16 εμβληματικά σκυλιά της Τέχνης

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα χρησιμοποίησαν τα κατοικίδια τους ως μοντέλα στα έργα τους. Γνωρίστε τα σκυλιά πίσω από τους μεγάλους ιδιοκτήτες τους.

1. Τα ντάξχουντ του David Hockney

Hockney-1Πίνακας με σκύλο νούμερο 17, 1995, λάδι σε καμβά

Hockney-2-600x468
Ο David Hockney με τα σκυλάκια του και τους πίνακές του

Από το1995 ο σύγχρονος καλλιτέχνης David Hockney έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες πορτρέτα των σκύλων του Stanley και Boodgie, είτε να παίζουν είτε να κοιμούνται. «Δεν θα απολογηθώ για το προφανές θέμα, αυτά τα δύο γλυκά πλάσματα είναι οι καλύτεροί μου φίλοι», γράφει ο Hockney. Οι πίνακες και οι ζωγραφιές των Stanley και Boodgie δημοσιεύθηκαν το 1998 σε βιβλίο με τίτλο «David Hockney’s Dog Days».

2. Το κουτάβι του Jeff Koons

Koons-Puppy-600x477Puppy, 1992

O Jeff Koons είναι περισσότερο γνωστός για της μεγάλης κλίμακας αναπαραστάσεις αντικειμένων καθημερινής χρήσης, αλλά το 1992 δημιούργησε ένα έργο με ύψος 43 πόδια που απεικονίζει το West Highland Terrier του και είναι φτιαγμένο από λουλούδια. Ονόμασε αυτό το έργο «Κουτάβι».  Το Κουτάβι έχει βρει μόνιμο σπίτι έξω από το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

3. Το μωσαϊκό της Πομπηίας

beware-of-the-dog

 Προσοχή στο σκύλο —Μωσαϊκό, 2ος αιώνας π.Χ.

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας. Οι λέξεις που αναγράφονται στο κάτω μέρος του ψηφιδωτού («Cave Canem») μεταφράζονται «προσοχή στο σκύλο». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είχε σκοπό να στρέψει την προσοχή στα οικόσιτα σκυλιά και όχι να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

4. Τα κουτάβια του Norman Rockwell

pride-of-parenthood-600x606Γονεϊκή Υπερηφάνεια, 1958

puppy-love
Αγόρι και κορίτσι Ατενίζοντας στο φεγγάρι, ή Puppy Love, Λάδι σε καμβά, 1926

Rockwell-Studio-1-600x467Ο Rockwell στούντιο του με τον σκύλο του Pitter

Ο Norman Rockwell περιελάμβανε πολύ συχνά σκυλιά στους πίνακές του και συνιστούσε στους καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν τα τετράποδα πλάσματα «εξίσου προσεκτικά και με κατανόηση όσο και τους ανθρώπους».

5. Ο Archie του Andy Warhol

dog-warhol

 Σκύλος (Dachshund) , 1976, ακρυλικό και μελάνι μεταξοτυπίας σε λινό

andy-and-archie-600x930Ο Andy και ο Archie

Ο Andy υιοθέτησε τον Archie το 1973 και από τότε έγιναν αχώριστοι. Πήγαιναν παντού μαζί, σε εκθέσεις, στο στούντιό του ακόμα και σε εστιατόρια, όπου τον έκρυβε κάτω από μια πετσέτα πάνω στα πόδια του (για να αποφεύγουν τους επιθεωρητές). Ήταν τόσο δεμένοι ώστε αρνιόταν να ταξιδέψει στο Λονδίνο γιατί δεν μπορούσε να τον έχει μαζί του. Ο Archie γινόταν και κάτι σαν alter ego του Andy κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, ο οποίος παρέπεμπε στο σκύλο του όσες ερωτήσεις δεν ήθελε να απαντήσει.

