Πράσινο φως για το νέο Μουσείο Μουνκ

Με καθυστέρηση τριών ετών, το Δημοτικό Συμβούλιο της νορβηγικής πρωτεύουσας έδωσε επιτέλους την προηγούμενη εβδομάδα (στις 22 Οκτωβρίου) το πράσινο φως για την ανέγερση του νέου Μουσείου Μουνκ. Με μια τελευταία έγκριση από το τοπικό συμβούλιο να εκκρεμεί (και την σχετική ψήφιση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο), όλα δείχνουν πως το κτίριο που σχεδιάστηκε και πρόκειται να χτιστεί στο λιμάνι της πόλης με επιμέλεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Herreros θα αποτελέσει τη νέα στέγη για τα έργα του Έντβαρντ Μουνκ.

Πριν λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει με 72,6 εκατομμύρια ευρώ (από τα 108 που της είχαν αρχικά ζητηθεί) μέρος του προϋπολογισμού για το έργο, ο οποίος ανέρχεται στα 360 εκατομμύρια ευρώ.

Από το 2009, οπότε το έργο ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο κατόπιν διαγωνισμού, η υλοποίησή του συνάντησε μια σειρά από πολιτικά –και όχι μόνο– εμπόδια. Το εντυπωσιακό σχέδιο του κτιρίου «Λάμδα» –όπως αποκαλείται, λόγω του σχήματός του– έτυχε αρνητικής κριτικής για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: πολλοί υποστήριξαν πως θα επισκιάσει το γειτονικό κτίριο της Όπερας, ένα σχετικά πρόσφατο τοπόσημο της πόλης του Όσλο· άλλοι είπαν ότι θα εμποδίζει τη θέα άλλων περιοχών με ιστορική αξία.

Εν τω μεταξύ, το μέλλον του κτιρίου που στεγάζει σήμερα το μουσείο Μουνκ, παραμένει αβέβαιο. Μια πρόταση που είχε κατατεθεί στο παρελθόν είναι να μετατραπεί σε κέντρο ισλαμικής τέχνης.

Πηγή: The Art Newspaper

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Αρχιτεκτονική / αστικό τοπίο

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.