Βασιλική στο βυθό της λίμνης

Τα θεμέλια μιας βασιλικής χιλίων εξακοσίων ετών αφιερωμένης στον Άγιο Νεόφυτο ανακαλύφθηκαν στον βυθό της λίμνης Ιζνίκ στην Τουρκία, στην επαρχία της Προύσας. Πρόκειται για την περιοχή της βυζαντινής Βιθυνίας και τη λίμνη της Νίκαιας, από όπου προέρχεται και η τουρκική ονομασία Ιζνίκ. Αν και τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής απέχουν μόλις είκοσι μέτρα από την όχθη της λίμνης και βρίσκονται σε βάθος δύο μέτρων, δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι φέτος τον Φεβρουάριο, οπότε και εντοπίστηκαν σε αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην περιοχή, στο πλαίσιο ακριβώς ενός προγράμματος αναζήτησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Δύτες εξερεύνησαν τα κατάλοιπα του ναού στον βυθό της λίμνης για περίπου δυόμισι ώρες, έκαναν μετρήσεις και τράβηξαν φωτογραφίες. Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τη βασιλική στον 4ο ή 5ο αιώνα. Πιθανότατα χτίστηκε στο σημείο όπου το 303 μαρτύρησε σε ηλικία δεκαπέντε ετών ο Άγιος Νεόφυτος στα χέρια των στρατιωτών του Μάξιμου, τοπικού Ρωμαίου αξιωματούχου επί αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Γαλέριου.

iznik

22982956_1 basilica_1 bazilika1 g_50455 iznik-underwater-1200x800

0121neophytos

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.