Σήμερα το μπουρλέσκ αποτελεί μια μορφή τέχνης. Οι περφόρμερ, άντρες και γυναίκες, συνδυάζουν εντυπωσιακά σέξι κουστούμια, χορευτικά, θεατρικά και κωμικά νούμερα σε μια ζωντανή παράσταση η οποία, φυσικά, θέτει στο επίκεντρο το γυμνό σώμα. Η Dita Von Teese και η World Famous BOB έχουν μεταμορφώσει αυτού του είδους την περφόρμανς –που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις φούντες– σε μια διαρκώς εξελισσόμενη μορφή τέχνης η οποία φέρνει στο προσκήνιο θέματα έμφυλης ταυτότητας και σεξισμού και αμφισβητεί την κοινή αντίληψη για το γυμνό σώμα.
Το μπουρλέσκ έχει τις ιστορικές ρίζες του στην κουλτούρα των αοιδών που μεσουράνησαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Παρά ταύτα, η εκδοχή που γνωρίζουμε σήμερα –που παντρεύει το χιούμορ τύπου βοντεβίλ με το στριπτίζ– έγινε δημοφιλής στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν γυναίκες (κυρίως) περφόρμερ άρχισαν να εμφανίζονται σε κλαμπ και σε θέατρα του Μπροντγουέι, παρουσιάζοντας το δικό τους είδους μουσικής, χορού και προκλητικής αμφίεσης. Στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης, το θέατρο μπουρλέσκ δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, καθώς πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα που είχαν στρατευθεί κατά του αλκοόλ στράφηκαν και εναντίον του. Ευτυχώς, το είδος αυτό επέστρεψε τη δεκαετία του 1950 και καλλιτέχνιδες όπως η Sally Rand, η Gypsy Rose Lee, η Tempest Storm, η Lili St. Cyr, και η Blaze Starr αναδείχθηκαν σε εμβληματικές προσωπικότητες που άνοιξαν νέους δρόμους.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παίρνουμε μια μικρή γεύση από την αισθητική του μπουρλέσκ της δεκαετίας του ’50.
1950
Ντυμένη με το μπικίνι της, η χορέυτρια του μπουρλέσκ Brenda Conde στα παρασκήνια του θέατρου Tivoli, στο Μέξικο Σίτι, ca 1950. (Φωτογραφία: Three Lions/Getty Images)
Η χορεύτρια του μπουρλέσκ Gloria Knight, ca 1950. (Φωτογραφία: Diaz & Rogers/Hulton Archive/Getty Images)
Η Lonnie Young σε μπικίνι, ca 1950. (Φωτογραφία: Hulton Archive/Getty Images)
Η Mary Mack σε σεζ-λονγκ, ca 1950. (Φωτογραφία: Bruno/Hulton Archive/Getty Images)
Η αμερικανίδα ηθοποιός και καλλιτέχνις του μπουρλέσκ Gypsy Rose Lee (1914-1970), ca 1950. (Φωτογραφία: Pictorial Parade/Archive Photos/Getty Images)
1952
Η καλλιτέχνις του στριπ-τιζ Lili St. Cyr κατά τη διάρκεια του νούμερού της στο Club Samoa της Νέας Υόρκης, 10 Αυγούστου, 1952. (Φωτογραφία: AP Photo/Ed Ford)
Τα κορίτσια του μπαλέτου ξεκουράζονται στα παρασκήνια του θέατρου Tivoli στο Μέξικο Σίτι, ca 1952 (Φωτογραφία: Three Lions/Getty Images)
1953
Η Lili St. Cyr σε πρόβα του νούμερου που θα ερμήνευε για την ταινία μικρού μήκους Carmenesque, 23 Ιανουαρίου 1953, Λος Άντζελες. (Φωτογραφία: AP Photo/Ellis R. Bosworth)
