Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών

Το βιβλίο της άμμου #3

Ο φύλακας με οδήγησε  σε μια μεγάλη πόρτα, την ξεκλείδωσε, μετά άναψε ένα χλωμό φως και με άφησε μόνη. Άκουσα πίσω μου το κλειδί να γυρίζει στην κλειδαριά· έτσι βρέθηκα κλεισμένη μέσα στη βιβλιοθήκη, σαν φυλακισμένη. Από κάπου ερχόταν ρεύμα, και οι αράχνες, σαν βρώμικη ξεφτισμένη γάζα, κυμάτιζαν απλωμένες στα ράφια με τα βιβλία, όπως στις κάβες πάνω στα αραδιασμένα μπουκάλια με παλιό κρασί. Όλοι οι χώροι ήταν ίδιοι, επικοινωνούσαν με ένα στενό πέρασμα και παντού έφτανε αυτό το ρεύμα που δεν ήξερα από πού έρχεται.

Τότε, πριν καλά καλά κοιτάξω τα βιβλία, το θυμήθηκα (ίσως όμως να το ανακάλυψα όταν είδα το γράμμα «C» πάνω σε ένανα από τους τόμους της τρίτης αίθουσας): κάθε αίθουσα περιέχει ένα γράμμα της εγκυκλοπαίδειας. Αυτή είναι η τρίτη. Πραγματικά, στον τέταρτο θάλαμο όλα τα βιβλία είχαν το γράμμα «D». Ξαφνικά, κυριευμένη από κάποιο ασαφές προαίσθημα, άρχισα να τρέχω. Άκουγα τα βήματά μου να πολλαπλασιάζονται στο βάθος και να χάνονται στο μακρινό σκοτάδι. Ταραγμένη και λαχανιασμένη έφτασα στο γράμμα «Μ» και, απολύτως συνειδητά, άνοιξα ένα από τα βιβλία. Είχα καταλάβει, αφού μάλλον θα θυμήθηκα πως κάπου το είχα διαβάσει, ότι αυτή είναι η περίφημη εγκυκλοπαίδεια των νεκρών.

* * *

Ντανίλο Κις, Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών, μετάφραση: Χρήστος Αρβανιτίδης, Εξάντας, Αθήνα 1993 — από το ομώνυμο διήγημα (Index #3, Ιούνιος 2006).

???????????????????????????????

Η φωτογραφία εξωφύλλου προέρχεται από την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας των νεκρών στα αγγλικά από τον νεοϋορκέζικο οίκο Farrar Straus & Giroux το 1989. Δεν κατορθώσαμε να βρούμε το όνομα του εικονογράφου.

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Η ανθολόγηση έγινε από τον Γιώργο Τσακνιά για το περιοδικό Indexαπό το 2006 έως το 2011—

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.