Η αλήθεια

Αυτό δεν είναι τραγούδι #112
Dj της ημέρας, η Μίλλη Τσουμάνη

«Ν’ αδράξω την αλήθεια μέσα σε μια ψυχή και σ’ ένα σώμα». Στίχος του Ρεμπώ. Για να συνεχίσει: «ζούμε και πεθαίνουμε εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι θα θέλαμε… ευτυχώς που αυτή η ζωή είναι η μόνη, και που μόνο αυτό είναι σίγουρο». Κάπως έτσι ορίζουμε τις αλήθειες μας εάν είναι πολλές. Λίγο αλλιώς ορίζουμε την αλήθεια μας εάν είναι μία. Στο μικρόφωνο η Roisin Murphy, με τη φωνή και το λάγνο βλέμμα της μας πείθει ότι δεν μπορείς να κρυφτείς από την αλήθεια, γιατί τελικά μόνο αυτή υπάρχει.

Μια άλλη αλήθεια εδώ είναι ότι κανείς δεν ασχολείται με αυτό το πείραμα που λέγεται Handsome Boy Modeling School, μια συνεργασία από hip hoppers που ακούγεται λιγάκι σαν διαβολεμένο παράσιτο. Η Roisin Murphy το πήρε επάνω της, όλο. Τους εξαφάνισε. Ιρλανδή, με την έκρηξη στο αίμα της, ξέρει τι σημαίνει αλήθεια και μαζί και πάθος και πόθος και διάλυση. Όλα αυτά είναι γραμμένα στην ιστορία των Moloko, το ντουέτο μέσα από το οποίο εμφανίστηκε μαζί με τον έρωτά της.

Ο καθένας λέει την αλήθεια του, καθώς η υποκειμενικότητα είναι μια αλήθεια, αφού η αλήθεια είναι υποκειμενική. Και ποια μπορεί να είναι η αντικειμενικότητα της αλήθειας εφ’ όσον είναι υποκειμενική; Ατέρμονο παιχνίδι με τις λέξεις. Στην ουσία δεν είναι το παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά με τις ενοχές μας και τις τύψεις. Αυτό είναι με άλλα λόγια. Θεωρητικοποιημένο πεδίο, που γρήγορα γίνεται αδιανόητο για να μην προλάβει κανείς να σκύψει, ν’ ακούσει.

Εκεί που σιγοτραγουδάς you can’t hide from the truth, cause the truth is all there is, τη στιγμή αυτή γνωρίζεις μέσα σου τη δύναμη της αλήθειας και αυτή δεν είναι των λόγων, είναι της ψυχής. Είναι αυτό που ακούμπησες, που γεύτηκες, αυτό που είδες, που αφουγκράστηκες, αυτό που ένιωσες στα πιο σκοτεινά σου σημεία, του μυαλού και του κορμιού. Αυτό λέγεται αλήθεια.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Κράτα το

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.