«Οργανισμός για την Απρέπεια των Γυμνών Ζώων»

history-of-pranking-05-afΜια φωνή ηθικής στην Αμερική της δεκαετίας του ’60

Ο Τζ. Κλίφορντ Πράουτ ήταν ένας άνθρωπος με σκοπό στη ζωή του. Και ο σκοπός αυτός ήταν να ντύσει τα εκατομμύρια ζώα που κυκλοφορούσαν γυμνά ανά τον κόσμο. Για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ο Πράουτ ίδρυσε τον Οργανισμό για την Απρέπεια των Γυμνών Ζώων (Society for the Indecency to Naked Animals – ή αλλιώς SINA). Ουδεμία εξήγηση δινόταν γιατί ο οργανισμός ήταν «για την απρέπεια» και όχι «εναντίον της απρέπειας».

10303761_10203664813120511_3499238869311848684_n

Ο Πράουτ εμφανίστηκε πρώτη φορά στο αμερικανικό κοινό για να προωθήσει τους στόχους του Οργανισμού στις 27 Μαΐου του 1959, στο Today Show του καναλιού NBC. Η εμφάνισή του προξένησε τεράστιο ενδιαφέρον, και σύντομα χιλιάδες επιστολές άρχισαν να συρρέουν στα γραφεία της SINA στη Νέα Υόρκη (ο Πράουτ είχε δώσει την ταχυδρομική διεύθυνση κατά τη διάρκεια του σόου). Μετά την ακροαματικότητα της πρώτης εκείνης εμφάνισης, ακολούθησαν πολλές ακόμα συνεντεύξεις. Ο Πράουτ φρόντιζε να παρουσιάζει και να υποστηρίζει τη φιλοσοφία του περί αντι-γυμνισμού των ζώων με κάθε τρόπο, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να επαναλάβει τα σλόγκαν της εκστρατείας του: «Ευπρέπεια σήμερα, ηθική αύριο», και «Άλογο ξεβράκωτο, άλογο ξετσίπωτο». Ο Πράουτ επίσης παρότρυνε τα μέλη του SINA (ισχυριζόταν ότι αριθμούσαν πάνω από 50.000) να αναλάβουν δράση, καθένας στην κοινότητά του, απευθύνοντας «προσκλητήρια του SINA) σε ανθρώπους που κυκλοφορούσαν τα ζώα τους ξεδιάντροπα γυμνά στους δρόμους.

10246628_10203664812800503_1704731195727925513_n
Μπακ Χένρι

Η εκστρατεία του Πράουτ συνεχίστηκε για κάμποσα χρόνια, φτάνοντας στον κολοφώνα της στις 21 Αυγούστου του 1962, οπότε ο SINA παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του CBS με τον Ουόλτερ Κρόνκαϊτ. Ενώ το ρεπορτάζε έπαιζε, κάποιοι εργαζόμενοι του σταθμού αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Πράουτ τον Μπακ Χένρι, κωμικό και επίσης υπάλληλο του CBS.

Την επόμενη χρονιά, το περιοδικό TIME αποκάλυψε την καλοστημένη φάρσα. Παρόλο που ο Χένρι παρουσιαζόταν στο ρόλο του προέδρου του SINA, στην πραγματικότητα η όλη επιχείρηση είχε οργανωθεί από τον επίσης κωμικό Άλαν Άμπελ, ο οποίος έπαιζε το ρόλο του αντιπροέδρου.

Άμπελ
Άλαν Άμπελ

Ο Άμπελ παρατήρησε πως η ιδέα του SINA φαινόταν είτε εξοργιστική στον κόσμο είτε, από την άλλη, εξαιρετικά αξιόλογη. Λέγεται πως κάποια γυναίκα από τη Σάντα Μπάρμπαρα επιχείρησε να δωρίσει 40.000 δολάρια για τους σκοπούς της οργάνωσης, ο Άμπελ όμως αρνήθηκε ευγενικά λέγοντας ότι οι κανονισμοί της οργάνωσης απαγορεύουν την αποδοχή χρημάτων από αγνώστους. Ήταν εκπληκτικά λίγοι εκείνοι που δήλωσαν πως σίγουρα πρόκειται για φάρσα. Προφανώς, σχεδόν όλοι ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν πως ένας τέτοιος οργανισμός μπορεί και να υπάρχει στ’ αλήθεια. Παρά την αποκάλυψη της φάρσας, Ο Άμπελ κατάφερε να συνεχίσει την πλάκα για μερικά ακόμα χρόνια μέσω newsletter που έστελνε η SINA στους πιστούς της, όπου περιλαμβάνονταν δελτία τύπου της οργάνωσης και πατρόν για ρούχα κατοικιδίων.

Πηγή: Museum of hoaxes. Μετάφραση για το dim/art: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Παγκόσμια Ιστορία Ατιμίας

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.