Husbands

Αυτό δεν είναι τραγούδι #53
Dj της ημέρας: Γιώργος Θεοχάρης

Οι Savages είναι ένα λονδρέζικο συγκρότημα που σχηματίστηκε το 2011. Απαρτίζεται από 4 γυναίκες, χωρίς να είναι το τυπικό “γυναικείο” συγκρότημα – ούτε καν ως απότοκο της παράδοσης των Slits ή των Raincoats θεωρούμενο. Οι κριτικοί το κατατάσσουν στην post-punk revival, αλλά οι ταμπέλες είναι για διευκολύνεται η συνεννόηση μέσα στο σινάφι, δεν αφορούν τον ακροατή. Το πρώτο τους 45άρι, που κυκλοφόρησε το 2012, είχε στη β΄ πλευρά το τραγούδι “Husbands” που ακολουθεί. “Husbands” τιτλοφορείται και η εξαιρετική ταινία του John Cassavetes από το μακρινό 1970. Tο τραγούδι δεν έχει άμεση σχέση με την ταινία (αν και σε κάποιο παράλληλο σύμπαν σίγουρα έχει θέση στο soundtrack). Αντίθετα, έχει άμεση σχέση με ένα κείμενο του Walter Benjamin από το ακόμα πιο μακρινό 1928. Το παραθέτω αυτούσιο ως συνοδευτικό της ακρόασης ανάγνωσμα:

Γραφείο Στοιχημάτων

Η αστική ύπαρξη είναι το καθεστώς των ιδιωτικών υποθέσεων. Όσο μεγαλύτερη σημασία έχει ένας τρόπος συμπεριφοράς κι όσο πιο πολλές οι συνέπειές του, τόσο πιο πολύ ξεφεύγει από τον έλεγχο. Η πολιτική τοποθέτηση, η οικονομική κατάσταση, η θρησκεία – όλ’ αυτά θέλουν κάπου να κρυφτούν, κι η οικογένεια είναι το σκοτεινό, σαθρό οικοδόμημα που στους κρυψώνες και στις γωνίες του έχουν φωλιάσει τα πιο χαμερπή ένστικτα. Ο μικροαστός κηρύσσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ερωτικής ζωής. Έτσι, η ερωτική διεκδίκηση έχει γίνει γι’ αυτόν μια βουβή, πεισματική διαδικασία κάτω από τέσσερα μάτια, και αυτή η παντελώς ιδιωτική, τέλεια ανεύθυνη διεκδίκηση είναι το πραγματικά νέο στοιχείο του “φλερτ”. Αντίθετα, ο προλεταριακός και ο φεουδαρχικός τύπος ταυτίζονται κατά τούτο, ότι γι’ αυτο9ύς η ερωτική διεκδίκηση συνίσταται περισσότερο στο να κατατροπώσουν τους ανταγωνιστές τους παρά να κατακτήσουν τη γυναίκα. Αυτό όμως σημαίνει ότι σέβονται τη γυναίκα πολύ πιο βαθιά παρά μες στην “ελευθερία” της, σημαίνει πως είναι στις διαταγές της χωρίς να τη ρωτούν. Φεουδαρχική και προλεταριακή είναι η μετάθεση των ερωτικών τόνων στη δημοσιότητα. Το να εμφανιστείς στη μία ή την άλλη περίπτωση με μία γυναίκα μπορεί να σημαίνει πιο πολλά παρά το να κοιμηθείς μαζί της. Έτσι και στο γάμο, η αξία δεν έγκειται στην άγονη “αρμονία” των συζύγων: ως εκκεντρικό αποκύημα της πάλης και των ανταγωνισμών τους εμφανίζεται, όπως το παιδί, και η πνευματική εξουσία του γάμου.

[Walter Benjamin, «Μονόδρομος», μετάφραση: Νέλλη Ανδρικοπούλου (Άγρα, 2004, σσ. 132-133)]

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Κράτα το

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.