Μια ομάδα πολιτών σε πικετοφορία κατά των παραστάσεων μπουρλέσκ, έξω από το Reade Paramount Theater, στις 28 Ιουνίου 1953, στο Long Branch του Νιού Τζέρσεϊ. (Φωτογραφία: AP Photo)
Από τα δεξιά προς τα αριστερά: Margie Hart, Lili St. Cyr και Gypsy Rose Lee στην διαφημιστική αφίσα του Old Howard Theater της Βοστώνης, 25 Νοεμβρίου 1953. (Φωτογραφία: AP Photo)
1954
Η αμερικανίδα καλλιτέχνις του μπουρλέσκ στριπτίζ, Tempest Storm, επί της σκηνής το 1954. (Φωτογραφία: Grahic House/Getty Images)
Η αμερικανίδα καλλιτέχνις του μπουρλέσκ στριπτίζ, Tempest Storm, επί της σκηνής το 1954. (Φωτογραφία: Grahic House/Getty Images)
1955
Πορτρέτο της χορεύτριας μπουρλέσκ Blaze Starr, ca 1955 (Φωτογραφία: Hulton Archive/Getty Images)
Η Lilly Christine δροσίζεται εν αναμονή της εμφάνισης της στη σκηνή όπου παρουσίαζε το διάσημο νούμερο Cat Dance, ca 1955. (Φωτογραφία: Three Lions/Getty Images)
Μια χορεύτρια μπουρλέσκ με εξωτικό κερασφόρο κράνος και μπικίνι, ca 1955. (Φωτογραφία: Hulton Archive/Getty Images)
Η στριπτιζέζ Lili St. Cyr σε μια σκηνή της ταινίας του Howard Hughes Son of Sinbad, Ιούνιος του 1955. (Φωτογραφία: AP Photo)
1956
Γενική άποψη παράστασης στο Columbia Burlesque Theatre της Νέας Υόρκης, 26 Δεκεμβρίου 1956. (Φωτογραφία: AP Photo/Marty Lederhandler)
Άποψη από τα παρασκήνια στο Columbia Burlesque Theatre της Νέας Υόρκη, 26 Δεκεμβρίου 1956. (Φωτογραφία: AP Photo/Marty Lederhandler)
1957
Η αμερικανίδα καλλιτέχνις και συγγραφέας Gypsy Rose Lee (Rose Louise Hovick) (1911-1970) σε εμφάνισή της στο τηλεοπτικό σώου Person to Person, 6 Φεβρουαρίου 1957. (Φωτογραφία: CBS Photo Archive/Getty Images)
Η Molly Dexter στη σκηνή του καμπαρέ Lido στο Παρίσι μαζί με το σύνολο Bluebell Girls το 1957. (Φωτογραφία: Express /Archive Photos /Getty Images)
Τα μπαλέτο του Columbia Burlesque Theater το 1957. (Φωτογραφία: Ed Clarity/NY Daily News Archive via Getty Images)
1959
Μικρή ανάπαυλα ανάμεσα σε παραστάσεις στο Nell Gwynn Club της Dean Street στο SOHO της Νέας Υόρκης, 13 Αυγούστου 1959. (Φωτογραφία: AP Photo)
Η βρετανίδα ηθοποιός Joan Collins, στα δεξιά, κάνει πρόβα τον προκλητικό χορό που απαιτούσε ο ρόλος της στο φιλμ Seven Thieves μαζί με τη βασίλισσα του μπουρλέσκ Candy Barr, η οποία είχε καθήκοντα τεχνικής συμβούλου. Χόλιγουντ, Καλιφόρνια, 20 Αυγούστου 1959. (Φωτογραφία: AP Photo)
Πορτρέτο της αμερικανίδας στριπτιζέζ, χορεύτριας και καλλιτέχνιδας του μπουρλέσκ Blaze Starr, 1959. (Φωτογραφία: Pictoral Parade/Getty Images)
Χορεύτριες μπουρλέσκ, 15 Δεκεμβρίου 1959. (Φωτογραφία; Afro American Newspapers/Gado/Getty Images)
Πηγή: Huffington Post, (Katherine Brooks). Μετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος.
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά
