχώρισε τόσο για το ταλέντο όσο και για το εντυπωσιακό παρουσιαστικό του και βρέθηκε να παίζει στο Broadway στο πλευρό της Geraldine Page στο έργο «Το γλυκό πουλί της νιότης» (Sweet Bird of Youth) του Tennessee Williams. (Φωτογραφία: Gordon Parks / Time Life Pictures / Getty)

paul_newman_03

Κάπως διστακτικά στην αρχή, ο Newman έκανε τη μετάβαση από το θέατρο στα κινηματογραφικά πλατό στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Τόσο εκείνος όσο και η συμπρωταγωνίστρια του Elizabeth Taylor ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ πρώτων ρόλων το 1958 για την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου «Λυσσασμένη γάτα» (Cat on a Hot Tin Roof). (Φωτογραφία: Everett)

paul_newman_04

Μετά το τέλος των γυρισμάτων της ταινίας «Πόθοι στην κάψα του καλοκαιριού» (The Long Hot Summer), ο Newman παντρεύτηκε τη δεύτερη συζυγό του, Joanne Woodward. Για το ρόλο του στην ταινία αυτή κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών. (Φωτογραφία: Everett)

paul_newman_05

Έζησαν μαζί 50 χρόνια και υπήρξαν ως το τέλος ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Hollywood. (Φωτογραφία: Gordon Parks / Time Life Pictures / Getty)

paul_newman_06

Στην κλασική ταινία «Ο κόσμος είναι δικός μου!» (The Hustler) υποδύεται τον Fast Eddie Felson και κερδίζει μία ακόμα υποψηφιότητα για Όσκαρ. (Φωτογραφία: Everett)

paul_newman_07

Ο Paul Newman και ο Alfred Hitchcock χαιρετούν την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Αγγλίας και το σύζυγό της κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους στα Universal Studios. Ο Newman και ο Hitchcock συνεργάστηκαν στην 50η ταινία του Άγγλου σκηνοθέτη, «Το σιδηρούν Παραπέτασμα» (Torn Curtain), το 1966. (Φωτογραφία: Bettmann / Corbis)

paul_newman_08

Με την Elizabeth Taylor και τον Roddy McDowell σε βραδινή έξοδο. Βρισκόμαστε στο 1964 και ο Newman έχει ήδη πρωταγωνιστήσει σε 20 ταινίες. (Φωτογραφία: Bettmann / Corbis)

paul_newman_09

Ο Newman πίσω από την κάμερα. Υπήρξε είτε παραγωγός είτε σκηνοθέτης σε δώδεκα ταινίες συνολικά. (Φωτογραφία: Hulton-Deutsch / Corbis)

paul_newman_10

Ξύρισμα-κούρεμα και ενημέρωση στο σετ της ταινίας «Εφ Μπι Αϊ Φάκελος 17, Ακρως Εμπιστευτικόν» (Harper), το 1966. Ο Newman υποδύθηκε ξανά τον ίδιο χαρακτήρα μία δεκαετία αργότερα στην ταινία με τίτλο «Ο Επιθεωρητής Χάρπερ» (The drowning pool). (Φωτογραφία: Don Cravens/ Time Life Pictures / Getty)

paul_newman_11

Εδώ, το 1967, στο ψάρεμα. (Φωτογραφία: Mark Kauffman / Time Life Pictures / Getty)

paul_newman_12

Μια από τις πιο διάσημες ταινίες της φιλμογραφίας του στην οποία και έδωσε και μια από τις πιο εμβληματικές του ερμηνείες είναι η ταινία «Λουκ Τζάκσον, ο μεγάλος δραπέτης» (Cool Hand Luke), όπου έπαξε τον ομώνυμο χαρακτήρα και κέρδισε μία ακόμη από τις 9 συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ της καριέρας του. (Φωτογραφία: Everett)

paul_newman_13

Το 1969 πρωταγωνιστεί μαζί με τον Robert Redford και την Katherine Ross στο «Butch Cassidy and the Sundance Kid». Ο ρόλος του Cassidy σε αυτή την ταινία είναι ένας από τους πιο αλησμόνητους ρόλους του Newman. (Φωτογραφία: Everett)

paul_newman_14

Μαζί με τον πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Andrew Young, εκπροσωπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ειρηνευτικές συνομιλίες, κατά τη διάρκεια της 10ης Συνεδρίασης Ολομέλειας του ΟΗΕ με θέμα τον αφοπλισμό, το 1978. Ο Newman πολιτικοποιήθηκε έντονα περί τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και βρέθηκε σύντομα στη «μαύρη λίστα» του Richard Nixon. (Φωτογραφία: JP Laffont / Sygma / Corbis)

paul_newman_15

Το 1982 ιδρύεται η εταιρεία τροφίμων Newman’s Own και λανσάρει το πρώτο της είδος, ένα dressing για σαλάτα. Όλα τα έσοδα της εταιρείας διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Newman είχε πει κάποτε χαριτολογώντας ότι οι σάλτσες του έβγαλαν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα έβγαλε ποτέ ο ίδιος από τις ταινίες. Και πράγματι: Η Newman’s Own είχε συνολικά έσοδα 250 εκατομμύρια δολάρια -ώς το 2008 που ο ιδρυτής της έφυγε από τη ζωή.

paul_newman_16

Το 1983, ανάμεσα σε μικρά παιδιά, στο Νοσοκομείο Foudling της Νέας Υόρκης, στο οποίο επέδωσε επιταγή για 100.000 δολάρια, ποσό το οποίο αντιπροσώπευε τα κέρδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της εταιρείας τροφίμων. (Φωτογραφία: ΑΡ)

paul_newman_17

Ο Newman σπρώχνει το αμάξι του ώς τα πιτς κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για κούρσα του Detroit Grand Prix.  Είχε αρχίσει να λαμβάνει μέρος σε αγώνες ταχύτητας στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και το 1979 τερμάτισε δεύτερος σ’ έναν από τους πλέον θρυλικούς αγώνες στην ιστορία των μηχανοκίνητων σπορ, στις 24 ώρες του Le Mans. (Φωτογραφία: Bettmann / Corbis)

paul_newman_18

Εικοσιπέντε χρόνια μετά από το «Ο κόσμος είναι δικός μου», το 1986, ο Martin Scorsese του ζητάει να αναβιώσει τον χαρακτήρα του Fast Eddie Felson στο «Χρώμα το Χρήματος» (The Color of Money) και εκεί κερδίζει το πρώτο του Όσκαρ μετά από 6 υποψηφιότητες. (Φωτογραφία: Everett)

paul_newman_19

To 2002 κάνει την τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Ο δρόμος της Απώλειας» (The Road to Perdition) υποδυόμενος ένα αφεντικό της μαφίας την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. (Φωτογραφία: Everett)

paul_newman_20

Εγκατέλειψε επίσημα τα πλατώ το 2007, αφήνοντας πίσω μια παρακαταθήκη άνω των 50 ταινιών στον μισό αιώνα που διήρκησε η καριέρα του. Χτυπημένος από καρκίνο στους πνεύμονες έφυγε στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, στο σπίτι του στο Connecticut, με τη γυναίκα του, Joanne, και τα παιδιά τους στο πλευρό του. (Φωτογραφία: DMI / Time Life Pictures / Getty)

* * *

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.