Ζωγραφίζοντας την «Έρημη χώρα»

Αυτές τις μέρες (και μέχρι τα τέλη Αυγούστου) εκτίθενται σε γκαλερί του Λονδίνου έργα του πολλά υποσχόμενου νέου καλλιτέχνη Bartholomew Beal, βασισμένα στο έργο του T. S. Eliot Έρημη Χώρα. Η έκθεση –που έχει τον τίτλο A Heap of Broken Images («Μια στοίβα σπασμένες εικόνες»)– αποτελεί ουσιαστικά μια ενδιαφέρουσα μεταφορά στον καμβά τού περίφημου ποιήματος.

Με μια παλέτα από ζωντανά, ζεστά χρώματα που τονίζει τη δραματικότητα και την ιδιαίτερη χροιά του έργου του Eliot, ο Beal επιδιώκει να μιμηθεί το ίδιο το ποίημα «όπου δεν θα βρει κανείς ούτε έναν στίχο αποκομμένο, στατικό ή κενό».

Για να αποδώσει τις πολλαπλές οπτικές γωνίες, τους χαρακτήρες και τις γλώσσες που συναντώνται μέσα στο μνημειώδες ποίημα του Eliot, ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει συχνά πίνακες μέσα σε πίνακες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, γίνονται σημαντικά συστατικά της αφήγησής του. Ένας από τους στόχους του ήταν να πετύχει την ισορροπία ανάμεσα στις αναφορές σε συγκεκριμένες εικόνες από την Έρημη Χώρα και στην προσωπική του απρόβλεπτη δημιουργική διαδικασία.

BEAL-Bartholomew_The-Drowned-Sailor-(Study)

Η μοναχική, ανώνυμη κεντρική φιγούρα στους πίνακές του, αφήνει την ερμηνεία του έργου στη φαντασία του θεατή, με αρωγό το εναλλασσόμενο φόντο που απλώς υπαινίσσεται εκδοχές. «Οι πίνακές μου είναι μια προσπάθεια να μεταφράσω τη διάθεση και την ατμόσφαιρα μέσα από τη διαδικασία και την εξέλιξη», λέει ο Beal. «Κάποιες φορές σταματούν λίγο μετά την αφετηρία, άλλες γίνονται μια μακριά και κοπιώδης προσπάθεια να υλοποιήσω την αρχική μου πρόθεση – μια ήσυχη φιγούρα μέσα σε έναν χώρο που περιγράφεται με αδρές γραμμές».

Ο Bartholomew Beal αποφοίτησε από το Wimbledon College of Arts το 2012, τα έργα του έχουν εισπράξει πολύ θετικές κριτικές και είναι ο νεότερος καλλιτέχνης που κάνει προσωπική έκθεση στα 138 λειτουργίας της λονδρέζικης γκαλερί The Fine Art Society.

bartholomewbeal-1

BEAL-Bartholomew_What-Branches-Grow

BEAL-Bartholomew_What-are-the-Roots-that-Clutch

BEAL-Bartholomew_We-Drank-Coffee-and-Talked-for-an-Hour

BEAL-Bartholomew_Those--Are-Pearls

BEAL-Bartholomew_Shelter

BEAL Bartholomew_I Read Much of the Night

 

Πηγή: Independent 

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.