Σκιές στην κόψη της σελίδας

Το βιβλίο της άμμου #4

Αφού λοιπόν κοιμήθηκα για σαράντα λεπτά περίπου, άνοιξα τα μάτια χωρίς να κινηθώ καθόλου, έχοντας ξυπνήσει από κάποια απροσδιόριστη, συγκεχυμένη και περίεργη ταραχή. Στην αρχή δεν είδα τίποτα, ύστερα, ξαφνικά, μου φάνηκε ότι μια σελίδα του βιβλίου, που έμενε ανοιχτό πάνω στο γραφείο, είχε γυρίσει από μόνη της. Ούτε μια πνοή δεν είχε φυσήξει από το παράθυρο. Τα ‘χασα, και περίμενα. Γύρω στα σαράντα λεπτά της ώρας, είδα, είδα, ναι, είδα με τα ίδια μου τα μάτια μια άλλη σελίδα ν’ ανασηκώνεται και να πέφτει πάνω στην προηγούμενη, λες και την είχε γυρίσει κάποιο δάχτυλο. Η πολυθρόνα μου ήταν κενή, φαινομενικά κενή, αφού εγώ ήξερα πως εκεί βρισκόταν εκείνος, καθισμένος στη θέση μου, και διάβαζε. Μ’ ένα πήδημα δαιμονισμένο, καθώς πηδά το εξεγερμένο ζώο που πάει να ξεκοιλιάσει το δαμαστή του, όρμησα για να τον πιάσω, να τον στριμώξω, να τον σκοτώσω!… Όμως, πριν καν πλησιάσω, το κάθισμα αναποδογύρισε λες και κάποιος έτρεξε να μου ξεφύγει… Το γραφείο ταλαντεύτηκε, η λάμπα έπεσε και έσβησε και το παράθυρο έκλεισε, σα να τινάχτηκε μέσα στη νύχτα κάποιος κακοποιός κλείνοντας και με τα δυο του χέρια τα παντζούρια.

* * *

Γκυ ντε Μωπασάν, Ο Οξαποδός και άλλα διηγήματα, μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, Ίκαρος 1992 (Index #4, Ιούλιος / Αϋγουστος 2006).

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Η ανθολόγηση έγινε από τον Γιώργο Τσακνιά για το περιοδικό Indexαπό το 2006 έως το 2011—

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.