Τέλος τα κοινά μανδήλια

Επισκόπηση Τύπου #17

—του Γιώργου Ζεβελάκη—

ΦΑΝΟΣ ΕΞΩΦ scanΓελοιογραφικά ενσταντανέ στο περιοδικό Φανός του 1960 πρόβαλλαν —με όχι ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο χιούμορ— τις ιδιότητες ποικίλων προϊόντων. Το επιμελημένο βραχύβιο έντυπο —νομίζω ότι τυπώθηκε άπαξ— που τα φιλοξενούσε, δεν ήταν συνέχεια του συνώνυμου Φανού των δημοσιογράφων, αλλά «έκδοσις των Ελλήνων ευθυμογράφων και γελοιογράφων», με υπεύθυνο τον Ανδρέα Βλασσόπουλο.

Από τις τέσσερις γελοιογραφίες που παρουσιάζομε εδώ, η μια μόνο, είχε την υπογραφή ξένου καλλιτέχνη (G.F.) και ασφαλώς με τη λεζάντα στην οικεία γλώσσα θα δημοσιευόταν και σε έντυπα άλλων χωρών. Η εμφάνιση εκείνης της διαφήμισης σημείωνε το τέλος του παλαιού υφασμάτινου ρινομάκτρου που επιπλέον θα έπαυε να θεωρείται απαραίτητο διακοσμητικό μοτίβο στα ανδρικά σακάκια.

Η οδοντόκρεμα PRODENT που κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια, μοιράζοντας ακόμα  και ρολόγια ως δώρα, δεν φαίνεται να είχε εμπορική διάρκεια. Και το PETROGAZ παραμερίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική κουζίνα. Το ίδιο δεν συνέβη όμως με την Σκόντα, που περνάει μια νέα άνθιση στις μέρες μας.

Τη γελοιογραφία της PRODENT σχεδίασε ο Κώστας Μητρόπουλος, ενώ τις άλλες ο Παύλος Παυλίδης (1909-1980).

Prodent Ελευθ 8_7_1958 ΓΕλοιγρ Διαφημ Scoda 1960 Γελοιγρ Διαφημ TEMBO 1960 Γελοιογρ etrogage 1960 ελοιογρ Οδοντ Prodent 1960

 

* * *

Στη στήλη αυτή θα αναρτώνται αποσπάσματα από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο
ώστε οι αναγνώστες του dim/art να έχουν πλήρη και σφαιρική ενημέρωση.
Στη συνέχεια, τα αποκόμματα θα αναρτώνται στη σελίδα του dim/art
με τον ίδιο τίτλο (Επισκόπηση Τύπου) προκειμένου να μπορούν
(οι αναγνώστες του dim/art, πάντα) να κάνουν επαναλήψεις
διότι ανά πάσα στιγμή είναι πιθανόν να τους
βάλουμε απροειδοποίητο
διαγώνισμα.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Επισκόπηση Τύπου

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.