6. Το σκυλί του Franz Marc

dog-lying-in-snow1
Σκύλος ξαπλωμένος στο χιόνι, Λάδι σε καμβά, 1911

Ψηφίστηκε ως ο πιο δημοφιλής πίνακας ζωγραφικής του Μουσείου Städel το 2008, και απεικονίζει τη σκυλίτσα του Marc, Ρούθι. Γύρω στο 1911, όταν το έργο αυτό είχε ολοκληρωθεί, ο Marc άρχισε να ζωγραφίζει αποκλειστικά ζώα επειδή πίστευε ότι αυτά ήταν τα μόνα αθώα πλάσματα σε έναν απόλυτα διεφθαρμένο κόσμο.

7. Ο Charles Schulz και ο Snoopy

Shulz-and-Spike
Ο Schulz σε νεαρή ηλικία με τον Spike
Schutz-Letter
Επιστολή του Schulz προς τα «Απίστευτα του Ripley», σε ηλικία 15 ετών
snoopy-cartoon-strip-600x177

Βινιέτα, 2 Οκτωβρίου 1987

Ο Schulz μικρός είχε ένα σκύλο, τον Spike, ο οποίος αργότερα έμελλε να αποτελέσει την πηγή έμπνευσης για τον πασίγνωστο Snoopy. Ο Spike είχε επίσης τη συνήθεια να τρώει ασυνήθιστα πράγματα. Στα δεκαπέντε του ο Schulz ζωγράφισε μια εικόνα του Spike και την έστειλε στο Ripley’s Believe It or Not! περιγράφοντας πώς ο σκύλος του καταπίνει πινέζες, πρόκες, λεπίδες ξυραφιων αλλά παρ’ όλα αυτά χαίρει άκρας υγείας! Αν και ο Spike ήταν pointer (και όχι beagle όπως ο Snoopy), το λευκό του τρίχωμα και τα μαύρα του αυτιά θυμίζουν το δημιούργημα του Schulz.

8. Τα σκυλιά-χορευτές του Keith Haring

HARINGΆτιτλο, Μελάνι σε μουσαμά, 1982

Στη δεκαετία του 1980, ο Keith Haring κέρδισε τη φήμη του ζωγραφίζοντας σε δημόσιους χώρους, όπως το μετρό της Νέας Υόρκης. Σκυλιά που χορεύουν εμφανίζονται συχνά στο έργο του, και έχουν γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία του. Τα σκυλιά του Haring είναι βασικά ανθωπόμορφα, καθώς χορεύουν στα δύο πόδια, αλλά όταν συνυπάρχουν με ανθρώπινες μορφές, απεικονίζονται πολύ μεγαλύτερα απ’ αυτές σε μέγεθος. Τα σκυλιά του Haring δεν είναι κατοικίδια, αλλά  μάλλον, μεταφορικά, η εξουσία.

9. Picasso και Lump

Picasso-and-Lump-600x750
Ο Picasso και ο Lump

 

Σχέδιο του Πικάσο με τίτλο «Σκύλος» – εμφανέστατα ντάξχουντ όπως ο Lump
meninas-600x443
La Meninas, Λάδι σε καμβά, 1957

Η σχέση του Πικάσο με τον σκύλο του, ένα ντάξχουντ ονόματι Lump, περιγράφηκε κάποτε από τον φωτογράφο και φίλο του Πικάσο David Duncan ως «ερωτική». Αρχικά ο Lump ανήκε στον Duncan, που στις 19 Απριλίου του 1957 πήγε μαζί με το σκύλο του επίσκεψη στο σπίτι του Πικάσο. Ο Duncan έφυγε αλλά ο Lump έμεινε άλλα 6 ολόκληρα χρόνια. Ο Πικάσο είχε πολλά σκυλιά, ο Lump ήταν ο μόνος που έτρωγε από το χέρι του. Ο Πικάσο είχε περιγράψει κάποτε τον Lump ως κάτι μη προσδιορίσιμο: «Δεν είναι σκύλος, δεν είναι μικρός άνθρωπος, είναι κάποιος άλλος». Ο Πικάσο έκανε 44 σπουδές πάνω στο Las Meninas του Diego Valazquez. Στις 15 από αυτές εμφανίζεται ο Lump. O Lump πέθανε δέκα ημέρες πριν από τον Πικάσο, στις 29 Μαρτίου του 1973.

