Οι εφιάλτες του Fellini

Διάλειμμα για διαφημίσεις #9

Η διαφήμιση ως ταινία, ως αφήγηση, ως τέχνη, ως εύρημα, ως παγίδα, ως προπαγάνδα —ενίοτε και ως μπούρδα. Διαφημίσεις γυρισμένες από διάσημους σκηνοθέτες και μικρά αριστουργήματα αγνώστων δημιουργών. Τεκμήρια εποχής, κοινωνίας, οικονομίας, καθημερινότητας.

Δεν είναι λίγοι οι μετρ της  7ης τέχνης που κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα έθεσαν το ταλέντο τους στην υπηρεσία της διαφήμισης: ο Ingmar Bergman, o Godard, o Lynch, o κατάλογος είναι μακρύς. Ένας κινηματογραφιστής τον οποίον κανείς δε θα περίμενε να βρει ανάμεσα στα ονόματα όσων γύρισαν διαφήμιση –δεδομένου του αγώνα που έκανε ο ίδιος να σταματήσει στην Ιταλία η προβολή διαφημίσεων στα σινεμά στο ενδιάμεσο της ταινίας–, είναι ο Federico Fellini. Και όμως: ο Fellini όχι μόνο έκανε διαφήμιση –το 1992, ένα χρόνο πριν το θάνατό του–, αλλά τα τρία σποτ που έφτιαξε για λογαριασμό της Banca di Roma είναι ουσιαστικά, τα τελευταία φιλμ της ζωής του.

Τα όνειρα, που υπήρξαν πάντοτε πηγή έμπνευσης για τη δουλειά του, κάνουν κι εδώ την εμφάνισή τους ως κεντρική ιδέα και των τριών διαφημιστικών σποτ· ο Fellini μεταφέρει –αλλά και αποκαλύπτει– με μαεστρία τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε το οικοδόμημα της βιομηχανίας διαφήμισης: τη δημιουργία στον καταναλωτή πλασματικών αναγκών και φόβων. Ο πρωταγωνιστής βασανίζεται από εφιάλτες τους οποίους αποκωδικοποιεί ο ψυχαναλυτής του (ο οποίος, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, εκτός από σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι και ενθουσιώδης υποστηρικτής της Τράπεζας της Ρώμης).

Από τα τρία video, μόνο το πρώτο έχει (αγγλικούς) υποτίτλους, τα άλλα δύο υπάρχουν στο διαδίκτυο μόνο αμετάφραστα. Όπως θα δείτε, όμως, το γεγονός αυτό δεν αφαιρεί καθόλου από την απόλαυση του θεατή. Άλλωστε, το οπτικό μέρος είναι τόσο πλούσιο ώστε να αρκεί από μόνο του για να καταλάβουμε πως ο Fellini χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενα και κοινά για όλους μοτίβα εφιάλτη για να μας οδηγήσει στο αναπόδραστο συμπέρασμα πως ο μόνος δρόμος για ατάραχο ύπνο περνάει μέσα από τις συμβουλές και τις υπηρεσίες της Banca di Roma.

[Πηγή: open culture]

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία: Διάλειμμα για διαφημίσεις

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.