Λεηλασίες στο μουσείο του Κιέβου

—του Γιώργου Τσακνιά—

Τα μουσεία, οι γκαλερί και οι βιβλιοθήκες βρίσκονται πάντοτε μεταξύ των θυμάτων του πολέμου και των ταραχών. Όσο κι αν η μακράν σημαντικότερη είδηση σε τέτοιες περιστάσεις είναι η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι παράπλευρες απώλειες του πολιτισμού έχουν κι αυτές τις συνέπειές τους και πρέπει να έρχονται στο φως.

Συνέβη στη Βαγδάτη πριν από δεκαετίες, συνέβη πιο πρόσφατα στην Αίγυπτο και στη Συρία, συμβαίνει πάντα· προχθές, ίσως να συνέβη και στο Κίεβο: Η ουκρανική Διεύθυνση Μουσείων ανακοίνωσε πως οι συλλογές του Ιστορικού Μουσείου του Κιέβου στο Ουκραΐνσκι Ντομ (Ουκρανική Εστία) έπεσαν θύμα πλιατσικολόγων. «Τα νέα είναι πολύ άσχημα: τα γραφεία και οι αποθήκες του Ιστορικού Μουσείου στον τέταρτο όροφο του Ουκραΐνσκι Ντομ λεηλατήθηκαν ολοκληρωτικά», σύμφωνα με την ανακοίνωση στη σελίδα του φορέα στο facebook.

Από την κατάληψη του Ουκραΐνσκι Ντομ (25/1)
Από την κατάληψη του Ουκραΐνσκι Ντομ (25/1)

Στις 25/1, το Ουκραΐνσκι Ντομ είχε καταληφθεί από διαδηλωτές. Σε όλο αυτό το διάστημα, το προσωπικό διανυκτερεύει στο μουσείο, προσπαθεί να προστατεύσει τις συλλογές και δίνει συμβουλές στους αντιμαχόμενους (τόσο στους διαδηλωτές όσο και στην αστυνομία) ώστε να αποφευχθούν, όσο γίνεται, οι καταστροφές. Ακολούθησε η ανακατάληψη από τις δυνάμεις ασφαλείας το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Σύμφωνα με την Λουντμίλα Σουργκάι, επικεφαλής επιμελήτρια του Μουσείου, στις 7 το απόγευμα που οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το κτήριο, δεν είχαν σημειωθεί ζημιές. Τα μεσάνυχτα, κι ενώ το Ουκραΐνσκι Ντομ ήταν υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ήχησε ο συναγερμός, αλλά δεν εμφανίστηκε προσωπικό ασφαλείας.

Μια υπάλληλος του Μουσείου, ονόματι Aida Bek στο facebook, ανέβασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο προσωπικό της προφίλ φωτογραφία ενός κουτιού με αρχαιολογικά ευρήματα πεσμένου στο πάτωμα, διευκρινίζοντας πως η φωτογραφία είναι από το Ουκραΐνσκι Ντομ:

Aida Bek

Λίγο νωρίτερα, είχε γράψει: «Το βράδυ, χτύπησαν το Ιστορικό Μουσείο του Κιέβου στο Ουκραΐνσκι Ντομ»:

Bek status

Η Εβελίνα Κραβτσένκο, εργαζόμενη στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου, περιγράφει στο προφίλ της πιο αναλυτικά τις καταστροφές και κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας: «Ανοιγμένα κουτιά, αρχαιολογικά ευρήματα και έργα τέχνης πεταμένα στο πάτωμα, διαλυμένος εξοπλισμός, διάσπαρτα προσωπικά αντικείμενα. Οι πόρτες ανοίχτηκαν διά της βίας και φέρουν τα ίχνη από τις σόλες των παπουτσιών. […] Πέρα από τις λεηλασίες, το Ουκραΐνσκι Ντομ χρησιμοποιείται τώρα ως στρατώνας της αστυνομίας…» Προσθέτει πως οι εργαζόμενοι στο Μουσείο δεν μπορούν προς το παρόν να εκτιμήσουν απώλειες και ζημιές και ζητούν βοήθεια προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες και να τις στείλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Evelina

Από άλλους εργαζομένους κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο οι εξής φωτογραφίες:

450x600

500x375

Ωστόσο, ο Υπουργός Πολιτισμού Λεονίντι Νοβοχάτκο δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης πως «δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές».

* * *

Беседа Владимира с греческим философом о христианстве (Συζήτηση του Βλαδίμηρου με Έλληνα φιλόσοφο περί χριστιανισμού)
Беседа Владимира с греческим философом о христианстве (Συζήτηση του Βλαδίμηρου με Έλληνα φιλόσοφο περί χριστιανισμού)

Από τον 9ο αιώνα και μέχρι τον 13ο, το Κίεβο —ως τότε βασικός σταθμός στην εμπορική οδό του Δνείπερου «από τους Σκανδιναβούς στους Έλληνες»— ήταν η πρωτεύουσα του πρώτου ρωσικού κράτους. Ο εκχριστιανισμός του ηγεμόνα Βλαδίμηρου στα τέλη του 10ου αιώνα και ο γάμος του με τη βυζαντινή πριγκίπισσα Άννα (αδελφή του Βασίλειου Β΄) σηματοδότησε την απαρχή μιας πολύ στενής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών αλλά και των δύο πολιτισμών. Με όχημα κυρίως τη μετάφραση των εκκλησιαστικών  κειμένων στα ρωσικά, η ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία άσκησαν σημαντική επίδραση στον υπό διαμόρφωση τότε γραπτό λόγο της κιεβικής Ρωσίας.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.