Προσωπική αρχαιολογία

—της Μαρίλυς Αργυροκαστρίτη για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Αυτές τις μέρες, η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης μας συγκινεί όλους. Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την παραμικρή εξέλιξη και δεν χορταίνουμε να βλέπουμε τις φωτό της αποκάλυψης των Καρυάτιδων την ώρα που τις ξεσκονίζει το σκουπάκι. Νιώθει ο καθένας από εμάς σαν το πρώτο βλέμμα που απλώνεται πάνω τους μετά από αιώνες κι αυτό έχει αξία. Όλα τα άλλα μνημεία έχουν κοιταχτεί και εξαντληθεί (αν γίνεται αυτό) στο κοίταγμα τους. Ο τύμβος της Αμφίπολης έχει όλη την συγκίνηση της ανακάλυψης. και ο καθένας αισθάνεται κοντά του. Ξεκίνησε άλλωστε να «ζει»  κι εκείνος μέσα στον προσωπικό χρόνο του καθενός μας. Είναι το δικό μας «μνημείο» κι όλοι θα έχουμε κάτι να πούμε στις μελλοντικές γενιές από τις στιγμές της ανακάλυψης του. Ακόμα και τα χιομοριστικά σχόλια δικαιωματικά γίνονται, αφού έχουμε οικειοποιηθεί το μνημείο σε ένα βαθμό.

Σε συνάφεια με αυτό, έβλεπα μια φωτογραφία στα σόσιαλ μίντια όπου ένα αγόρι φωτογράφιζε το κορίτσι του στο Μουσείο Ακρόπολης, αγνοώντας την ίδια την Ακρόπολη. Ο σχολιασμός ήταν αρνητικός σε σχέση με το πως μπορεί να φωτογραφίζεται κανείς αγνοώντας τον ογκόλιθο που λέγεται Ακρόπολη σαν να μην έχει αξία μπροστά στην απαθανάτιση της προσωπικής μας στιγμής ή σαν να αποκτά η Ακρόπολη νόημα μόνο σαν φόντο μας.

Διαφωνώ. Κι εγώ μόνη μου θα έβγαζα φωτογραφία. Σαφώς και έχει μεγαλύτερη σημασία για μας (ανεξάρτητα του βαθμού κουλτούρας μας) η δική μας απαθανάτιση όπως και τα σέλφις μας, Η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο το οποίο θα είναι εκεί και μετά από εμάς όπως ήταν και πριν. Ο χρόνος της είναι άλλος, η παρουσία της έχει καταγραφεί μέσα στους αιώνες και εντέλει αποτελεί  ένα σχήμα κλειστό όπου κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει τίποτα. Αυτό το κακό έχουν τα κλασικά πράγματα στη ζωή: ξεπερνούν την θνητότητα, την παρουσία και την «πινελιά» μας και αυτή είναι η δουλειά τους. Άλλωστε, έχει τύχει καλύτερης φωτογράφισης από οποιαδήποτε προσπάθεια θα κάναμε εμείς με το κινητό μας.

Η φωτογραφική μας καταγραφή  όμως, η ανάγκη να παγώσουμε τον χρόνο, να παγιώσουμε την μνήμη και να δηλώσουμε το στίγμα μας είναι μεγάλης σημασίας. Στην προσωπική μας αρχαιολογία, όλα τα μικρά και μεγάλα κτερίσματα σημαίνουν την πορεία μας, την προέλευση και τις στιγμές που μας σημάδεψαν. Καθώς είμαστε ένα σύνολο από σπαράγματα εμπειριών, καλό είναι να  θυμόμαστε την καταγωγή μας για να μην έχουμε την ψευδαίσθηση της αδιαιρέτου ενότητας, της ατάραχης μοίρας που μας χάραξε το γονίδιο και η προσωπικότητα μας — ούτε καν επαρκή αυτοσυνείδηση δεν έχουμε, εάν δεν δούμε την μεγάλη εικόνα. Άλλωστε, οι φωτογραφίες μας αποτελούν το καλύτερο memento moriενθύμιον θνητότητας, καθώς καταγράφουν την απώλεια (νιάτων, σφρίγους) και, παρότι πολλοί με καλβινιστική λογική τις θεωρούν μνημείο ματαιοδοξίας, αποτελούν ίσως σε βάθος χρόνου τις καλύτερες αναμνήσεις του προσωρινού και διδάγματα νοήματος.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν για ομαδικές σέλφις στην Αμφίπολη. Εμείς κι αυτή νέοι και πρωτόφαντοι. Κι εκείνη θα αλλάξει με τα τσαντίρια που θα χτιστούν γύρω οπότε ας πάμε να καταγράψουμε εμείς την πρώτη της νεότητα.

Greta Garbo visiting the Acropolis in the 1950's

Δεκαετία 1950, η Γκρέτα Γκάρμπο στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στην Ακρόπολη.

* * *

selfie-vor-der-akropolis-die-brieftasche-soll-dann-eng-am-koerper-getragen-werden-um-taschendieben-keine-gelegenheit-zu-bieten

Εικόνα εξωφύλλου: Frankfurter Allgemeine Zeitung – ©DPA
Λεζάντα: Σέλφι μπροστά στην Ακρόπολη. Η τσάντα πρέπει να παραμένει κοντά στο σώμα, ώστε να αποτρέπονται οι τσαντάκηδες.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.