Το Λεξικό των Χαζάρων

Το βιβλίο της άμμου #6

Η εντύπωσή μου είναι ότι όλη εκείνη η υπόθεση —και ο «κούρος» και εκείνος ο Γιούντα Χαλεβί— συνδέεται άμεσα με μια δουλειά που ο άρχοντας Μπράνκοβιτς και εμείς, οι υπηρέτες του, κάνουμε ήδη εδώ και χρόνια. Πρόκειται για ένα γλωσσάρι, ή αλφαβητάριο, που θα μπορούσε να ονομαστεί Λεξικό των Χαζάρων. Εργάζεται ακούραστα πάνω σ’ αυτό, και με ιδιαίτερο στόχο. Ο Μπράνκοβιτς μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη από την επαρχία Ζαράντ και από τη Βιέννη οχτώ καμήλες βιβλία και συνεχίζουν ακόμη να του έρχονται, έτσι που απομονώθηκε από τον κόσμο με τοίχους λεξικών και παλιών χειρογράφων. Εγώ που έχω ταλέντο με τα χρώματα, τη μελάνη και τα γράμματα, αναγνωρίζω στις υγρές νύχτες, από τη μυρωδιά, κάθε γράμμα σ’ αυτά, και ξαπλώνοντας στη γωνιά μου διαβάζω από τις μυρωδιές σελίδες ολόκληρες από τα κλειστά και σφραγισμένα πακέτα που βρίκσκονται κάπου στο ταβάνι του πύργου. Ο κυρ Αβραάμ, ωστόσο, διαβάζει πιο ευχάριστα μέσα στο κρύο, μόνο με το πουκάμισο, εκθέτοντας το σώμα του στο ρίγος, και μόνο εκείνο το σημείο από το κείμενο που περνάει μέσα από το ρίγος και φτάνει ως την προσοχή του το θεωρεί αξιόλογο για να το θυμηθεί και να το καταγράψει στο βιβλίο. Η χαρτοθήκη του Μπράνκοβιτς, ενσωματωμένη στη βιβλιοθήκη, περιλαμβάνει χιλιάδες σελιδες πάνω σε διαφορετικά θέματα: από καταλόγους αναστεναγμών και αναφωνήσεων στις παλαιοσλαβικές παρακλήσεις, ως την απογραφή αλατιού και τσαγιού και μιας τεράστιας συλλογής μαλλιών, γενειάδων και μουστακιών των πιο διαφορετικών χρωμάτων και μορφών, ζωντανών και νεκρών προσώπων όλων των φυλών, που ο άρχοντας κολλάει πάνω στα γυάλινα μπουκάλια και τα φυλάει σαν ένα είδος μουσείου παλιών κομμώσεων.

* * *

Μίλοραντ Πάβιτς, Το Λεξικό των Χαζάρων, μετάφραση: Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, Ηρόδοτος, Αθήνα 1991 (Index #6, Οκτώβριος 2006).

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Η ανθολόγηση έγινε από τον Γιώργο Τσακνιά για το περιοδικό Index, από το 2006 έως το 2011—

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.