10. Σκυλιά που παίζουν πόκερ και άλλα του Cassius Marcellus Coolidge

dogs-poker-1-600x415
Ο φίλος στην ανάγκη, Λάδι σε καμβά, 1903

dogs-baseball1
Ένα για την ισοπαλία, δύο για τη νίκη, Λάδι σε καμβά

Τα  σκυλιά που παίζουν πόκερ  είναι ένα από τις 16 ελαιογραφίες του Cassius Marcellus Coolidge. Τα έργα αυτά ανατέθηκαν το 1903 στον καλλιτέχνη από την εταιρεία Brown & Bigelow για να διαφημίσουν  πούρα. Εκτός από το πόκερ, ο Coolidge απεικόνισε σκυλιά να κάνουν κι άλλα πράγματα, όπως να παίζουν μπέιζμπολ ή να παρίστανται στε δικαστήριο.

11. Το αταίριαστο ζευγάρι του Edwin Henry Landseer

DigntiyΗ αξιοπρέπεια και το θράσος, Λάδι σε καμβά, 1839

Ο Edwin Henry Landseer ζωγράφισε πολλα πορτρέτα σκύλων τη δεκαετία του 1830, τα οποία του είχαν ανατεθεί από  τους ιδιοκτήτες τους. Ο  πίνακας «Η αξιοπρέπεια και το θράσος» απεικονίζει τον Grafton, ένα λαγωνικό και τον Scratch ένα West Highland Terrier, που ανήκαν στον  φίλο του, Jacob Bell. Ο Landseer παρωδεί τους Φλαμανδούς που ζωγράφιζαν το μοντέλο με το παράθυρο ως πλαίσιο και με το χέρι να εξέχει από αυτό. Ενώ ο Grafton φαίνεται σε αυτό το πορτρέτο αξιοπρεπής, στην πραγματικότητα φέρεται να ήταν άτακτος. Κάποτε τσακώθηκε άσχημα  με ένα σκυλί που δεν συμπαθούσε και την επόμενη μέρα ήταν και τα δύο σκυλιά σε κακά χάλια. Ο Scratch από την άλλη ήταν, καθώς λέγανε τόσο ο  Landseer όσο και ο Bell, ένα πολύ όμορφο μικρό σκυλί.

12. Τα ουίπετ του Lucian Freud

pluto-600x432
Ο Πλούτωνας, δώδεκα ετών, 2000

eli-600x654
Έλι, Λάδι σε καμβά, 2002

Ο σύγχρονος ζωγράφος Lucian Freud απεικόνιζε συχνά σκυλιά ξαπλωμένα μαζί με ανθρώπους. O Πλούτωνας και η Έλι (το σκυλί της ανηψιάς του) εμφανίζονται ως κύριο θέμα σε αρκετούς πίνακες. Ο καλλιτέχνης είχε εξηγήσει την αγάπη του για τα σκυλιά στη ζωγραφική του ως εξής: «Με εντυπωσιάζει η απουσία αλαζονείας, η προθυμία τους και ο ζωώδης πραγματισμός τους». Πάντοτε προσπαθούσε να πείσει και τους ανθρώπους που πόζαραν γι’ αυτόν να δείχνουν τόσο χαλαροί όσο και τα σκυλιά-μοντέλα του.

