Ρετρό #101 – η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου

Daguerreotype of Boulevard du Temple

Παρίσι, 1838: Η φωτογραφία αυτή του Λουί Νταγκέρ —τραβηγμένη έντεκα ή δώδεκα χρόνια μετά την «πρώτη φωτογραφία στην ιστορία», που ήταν η θέα από το παράθυρο του Νικηφόρου Νιεπς— θεωρείται η πρώτη που απεικονίζει ανθρώπους: στην κάτω αριστερή γωνία διακρίνεται ένας άνδρας που στέκεται όρθιος μπροστά στο κασελάκι και ο λούστρος που του γυαλίζει τα παπούτσια. Το γεγονός ότι κατά τα άλλα οι δρόμοι φαίνονται έρημοι δεν οφείλεται στη μέρα ή στην ώρα αλλά στους τρομερά αργούς χρόνους έκθεσης: το διάφραγμα της (σχετικά πρωτόγονης, ακόμη) φωτογραφικής μηχανής θα πρέπει να έμεινε ανοιχτό γύρω στα δέκα λεπτά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν άνθρωποι, κάρα, ζώα ή ό,τι τέλος πάντων πέρασε από τον δρόμο εκείνη την ώρα, δεν καταγράφηκε. Ο λούστρος έχει βγει θολός ακριβώς επειδή δούλευε, ο πελάτης στεκόταν σχεδόν ακίνητος και γι’ αυτό η μορφή του διακρίνεται καλύτερα. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μια ηλιόλουστη μέρα (που προφανώς ήταν, όπως φαίνεται από τις σκιές), σε μια σύγχρονη κάμερα με φιλμ μέσης ευαισθησίας και με ένα μεσαίο άνοιγμα διαφράγματος, η ταχύτητα του φωτοφράκτη θα ήταν 1/125 του δευτερολέπτου.

Ο Λουί Νταγκέρ, που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Νοεμβρίου 1787, πιστώνεται αρκετές βελτιώσεις στην «εφεύρεση» της φωτογραφίας, η οποία αποδίδεται στον Νιεπς. Στην πραγματικότητα, πολλοί συνέβαλαν στη δημιουργία της: η μεταφορά και προβολή ενός ανεστραμμένου ειδώλου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα (camera obscura). Πιο δύσκολη ήταν η σύλληψη της εικόνας αυτής σε κάποια επιφάνεια (γυαλί και αργότερα φιλμ αλειμμένο με φωτοευαίσθητα χημικά σκευάσματα) και ακόμη πιο δύσκολη η «στερέωσή» της, ώστε η εικόνα να παραμείνει αντί να χαθεί, ερχόμενη σε επαφή με το φως.

—Επιλογή φωτογραφίας / κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.