Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στο σινεμά

Ελληνικό και Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου υπογράφουν συμφωνία για το μέλλον του ελληνικού σινεμά

—του Γιώργου Κρασσακόπουλου / flix

Μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας σινεμά υπεγράφη ανάμεσα στο Ελληνικό και Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του Φόρουμ για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που έγινε στο Παρίσι, παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τον… Πάνο Παναγιωτόπουλο.

1396874768_298x195Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ανακοινώθηκε η υπογραφή προσυμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού υποστήριξης (διμερούς Ταμείου) συμπαραγωγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας με χρονικό διάστημα λειτουργίας τριών ετών.

«Το Προσύμφωνο υπεγράφη σαν εργαλείο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και προστασίας των κινηματογραφικών ταλέντων. Το σκεπτικό βασίστηκε στο ότι οι διεθνείς συμπαραγωγές αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ενισχύουν τις δημιουργικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών και συνεισφέρουν στην καλύτερη διάδοση των έργων.

Το Ταμείο θα επιχορηγεί, κατόπιν επιλογής από κοινή επιτροπή, την υποστήριξη κινηματογραφικών συμπαραγωγών που θα πραγματοποιούνται από μία τουλάχιστον εταιρία παραγωγής εγκατεστημένη στη Γαλλία και από μία εταιρία παραγωγής εγκατεστημένη στην Ελλάδα.

Το Προσύμφωνο υπέγραψαν η κ. Φρεντερίκ Μπρεντίν, Γενική Διευθύντρια του CNC και ο κ. Γρηγόρης Καραντινάκης Γενικός Διευθυντής του Ε.Κ.Κ. Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρέστη η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού κ. Κυριακή Γιαννακίδου.

Η υπογραφή του Προσυμφώνου είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια εξωστρέφειας και συνεργασίας με Κέντρα Κινηματογράφου από το εξωτερικό που επιχειρεί το Ε.Κ.Κ.

Οι τελικές λεπτομέρειες της Συμφωνίας θα καθοριστούν εντός του επόμενου τριμήνου.»

Enjeu_gallery-item

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ελληνικό και το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, υπογράφηκε στο πλαίσιο του Forum de Challiot, ενός συνεδρίου που οργανώθηκε από την Γαλλίδα Υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρώπης, της Επιτρόπου Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Ανδρούλας Βασιλείου, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, όπως και άλλων Επιτρόπων της Ε.Ε., με θέμα τις προκλήσεις του πολιτισμού των ευρωπαϊκών χωρών και ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά στην νέα ψηφιακή εποχή, τους τρόπους με τους οποίους αυτή αλλάζει την πραγματικότητα των πολιτιστικών προϊόντων, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που παρουσιάζει.

Ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε το παρών (δίχως μάλιστα η παρουσία του να έχει ανακοινωθεί) για να χαιρετίσει το συνέδριο, ενώ όλοι οι υπουργοί πολιτισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν παρόντες. Εκτός δυστυχώς από τον Υπουργό Πολιτισμού της χώρας που αυτή την στιγμή έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή της Ελλάδας.

Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν παραβρέθηκε στο Forum de Challiot, παρ΄ότι δυο από τους ομιλήτες των ιδιαίτερα εκλεκτικών πάνελ που έλαβαν χώρα στη διάρκεια του συνεδρίου ήταν ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο Γιώργος Λούκος, διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών.

Ακόμη κι αν ο πολιτισμός που στην Ελλάδα θεωρείται προφανώς πεδίο δευτερευούσης σημασίας αναλογεί, όπως ξεκαθάριζε η Γαλλίδα ομόλογός του στον χαιρετισμό της, στο «3,3 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της ΕΕ και σε 6,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ηπειρό μας, μεταμορφώνοντας τον τομέα του πολιτισμού σε ένα πολύτιμο στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας».

1396878824

Ο Κώστας Γαβράς που υπήρξε ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου είπε μιλώντας στο Flix:

«Ήταν μια πολύ σημαντική συγκέντρωση γιατί για πρώτη φορά συναντήθηκαν όλοι οι υπουργοί πολιτισμού της Ευρώπης αλλά και όχι μόνο οι υπουργοί μα και άνθρωποι του πνεύματος για να συζητήσουν κάτι που μας αφορά όλους. Είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια αλλά νομίζω ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης άργησαν πολύ να κατανοήσουν την απειλή που υπάρχει για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με το άνοιγμα του ψηφιακού χώρου, που δεν είναι άλλο από μια πιθανή ισοπέδωση της Ευρωπαικής πολιτιστικής ταυτότητας μα και αυτής των επιμέρους χωρών και της επικράτησης μιας «μονοκούλτουρας». Για να καταλάβετε την σημασία την οποία είχε το forum ακόμη και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ ήρθε στο συνέδριο για να χαιρετίσει την δουλειά που έγινε εκεί και τους συμμετέχοντες».

Όσο για την απουσία του Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο Κώστας Γαβράς μας είπε: «Ηταν αληθινά κρίμα που ο Ελληνας Υπουργός πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν ήταν παρών. Ερωτήθηκα μάλιστα από ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο για τους λόγους της απουσίας του κι ομολόγησα ότι δεν είχα ιδέα για ποιο λόγο δεν ήταν εκεί. Κατά τη γνώμη μου ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, εξαιρετικής σημασίας, που θα βοηθήσει την Ευρώπη να αναλάβει δράσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Κι αν η Γαλλία βρίσκεται στην πρωτοπορία στην συζήτηση που γίνεται για την πολιτιστική εξαίρεση, κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής αν δεν ψηφιστεί ένας νόμος από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την κουλτούρα, ο οποίος στη συνέχεια θα επικυρωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Σινεμά

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτισμός και πολιτική

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.