Το Βατικανό ψηφιοποιεί χειρόγραφα

6641b6117f7a34c57480c115e46-415x260

—του Γιώργου Τσακνιά—

Η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ με μια ιαπωνική εταιρία πληροφορικής προκειμένου να ψηφιοποιήσει 3.000 χειρόγραφα εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο Monsignor Cesare Pasini, διευθυντής της βιβλιοθήκης, δήλωσε πως η συνεργασία με την NTT Data Corporation εντάσσεται στο πλαίσιο «μιας προσπάθειας που ξεκινήσαμε εδώ και χρόνια», της ψηφιοποίησης του συνόλου της συλλογής χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Βατικανού — 82.000 χειρόγραφα, ήτοι 41 εκατομμύρια σελίδες περίπου. Με τη βοήθεια της ιαπωνικής εταιρίας, ο στόχος είναι το 2018 τα ψηφιακά αρχεία να έχουν φτάσει συνολικά τις 15.000.

Η σάρωση (σκανάρισμα) των χειρογράφων θα γίνεται επιτόπου, στο Βατικανό, σε υψηλή ανάλυση. «Τα χειρόγραφα δεν θα μετακινηθούν από το Βατικανό. Το προσωπικό μας έχει εμπειρία στον χειρισμό αυτών των εξαιρετικά εύθραυστων τεκμηρίων, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και θα εξακολουθήσει να εκπαιδεύεται στη διάρκεια εκτέλεσης του έργου», δήλωσε ο Patrizio Mapelli, CEO της NTT Europe.

A woman is seen as she works with a scanner in the Vatican Library at the Vatican

Η NTT Data θα είναι υπεύθυνη να εξασφαλίσει τον αποθηκευτικό χώρο των ψηφιακών αρχείων και να αναπτύξει φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό έρευνας και πλοήγησης στην ηλεκτρονική συλλογή. Η συγκεκριμένη εταιρία επιλέχτηκε με βάση την εμπειρία της από τον εκσυγχρονισμό του ψηφιακού καταλόγου της Βιβλιοθήκης της Ιαπωνικής Βουλής.

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού σκοπεύει να καταστήσει τα ψηφιακά αρχεία προσβάσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο, «σε μια ειλικρινή προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της γνώσης, προς όφελος του πολιτισμού παγκοσμίως», είπε ο Pasini.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγή των φωτογραφιών: REUTERS/BIBLIOTECA APOSTOLICA VATICANA

Μεταξύ των πολύτιμων χειρογράφων που θα ψηφιοποιηθούν κατά την πρώτη φάση του έργου είναι ένας Βιργίλιος του τετάρτου αιώνα —ένα από τα μόλις τρία διακοσμημένα χειρόγραφα κλασικής λογοτεχνία που σώζονται—, καθώς κι ένα αντίγραφο της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, εικονογραφημένο από τον Μποτιτσέλι. Όπως δήλωσε ο Monsignor Jean-Louis Brugues, αρχειονόμος και βιβλιοθηκάριος, «περιλαμβάνονται ακόμη χειρόγραφα από την προκολομβιανή Αμερική, την Ιαπωνία και την Κίνα — από τις γλώσσες και τους πολιτισμούς που επηρέασαν την Ευρώπη και τον πολιτισμό της».

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.