Ο μίμος των φωνών

Σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1931, γεννήθηκε ο Τόμας Μπέρνχαρντ.

Ο Αυστριακός Thomas Bernhard γεννήθηκε στην Ολλανδία στις 9 Φεβρουαρίου 1931. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βαυαρία, στη Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ, όπου σπούδασε τραγούδι, βιολί και μουσικολογία. Ένα μέρος των νεανικών του χρόνων, τα οποία και περιέγραψε σε μια πεντάτομη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία, το ζει στο σανατόριο. Το 1957 δημοσιεύεται η πρώτη ποιητική συλλογή του. Με το πεζογραφικό και το θεατρικό του έργο (άγνωστο, σε μεγάλο βαθμό, στην Ελλάδα), ο Bernhard ασκεί οξύτατη κοινωνική κριτική στην πατρίδα του. Το 1970 τιμάται με το Georg Buchner, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Δυτικής Γερμανίας. Ο Thomas Bernhard πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 1989 στο σπίτι του, στην Άνω Αυστρία. [Biblionet]

Bernhard_gross(c)AndrejReiser_SV

Ο μίμος των φωνών

Μετά την παράσταση στο Παλαί Παλλαβιτσίνι, όπου τον είχε καλέσει ο Σύλλογος των Χειρουργών, ο μίμος των φωνών μάς είπε πως δεν είχε αντίρρηση να έρθει μαζί μας στο Κάλενμπεργκ, όπου διαθέτουμε ένα σπίτι ανοιχτό σε όλους τους καλλιτέχνες και να κάνει επίδειξη της τέχνης του, φυσικά επί πληρωμή. Παρακαλέσαμε τον μίμο των φωνών, που καταγόταν από την Οξφόρδη της Αγγλίας, όμως είχε επισκεφθεί το σχολείο του Λάντσχουτ και είχε εργαστεί ως οπλοποιός στοστο Μπέρχτεσγκάντεν, να μην επαναλάβει στο Κάλενμπεργκ το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στο Παλαί Παλλαβιτσίνι για το Σύλλογο των Χειρουργών και μας είχε ενθουσιάσει, αλλά να μιμηθεί εντελώς διαφορετικές φωνές, πράγμα που αποδέχτηκε. Πράγματι, ο μίμος των φωνών μιμήθηκε στο Κάλενμπεργκ εντελώς άλλες, κατά το μάλλον ή ήττον, διάσημες φωνές από ό,τι στο Σύλλογο των Χειρουργών. Είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε διάφορες επιθυμίες, που ο μίμος των φωνών ικανοποίησε με μεγάλη προθυμία. Όταν όμως στο τέλος τού προτείναμε να μιμηθεί τη δική του φωνή, μας απάντησε πως αυτό ήταν αδύνατον.

Ξενοδοχείο Βάλντχαουζ

Είχαμε ατυχία με τον καιρό και οι άνθρωποι που κάθονταν στο τραπέζι μας ήταν από κάθε άποψη δυσάρεστοι. Ακόμα και τον Νίτσε μας έκαναν να σιχαθούμε. Όταν μάθαμε ότι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ότι τους έθαψαν στην εκκλησία του Σιλς, εμείς εξακολουθούσαμε να τους μισούμε.

Απογοητευμένοι Εγγλέζοι

Κάποιοι Εγγλέζοι που είχαν παρασυρθεί από έναν Ανατολικοτυρολέζο οδηγό και ανέβηκαν μαζί του στις Τρεις Κορυφές, όταν έφτασαν στην ψηλότερη κορυφή, απογοητεύτηκαν τόσο πολύ από το φυσικό τοπίο, που σκότωσαν στο πι και φι τον οδηγό, πατέρα τριών παιδιών και σύζυγο μιας μουγκής γυναίκας. Όμως όταν συνειδητοποίησαν τι είχαν κάνει, πήδηξαν από κει πάνω στο κενό. Μία εφημερίδα του Μπέρμιγχαμ έγραψε για το συμβάν ότι το Μπέρμιγχαμ έχασε τον πιο διακεκριμένο εκδότη εφημερίδας, τον πιο εξαίρετο διευθυντή τραπέζης και τον πιο ικανό εργολάβο κηδειών.

Γίγαντας

Κάποιοι εργάτες σκάβοντας στο νεκροταφείο του Έλιξχάουζεν για να κατασκευάσουν έναν τάφο για έναν άρτι θανόντα τυροκόμο, βρήκαν σε βάθος εβδομήντα πέντε εκατοστών το σκελετό ενός ανθρώπου που είχε ύψος δύο μέτρα και εβδομήντα τέσσερα εκατοστά και είχε πιθανότατα ταφεί εκεί πριν από εκατόν πενήντα χρόνια. Όμως οι κάτοικοι του Έλιξχάουζεν υπήρξαν πάντοτε πολύ κοντοί.

Προσεχτικά

Ένας ταχυδρόμος που κατηγορείτο ότι σκότωσε μία έγκυο γυναίκα, είπε στο δικαστήριο πως δεν ήξερε γιατί τη σκότωσε, αλλά το έκανε όσο πιο προσεχτικά μπορούσε. Σε όλες τις ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου απαντούσε με τη λέξη προσεχτικά, οπότε η δίκη εναντίον του ανεστάλη.

Τόμας Μπέρνχαρτ, Ο μίμος των φωνών, 104 ιστορίες. Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης, Άγρα 2000.

* * *

Thomas_Bernhard

Τίτλοι στη βάση Biblionet
(2010) Τα βραβεία μου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(2006) Ο αναμορφωτής του κόσμου, Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη»
(2003) Αφανισμός, Εξάντας
(2000) Ο μίμος των φωνών, Άγρα
(1998) Διόρθωση, Εξάντας
(1998) Ο αποτυχημένος, Εξάντας
(1998) Οι φτηνοφαγάδες, Νησίδες
(1997) Ξύλευση, Εξάντας
(1996) Μπετόν, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(1995) Αυτοβιογραφία, Εξάντας
(1994) Παλιοί δάσκαλοι, Εξάντας
(1992) Το ασβεστοκάμινο, Κανάκη
(1989) Ο ανιψιός του Βιτγκενστάιν, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2011) Ευρωπαίοι, Οδός Πανός
(2008) Αυστριακοί ποιητές του 20ου αιώνα, Λεξίτυπον
(2005) Ο άγνωστος Τόμας Μπέρνχαρντ, Νάρκισσος

arton682

* * *

Επιμέλεια αφιερώματος: Γιώργος Τσακνιάς

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις από το dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.