Ο Pete Seeger με τα δικά του λόγια

—του Γιώργου Θεοχάρη—

Στη μαύρη λίστα της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Μακάρθι, πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης από τα νιάτα του, υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Almanac Singers (μαζί με τον Γούντι Γκάθρι) και των Weavers. Ηχογράφησε περισσότερους από 80 δίσκους, έμεινε πάντοτε αδιάφορος για το σταρ σίστεμ και υπήρξε δάσκαλος για πολλούς τραγουδοποιούς της αμερικανικής λαϊκής μουσικής. Ένα μικρό αφιέρωμα στον Πιτ Σίνγκερ με τα δικά του λόγια, ανθολογημένα και μεταφρασμένα από τον Γιώργο Θεοχάρη.

 «Έχω τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια της Αμερικής, αλλά και άλλων περιοχών, σε ποικίλα ακροατήρια ανά τον κόσμο. Είμαι υπερήφανος που ποτέ δεν αρνήθηκα να τραγουδήσω κάπου επειδή μπορεί να διαφωνούσα με ορισμένες από τις ιδέες των ανθρώπων στο ακροατήριο. Έχω τραγουδήσει για πλούσιους και φτωχούς, για Αμερικανούς κάθε δυνατής πολιτικής και θρησκευτικής άποψης και πεποίθησης, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και δόγματος. Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών ήθελε να με διαπομπεύσει επειδή δεν μου άρεσαν κάποια ελάχιστα από τα χιλιάδες μέρη που έχω τραγουδήσει».

  • Δήλωση στο δικαστήριο(1961), όπου καταδικάστηκε για περιφρόνηση του Κογκρέσου επειδή το 1955 είχε αρνηθεί να δώσει στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών ονόματα γνωστών του κομμουνιστών και σοσιαλιστών .

«Ένα καλό τραγούδι, μόνο καλό μπορεί να κάνει, κι εγώ είμαι περήφανος για τα τραγούδια που έχω τραγουδήσει. Ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω να τα τραγουδάω για οποιονδήποτε θέλει να τα ακούσει, είτε είναι Ρεπουμπλικάνος, είτε Δημοκρατικός, είτε ανεξάρτητος».

  • Δήλωση στην ίδια δίκη (1961).

«Το μόνο μου ταλέντο είναι ότι ξέρω να διαλέγω το σωστό τραγούδι τη σωστή στιγμή για οποιοδήποτε ακροατήριο. Και φαίνεται πώς τα καταφέρνω να κάνω στον κόσμο να τραγουδάει μαζί μου».

  • “A Minstrel with a Mission”, Life magazine, 1964.

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι είμαι πιο συντηρητικός από τον Goldwater. Εκείνος ήθελε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω στην εποχή όπου δεν υπήρχε φόρος εισοδήματος. Εγώ θέλω να το γυρίσουμε το ρολόι πίσω στην εποχή όπου οι άνθρωποι ζούσαν σε μικρά χωριά και φρόντιζαν ο ένας τον άλλον».

  • “The Old Left”, New York Times Magazine, 22 January 1995, sect. 6, p. 13.

«Εξακολουθώ να λέω πως είναι κομμουνιστής, γιατί ο κομμουνισμός δεν είναι αυτό που κατάντησε να είναι στη Ρωσία, με τον ίδιο τρόπο που ο χριστιανισμός δεν είναι αυτό που κατάντησε να είναι εξαιτίας των εκκλησιών. Αλλά εάν από κάποιο καπρίτσιο της Ιστορίας ο κομμουνισμός πιάσει σ’ αυτή τη χώρα, θα ήμουν από τους πρώτους που θα έχωναν στη φυλακή».

  • “The Old Left”, New York Times Magazine, 22 January 1995, sect. 6, p. 13.

«Δεν υπάρχει ελπίδα, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος».

  • NPR: Weekend Edition (2 July 2005)

«Σώπα. Άκου τους ήχους που σε περιβάλλουν. Πρόσεξε τους τόνους, την ένταση, το ηχόχρωμα, την ποικιλία της αντίστιξης. Όπως το φως δίδαξε στον Μονέ να ζωγραφίζει, η γη μπορεί να σε διδάξει μουσική».

  • “How Can I Keep from Singing: Pete Seeger” (1981), David King Dunaway .

«Παραγωγικό είναι το λάθος που: (1) γίνεται για να τεθεί στην υπηρεσία του οράματος∙ (2) αναγνωρίζεται ως λάθος∙ (3) σε μαθαίνει κάτι∙ (4) θεωρείται πολύτιομο∙ (5) το μοιράζεσαι προς όφελος των πάντων».

  • (Στο ίδιο, σελ. 90.)

«Ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγεις τα φάλτσα είναι να μην ανοίξεις το στόμα σου ποτέ. Τι λάθος θα ήταν αυτό!»

  • (Στο ίδιο, σελ. 95.)

«Αν το να τραγουδάς ήταν όντως κάτι τόσο σοβαρό, τότε αυτοί που τραγουδούν  κατσουφιασμένοι θα ακούγονταν καλύτεροι».

  • (Στο ίδιο, σελ. 122.)

Πηγή: http://en.wikiquote.org/wiki/Pete_Seeger

 

* * *

Εδώ, άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.