13. Οι φίλοι του Edvard Munch

head-of-a-dog
Κεφάλι σκύλου, 1930

Φημίζεται για τους έντονους  πίνακές του που απεικονίζουν  ψυχολογικές καταστάσεις, με  πιο γνωστό έργο του την «Κραυγή». Ο Edvard Munch  πάλευε και ο ίδιος με το άγχος και την κατάθλιψη. Έχασε τη μητέρα του και την αδελφή του σε πολύ μικρή ηλικία, και το 1908 υπέστη ψυχολογική κατάρρευση. Στα τελευταία χρόνια του ο Edvard Munch αποσύρθηκε από τον κόσμο και ζούσε ολομόναχος με τα σκυλιά του ζωγραφίζοντας. Συνήθιζε επίσης να παίρνει τα σκυλιά του όταν πήγαινε να δει κάποια ταινία γιατί, όπως έλεγε, ήταν οι καλύτεροι κριτές. Αν γαύγιζαν κατά τη διάρκεια του έργου, έφευγε.

14. Τα γούνινα παιδιά της Frida Kahlo

frieda-kahlo-dog
Σκύλος Itzcuintli και εγώ, 1938

Η Frida Kahlo αγαπούσε τα ζώα και είχε πολλά κατοικίδια. Τα έβλεπε σαν ένα είδος υποκατάστατου για τα παιδιά που δεν μπορούσε να αποκτήσει μετά το ατύχημα και τον τραυματισμό στη λεκάνη και τη σπονδυλική της στήλη. Από τα 143 έργα της, τα 55 είναι  αυτοπροσωπγραφίες της που απεικονίζουν τη σωματική και ψυχολογική κατάστασή της παράλληλα με τα αγαπημένα ζωάκια της. Προτιμούσε τα άτριχα σκυλιά Itzcuintli και το αγαπημένο της ήταν ο Mr Xoloti, που εμφανίζεται και στο συγκεκριμένο έργο. Τα Itzcuintli είναι από της πιο σπάνιες ράτσες του Μεξικού και έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Αζτέκους. Ίσως έτσι εξηγείται και η προτίμηση της Kahlo, που ήταν εξαιρετικά υπερήφανη για την μεσο-αμερικανική καταγωγή της.

15. Michael Sowa

their-master-600x424
Their Master’s Voice (άγνωστη ημερομηνία)

Σύγχρονος Γερμανός καλλιτέχνης και εικονογράφος, ο Michael Sowa είναι περισσότερο γνωστός για την παιχνιδιάρικη σουρεαλιστική ζωγραφική του, στην οποία τα ζώα αποτελούν βασικό θέμα. Τα ζώα που ζωγραφίζει ο Michael Sowa κάνουν ό,τι ακριβώς και οι άνθρωποι, από πατινάζ στον πάγο έως σερφάρισμα στο ίντερνετ.

16. Τα Weimaraner του William Wegman

PAW
Paw, 1994

headers-600x275
Headers, 1998
Wegman-and-Man-Ray-600x337
Ο καλλιτέχνης με τον Man Ray

Ο William Wegman ερωτεύτηκε ακαριαία τον Man Ray, το πρώτο του κουτάβι, κάπου στην αρχή της καριέρας του. Ο Man Ray ήταν το κεντρικό πρόσωπο στις φωτογραφίες του Wegman και ήταν γνωστός για το ανέκφραστο βλέμμα του. Όταν ο Man Ret απεβίωσε το 1981, ο Wegman χρειάστηκε πέντε χρόνια για να αισθανθεί  έτοιμος να βάλει ένα νέο σκυλί στη ζωή του. Αυτό το κουτάβι ήταν η Fay Ray. Αργότερα τα  κουτάβια της  Fay, η Battina, η Crooky και ο Chundo, ο γιος της Battina, Chip, ο γιος του Chip, Bobbin, και η κόρη του Bobbin, Penny παρουσιάστηκαν κατά καιρούς σε φωτογραφίες του Wegman. Ο Wegman μάλιστα έγραψε μια σειρά από παιδικά βιβλία εμπνευσμένα από τα σκυλιά του.

Πηγή: Thebarkpost.com. Μετάφραση για το dim/art: Stucano Closer.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.