403 δωρεάν βιβλία τέχνης από το Μητροπολιτικό Μουσείο N.Y.

e-bookάρω δωρεάν #12

—Προτάσεις για δωρεάν e-book από την Ελένη Κεχαγιόγλου

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα μουσεία του κόσμου. Στις συλλογές του εντάσσονται περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης, τα οποία καλύπτουν 5.000 χρόνια του παγκόσμιου πολιτισμού, από την προϊστορική εποχή έως σήμερα και από κάθε γωνιά της υφηλίου. Το 2012, το μουσείο παρουσίασε το εκδοτικό του πρόγραμμα υπό τον τίτλο MetPublications με σκοπό το κοινό να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα από 1.500 βιβλία και κάθε λογής έντυπα που έχει εκδώσει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το οποίο από ιδρύσεώς του το 1870 εκδίδει καταλόγους και οδηγούς για τις εκθέσεις και τις συλλογές του. Σήμερα, ο κατάλογος των MetPublications περιλαμβάνει συνολικά 403 δωρεάν βιβλία τέχνης και καταλόγους του μουσείου με έργα από κάθε περίοδο της Ιστορίας και από όλα τα μέρη του κόσμου.

metpublications-big

Ανάμεσα στα πολλά κοσμήματα των βιβλίων αυτών και το The Art of Illumination στο οποίο έχει αναπαραχθεί ένα από τα πιο διαδεδομένα χειρόγραφα βιβλία προσευχών του Μεσαίωνα, συναρπαστικά εικονογραφημένο από τους γαλλο-φλαμανδούς εικονογράφους Herman, Paul και Jean Limbourg, που ήταν γνωστοί ως «Αδελφοί Limbourg».

ArtOfIlluminationBHLg17V168rEL534

Από το υπέροχο βιβλίο με τα πόστερ της δεκαετίας του 1890,

poster 1890
τη «ζωγραφική της μοντέρνας ζωής 1895-1915» (αμερικανικός ιμπρεσιονισμός και ρεαλισμός),

The Painting of Modern Life, 1885–1915
την αμερικανική γλυπτική και τη ζωγραφική του 20ού αιώνα, μέχρι την τέχνη στην ιταλική αναγέννηση, την αρχαία κινεζική τέχνη και την τέχνη της Αφρικής, ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί στις εικόνες υπέροχων έργων τέχνης (ακόμη κι αν δεν ξέρει αγγλικά) μα και να διαβάσει, εφόσον μπορεί, τα διαφωτιστικά κείμενα των επιμελητών των εκδόσεων, οι οποίοι είναι κορυφαίοι γνώστες του αντικειμένου τους.

Τα δωρεάν βιβλία και οι κατάλογοι του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης αποτελούν προσφορά υψηλής εκπαιδευτικής αξίας. Χάρη στα βραβευμένα βιβλία που με συνέπεια αποτελούν επί χρόνια εκδοτικό πρότυπο, τόσο για το περιεχόμενό τους όσο και για τον άψογο τυπογραφικό σχεδιασμό τους, δίνεται η ευκαιρία στο ευρύτερο δυνατό κοινό να εκτιμήσει την τέχνη και να τη γευτεί δωρεάν.

met museum

 * * *

Εδώ παλιότερες προτάσεις από τη στήλη e-bookάρω δωρεάν

Το dim/art στο Facebook

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.