Τα παιδιά των λατομείων

Για την έκθεση Τα παιδιά της Μίνιας, η γαλλίδα φωτογράφος Myriam Abdelaziz γίνεται αυτόπτης μάρτυρας του φαινόμενου της παιδικής εργασίας που συνεχίζει να υφίσταται στα λατομεία ασβεστόλιθου της πόλης. Η πόλη της Μίνιας είναι χτισμένη κατά μήκος της δυτικής όχθης του Νείλου, και διαθέτει πάνω από 300 λατομεία στα οποία εργάζονται κατά προσέγγιση 15.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων παιδιά που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο για να βοηθήσουν τις άπορες οικογένειές τους.

Από την άγουρη ακόμα ηλικία των δέκα ετών, οι μικροί μπαινοβγαίνουν στα λατομεία για να μαζέψουν ασβεστόλιθο κι έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωρό κινδύνους, τόσο άμεσους όσο και μακροπρόθεσμους. Πολλοί σκοτώνονται, άλλοι παθαίνουν ηλεκτροπληξία από τα μηχανήματα ή ακρωτηριάζονται από τις πριονοκορδέλες που κόβουν κομμάτια τον ασβεστόλιθο. Άλλοι αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις από την εισπνοή της ασβεστολιθικής σκόνης.

Στην επαύριο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η παιδική εργασία στην Αίγυπτο έχει ανέλθει σε κρίσιμα επίπεδα, με 1 έως 4 εκατομμύρια παιδιά να γίνονται μέλη της του εργατικού δυναμικού της χώρας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, από τη γεωργία ως το χειρισμό μηχανημάτων. Παρότι η απασχόληση ανήλικων εργατών είναι παράνομη και υπάρχουν πολλοί μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί που έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο αριθμός των ανήλικων εργατών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια.

Η παράνομη παιδική εργασία έχει κατορθώσει να επιβιώσει χάρη στο πέπλο μυστικότητας που επικρατεί στα λατομεία. Στην Abdelaziz απαγορεύτηκε η είσοδος στα λατομεία από τους ιδιοκτήτες τους, από φόβο πως ο φακός της θα αποκάλυπτε σε ένα διεθνές κοινό τις διεφθαρμένες τακτικές τους· μόνο με τη βοήθεια επαφών της στην τοπική κοινωνία, κατάφερε τελικά να εισέλθει στα άδυτα των νταμαριών. Μέσα στο φακό της, η ίδια η σκόνη παίζει το ρόλο του παραπετάσματος, μισοκρύβοντας και παραχαράσσοντας την εικόνα της εξοντωτικής εργασίας κάτω από ένα μανδύα άσπρης πούδρας. Σαν φαντάσματα, τα ανήλικα υποκείμενα των φωτογραφιών της αναδύονται μέσα από την ομίχλη, ανθεκτικά και ευάλωτα συνάμα, καθώς τους δίνεται, επιτέλους, η ευκαιρία να διηγηθούν τις ιστορίες τους.

Έχοντας μιλήσει στα παιδιά και τις οικογένειές τους, η Abdelaziz εξηγεί πώς οι φτωχοί κάτοικοι του χωριού, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο μέλλον, βλέπουν την παιδική εργασία ως το μόνο μέσο επιβίωσης. Τα ίδια τα παιδιά έχουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδεχθεί τη μοίρα τους και θεωρούν τα βάσανά τους αναπόφευκτα. Στο τέλος της έκθεσης Τα παιδιά της Μίνιας, η φωτογράφος δώρισε τις φωτογραφίες της σε μια φιλανθρωπική οργάνωση της ίδιας της πόλης, με την ελπίδα ότι οι εικόνες της θα βοηθήσουν να αλλάξει η συμβιβασμένη στάση των κατοίκων της περιοχής και θα τους παρακινήσουν να επιδιώξουν ένα καλύτερο μέλλον.

Myriam_Abdelaziz_01

Myriam_Abdelaziz_02

Myriam_Abdelaziz_03

Myriam_Abdelaziz_06

Myriam_Abdelaziz_07

Myriam_Abdelaziz_08

Myriam_Abdelaziz_09

Myriam_Abdelaziz_11

Myriam_Abdelaziz_12

Myriam_Abdelaziz_13

Myriam_Abdelaziz_14

All images © Myriam Abdelaziz

Πηγή: Featureshoot. Μετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.