Και να μην ήταν, λέει, πλαστικά τα Χριστούγεννα

Οι ακτιβιστές καλλιτέχνες που συγκροτούν την ομάδα Luzinterruptus ονειρεύονται τα Χριστούγεννα απελευθερωμένα από κάθε τι πλαστικό, όπως ήταν μια φορά κι έναν καιρό. Και αντί για το παραδοσιακό έλατο, επιλέγουν να εμφανίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που αποθεώνει τον καταναλωτισμό, ως σχόλιο αφενός στην κοινωνία μας που την πνίγει το πλαστικό, αφετέρου στην καταναλωτική μανία των γιορτών. Το έργο τους, ωστόσο, παρότι ανορθόδοξο ως χριστουγεννιάτικο ντεκόρ, είναι εικαστικά συναρπαστικό.

slide_391764_4770822_free

 

Φέτος, η Luzinterruptus, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, έστησε και πάλι τη χριστουγεννιάτικη εγκατάστασή της, τούτη τη φορά σε μια βιομηχανική πόλη στο Staffordshire της Αγγλίας, που ονομάζεται Stoke on Trent. Οι καλλιτέχνες της ομάδας στρατολόγησαν τη γειτονιά προκειμένου πρώτα να τους δωρίσουν τις πλαστικές σακούλες τους για το έργο, κι έπειτα να τους βοηθήσουν στην τοποθέτηση. Έντεκα ημέρες αργότερα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 σακούλες και τότε στήθηκε το έξι μέτρα ψηλό, «φωτοβόλο δέντρο» —ως μια εύστοχη παραβολή για τον μεταδοτικό καταναλωτισμό που μας καταλαμβάνει τέτοιες μέρες κάθε χρόνο— στη συμβολή δύο οδών, μπροστά από το δημοτικό ιατρικό κέντρο.

slide_391764_4770818_free

Το σκεπτικό της εγκατάστασης ήταν, για την καλλιτεχνική ομάδα Luzinterruptus, από τη μια να αναπαρασταθεί με έναν τρόπο παγκοσμίως αναγνωρίσιμο το χτικιό της πλαστικής σακούλας και, από την άλλη, να σχολιαστεί η υπερβολική σπατάλη που παρατηρείται, κατά τυπικό τρόπο στον δυτικό κόσμο, κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, που έχουν πλήρως απολέσει το παραδοσιακό και το θρησκευτικό νόημά τους, και έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο καταναλωτικό όργιο.

slide_391764_4770820_free

Έτσι έχουν τα πράγματα, φίλτατοι. Φέτος τις γιορτές, ας προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση — ή, τουλάχιστον, ας μας κάνουμε δώρο γιορτές λιγότερο πλαστικές.

slide_391764_4770824_freeΠηγή: huffington post / Κείμενο: Ελένη Κεχαγιόγλου

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα)

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.