Η συνδρομή του σινεμά στην ανάπτυξη

—του Αιμίλιου Χαρμπή—

Γεμάτη ήταν την Τρίτη το πρωί η αίθουσα της Μικρής Σκηνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί παρουσιάστηκε η ενδιαφέρουσα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παραγγελία του Ιδρύματος Ωνάση και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σχετικά με την επίδραση του κινηματογράφου στην οικονομική ζωή της χώρας. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη έρευνα τέτοιου είδους στην Ελλάδα, η οποία έρχεται να συμπληρώσει εκτός των άλλων και μια σημαντική έλλειψη που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα.

«Επενδύσεις»

Επί της ουσίας αυτό που παρουσιάστηκε ήταν η στοιχειοθετημένη οικονομική παρουσία του κινηματογράφου, η σημασία της καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί μελλοντικά να ενισχυθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η κινηματογραφική βιομηχανία συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα με 686 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας (108 εκατ. άμεσα στον κλάδο) ενώ παρέχει περίπου 12.000 θέσεις απασχόλησης (περ. 2.000 σε άμεσο επίπεδο). Κι αυτό παρά τη σημαντική πτώση του αριθμού των εισιτηρίων στις αίθουσες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ξένες ταινίες.

Ένας άλλος κλάδος στον οποίο εστιάζει η έρευνα είναι το ζήτημα των ξένων παραγωγών, των κινηματογραφικών δηλαδή «επενδύσεων» που μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως σύμφωνα με τις μετρήσεις, μια σχετικά μεγάλη ξένη παραγωγή (της τάξης των 25 εκατ. ευρώ για παράδειγμα), η οποία θα γυριζόταν στην Ελλάδα, θα αύξανε αυτόματα το ΑΕΠ κατά 39 εκατ. ευρώ και θα πρόσφερε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, μια εμπορικά πετυχημένη ξένη παραγωγή είναι ευεργετική και ως προς την προσέλκυση τουρισμού – με τις κατάλληλες φυσικά πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Έχουμε άλλωστε και στην Ελλάδα ανάλογα παραδείγματα με περιοχές όπως η Κεφαλονιά ή η Σκόπελος όπου γυρίστηκαν ξένες παραγωγές με την τουριστική κίνηση να αυξάνεται στη συνέχεια.

03cine1-thumb-largeΤο «Πριν τα μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ γυρίστηκε (κυρίως) στη Μεσσήνη.

Φυσικά η μελέτη του ΙΟΒΕ αναγνωρίζει την οικονομική δυσκολία που μαστίζει τη χώρα. Ωστόσο, όπως τόνισε και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Νίκος Βέττας, η συνδρομή του σινεμά στην ανάπτυξη μπορεί να γίνει χωρίς μεγάλα -ή και καθόλου- έξοδα από την πλευρά του κράτους. Τα δεδομένα δείχνουν πως αρκεί η δημιουργία και (κυρίως) ο σεβασμός των κατάλληλων θεσμών σε συνδυασμό με την άρση των βασικών αντικινήτρων που σήμερα υφίστανται και κάνουν δύσκολη τη ζωή τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων κινηματογραφιστών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Τέλος, επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος ενός γραφείου εξυπηρέτησης (film commission), το οποίο θα ασχολείται με τον τομέα των κινηματογραφικών επενδύσεων.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΗΜΕΙΩΣΗ του dim/art: Eδώ μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο της έρευνας σε pdf.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.