Το μουσείο στο βυθό

─Τα υποβρύχια έργα του γλύπτη Jason deCaires Taylor συγκεντρωμένα σε ένα όμορφο φωτογραφικό λεύκωμα που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες─

indexΤο 2006 ο Taylor δημιούργησε τον πρώτο υποβρύχιο κήπο με γλυπτά στα ανοιχτά της Γρενάδας στις Δυτικές Ινδίες και τρία χρόνια αργότερα ίδρυσε το Υποβρύχιο Μουσείο Τέχνης (Museo Subacuático de Arte -MUSA)στα νερά που βρέχουν το Κανκούν του Μεξικού, πάρα πολύ κοντά σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στον κόσμο για καταδύσεις με αναπνευστήρα. Τα γλυπτά έχουν κι ένα ακόμα πλεονέκτημα: Προσελκύουν τους καταδύτες κι έτσι οι κορραλιογενείς ύφαλοι της περιοχής υφίστανται λιγότερη φθορά από τον τουρισμό.

Από τότε που ξεκίνησε, ο 36χρονος βρετανός γλύπτης έχει εγκαταστήσει στο βυθό περισσότερα από 500 γλυπτά φυσικών διαστάσεων και, την ίδια στιγμή, έχει δημιουργήσει μια έκταση 1.000 τετραγωνικών που αποτελεί πολύ ευνοϊκό habitat για τη θαλάσσια ζωή της περιοχής μιας και χρησιμοποιεί για την κατασκευή τους τσιμέντο με ουδέτερο pH.

weird-travel

underwater-sculptures-can-006

Με τον τρόπο αυτό τα γλυπτά του γίνονται καταφύγια για θαλάσσιους ενοίκους αλλά και ιδανικές επιφάνειες για να μεγαλώσουν στρώματα από φύκια, σφουγγάρια και στρειδώνα. «Τα δημιουργικά πειράματα του Taylor μας βοηθούν να δείξουμε πώς λειτουργούνε τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων», λέει η Helen Scales, η υδροβιολόγος που υπογράφει το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο Το Υποβρύχιο Μουσείο.

underwater-museum-book3-mdn

underwater-museum-book2.jpg-lgn

p01wpmvy

Το γλυπτό που έχει την ονομασία «Ο ακροατής» βοηθά να αποτυπωθεί το εξελισσόμενο ηχοτοπίο ενός νέου υφάλου. Μια ηλεκτρονική συσκευή ηχογραφεί 30 δευτερόλεπτα ήχου περιβάλλοντος κάθε 15 λεπτά. «Ο Aκροατής αφουγκράζεται τον εαυτό του καθώς η θαλάσσια ζωή φτιάχνει την αποικία της μέσα του και εκπέμπει ένα υδάτινο μουρμουρητό που προσελκύει και άλλα πλάσματα τα οποία ψάχνουν για ένα μέρος να ζήσουν.

weird-travel4

800px-Inertia-underwater-sculpture-jason-decaires-taylor

01_Phoenix_JdeCT

Σε ένα άλλο γλυπτό του, τον «Φοίνικα», βλέπουμε μια γυναικεία γονατιστή φιγούρα με τα χέρια ανοιχτά προς τον ουρανό ενώ τα θαλάσσια ρεύματα κάνουν τις φτερούγες της να ανοιγοκλείνουν. Αλλά installation απεικονίζουν έναν άνδρα να παρακολουθεί τηλεόραση κι ένα σκαραβαίο της Volkswagen (ιδανικό σπίτι για αστακούς). «Ο Jason μας έχει κάνει ένα σπάνιο δώρο: μας επιτρέπει να δούμε τις ίδιες μας τις ζωές —όλα όσα κάνουμε και όλα όσα θεωρούμε σημαντικά— από την οπτική γωνία ενός εξωγήινου», λέει η Scales.

underwater3

underwater-museum-book5-lgn

Ο Taylor βρίσκει πως υπάρχει μια άρρηκτη σχέση ανάμεσα στο παρελθόν του ως street artist και το σημερινό το έργο. «Τα αντικείμενά μου είναι περαστικές στιγμές. Όπως το graffiti μου ξεπλενόταν από τους τοίχους, έτσι και τα γλυπτά μου καλύπτονται από φύκια. Λεπτομέρειες και σχήματα χάνονται οριστικά και επιζούν μοναχά στις φωτογραφίες. Όμως τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί: αντί να αφήνω εγώ το σημάδι μου στο περιβάλλον, αφήνει το περιβάλλον το σημάδι του πάνω στη δουλειά μου».

sculpture-in-underwater-museum-mexico

cancun-underwate-museum-diving

2_Silent%20evolution_MUSA-16JdeCT

Πηγή: BBC

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Βιβλίο

 

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.